Koronaviruksen vaikutukset joukkoliikenteeseen

1.9.2020

Päivitämme tätä tiedotetta, jos tilanne seudulla muuttuu. Päivitetty 1.9.2020 klo 11:35

käytä kasvomaskia

Hallitus on antanut 13. elokuuta suosituksen, että kasvomaskeja käytetään joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää.  Suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana eli myös Päijät-Hämettä. Erityisen tärkeää kasvomaskin käyttö on ruuhkaisimpina aikoina eli aamuisin klo 7-9 ja iltapäivisin klo 13-17.

Voit käyttää joko kertakäyttöistä suu-nenäsuojusta tai esimerkiksi kangasmaskia. Oleellista on suojata sekä oma nenä että oma suu. Maski on hyvä pukea päälle jo ennen bussiin nousemista. THL:n ohjeen mukaan alle 15-vuotiaiden ei tarvitse noudattaa maskisuositusta.

Toivomme, että mahdollisimman moni käyttäisi maskia. Ymmärrämme kuitenkin, että maskin käyttö ei ole kaikille mahdollista esimerkiksi lääketieteellisten syiden vuoksi. Siksi kyse on suosituksesta, ei velvoitteesta. Jos käytät itse maskia ja huomaat, ettei joku toinen käytä, toivomme, ettet huomauta asiasta.

Kasvomaskeja ei ole busseissa saatavilla. Lähtökohtaisesti jokainen hankkii tarvitsemansa maskit itse. Maskien jakamisesta taloudellisesti heikommassa asemassa oleville vastaa Lahdessa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä jakaa maksuttomia kasvomaskeja vähävaraisille tiistaista 25. elokuuta lähtien. Lisätietoja hyvinvointikuntayhtymän tiedotteesta.

Huolehdithan maskien asianmukaisesta hävittämisestä käytön jälkeen. Päijät-Hämeen alueella kertakäyttömaskit lajitellaan energiajätteeseen. Pysäkeillä ja niiden läheisyydessä on Lahdessa varauduttu tiheämpään roska-astioiden tyhjennykseen. Jos roska-astiaa ei ole käden ulottuvilla, maski kannattaa laittaa muovipussiin ja myöhemmin roskiin.

Lisätietoja suosituksesta ja kasvomaskin käytöstä THL:n tiedotteesta.

TALVILIIKENNE ajetaan normaalisti

Aikataulut Reitit ja aikataulut -sivulta. Lisätietoa talviaikataulukaudelle toteutettavista muutoksista aiemmin julkaistusta tiedotteesta.

Käteisellä voi maksaa – mutta sitä ei suositella

Joukkoliikennelautakunta päätti palauttaa käteismaksut takaisin käyttöön linja-autoissa maanantaista 29. kesäkuuta alkaen. Suosittelemme kuitenkin maksamaan bussimatkan vaihtoehtoisella tavalla: Waltti-matkakortilla, LSL:n mobiilisovelluksesta ostetulla mobiililipulla tai ennakkoon lippuautomaatista ostetulla paperisella kertalipulla. Pankkikortilla ei voi maksaa LSL:n busseissa.

Estä tartuntojen leviäminen

Joukkoliikenteeseen ei ole olemassa väljyysvaatimuksia, vaan tärkeintä on muu suojautuminen (kasvomaskien käyttö, ei matkusteta sairaana, hyvä käsihygienia jne.). Kalustoa siivotaan ja puhdistetaan tällä hetkellä useammin ja tarkemmin kuin normaalisti. Jokainen matkustaja voi myös omalta osaltaan vaikuttaa omaan ja muiden matkustajien turvallisuuteen.

Kun matkustat, noudata näitä ohjeita:

- Matkusta vain terveenä.

– Käytä kasvomaskia aina kun mahdollista.

– Huolehdi hyvästä käsihygieniasta.

– Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan.

– Vältä turhaa pintojen koskettelua.

– Pidä etäisyyttä muihin matkustajiin mahdollisuuksien mukaan.

– Jos liikennevälineessä on täyttä, jää odottamaan seuraavaa vuoroa, jos mahdollista.

– Kävele tai pyöräile, jos se on mahdollista.

Seuraamme THL:n ja viranomaisten ohjeistuksia ja tiedotamme niistä tässä tiedotteessa ja muissa informaatiokanavissamme. Ohjeita matkustajille on koottu aiempaan tiedotteeseen: Ohjeita matkustajille koronan ja muiden virustautien leviämisen ehkäisemiseksi