Koronaviruksen vaikutukset joukkoliikenteeseen

30.3.2020

Päivitämme tätä tiedotetta, jos tilanne seudulla muuttuu.

Päivitetty 30.3.2020 klo 12.20

LSL siirtyy lauantain aikatauluihin maanantaina 6.4.

Koronatilanteen vuoksi Lahden seudun liikenteen matkustajamäärät ovat laskeneet lähes kolmannekseen normaalista. Suhteuttaakseen tarjontaa muuttuneeseen kysyntään LSL vähentää liikennettä jo karsittujen kouluvuorojen lisäksi.

Maanantaista 6.4.2020 alkaen 

Lahden seudun liikenteen bussivuorot ajetaan maanantaista lauantaihin lauantain aikataulujen mukaan klo 23.00 asti. Sunnuntaivuorot ajetaan normaalisti.

Illan viimeisiä vuoroja jätetään ajamatta linjoilla 1, 3, 4, 5, 17, 21, 31 ja 32. Klo 23.00 päätepysäkeiltä lähtevät vuorot ajetaan loppuun. Katso lista viimeisistä ajettavista vuoroista.

Huom. pitkäperjantaina 10.4. ja 2. pääsiäispäivänä 13.4. liikennöidään sunnuntain aikatauluilla.

Epidemia-ajan kriittisen terveydenhuollon henkilökunnalle välttämättömät yhteydet pyritään turvaamaan.

Poikkeuksena ajetaan:

- Linjan 4 Nastola-Kauppatori-Tiilikangas klo 5.30 ja 6.30 Nastolasta lähtevät vuorot. Vuorot jatkavat Kauppatorilta klo 6.15 ja 7.15 keskussairaalan kautta Tiilikankaalle.

- Linja 87 Heinola-Matkakeskus-PHKS ja PHKS-Matkakeskus-Heinola ma-pe -aikataulun mukaan.

- Linja 89Z Orimattila-Lahti-Heinola kk ja Heinola kk-Lahti-Orimattila ma-pe -aikataulun mukaan.

Huom! Reittiopas ei ole ajan tasalla ja myös ajamattomat vuorot näkyvät reittioppaan hauissa. Tarkista aikataulut reitit ja aikataulut -sivulta.

Muutokset ovat voimassa toistaiseksi.

kouluvuoroja ei ajeta

Keskiviikkoaamusta 18.3.2020 alkaen liikennettä on karsittu.

Keskiviikosta 18.3.2020 alkaen ei ajeta:

- Linjoja 10, 10S, 16, 51, 52, 54, 55, 56, 62, 63, 98.

- Markkinaehtoisia Reissu Ruoti Oy:n ja Järvisen Liikenne Oy:n liikennöimiä Vääksyn suunnan vuoroja.

- Järvisen Liikenteen Heinola-Lusi-Sysmä/Hartola-vuoroja.

Torstaista 19.3.2020 alkaen ei ajeta:

- Taksi Haarasilta Samulin Heinola-Lusi-Sysmä/Hartola-vuoroja

- Orimattilan kouluvuoroja 90, 91, 92, 93, 94

- Asikkalan sisäisiä vuoroja Anianpellon koulu-Vääksy/Vääksy-Urajärvi-Vesivehmaa

Maanantaista 23.3.2020 alkaen ei ajeta:

- Vesikansan klo 8.10 kouluvuoroa 45

Tiistaista 24.3.2020 alkaen muutoksia lähtöajoissa:

-Linjan 8H Kauppatori-Tiilijärvi klo 6.35 ja 7.35 lähtöjä aikaistetaan 10 minuutilla, jotta vuorot palvelevat paremmin keskussairaalalle kulkevia. Vuorot korvaavat linjan 10 ajamatta jääneet aamuvuorot. Uudet lähtöajat torilta toistaiseksi ovat klo 6.25 ja klo 7.25.

ESITYS lautakunnalle: Käteismaksuista LUOVUTAAN 2.4. alkaen

Lahden seudun joukkoliikennelautakunnalle esitetään käteismaksuista luopumista LSL:n linja-autoissa torstaista 2.4.2020 alkaen. Käteisen rahan käytöstä luovuttaisiin valmiuslain voimassaolon ajaksi. Joukkoliikennelautakunta päättää asiasta tiistaina 31.3.2020.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana tai kosketuksen kautta, ja toimenpiteellä pyritään suojelemaan sekä kuljettajien että matkustajien terveyttä, kun lähikontaktit kuljettajan ja matkustajien välillä vähenevät ja käteisen rahan käsittely loppuu.

Käytännössä käteisen rahan käytöstä luopuminen tarkoittaa sitä, että bussista ei voi ostaa kertalippua eikä siellä voi ladata matkakorttia. Matka maksetaan Waltti-matkakortilla, LSL:n mobiilisovelluksesta ostetulla mobiililipulla tai ennakkoon lippuautomaatista ostetulla paperisella kertalipulla.

Lippuja voi hankkia muista myyntikanavista:
- Waltti-nettikauppa (matkakortin myynti ja lataus)
- Lippuautomaatit (matkakortin lataus, kerta- ja päiväliput)
- Myyntipisteet (matkakortin myynti ja lataus, päiväliput)
- Mobiilisovellus (kerta- ja päiväliput)

Vaikutukset myyntipisteissä

Hallituksen päätöksen mukaisesti julkisia tiloja, kuten kirjastoja, on suljettu 13.4.2020 asti. Heinolan kirjastolla ja Hollolan palvelupiste Piipahluksessa ei voi toistaiseksi enää ostaa ja ladata Waltti-matkakortteja. Lahden pääkirjaston ollessa suljettuna kirjastolla sijaitsevaa lippuautomaattia ei voi käyttää.

Lahti-Pisteen aukioloaikoja on rajoitettu 18.3. alkaen. Lahti-Piste palvelee toistaiseksi ma klo 8-17 ti-pe klo 8-16. Lahti-Pisteen lippuautomaatti on siirretty Trion käytävän puolelle siten, että automaatti on käytettävissä kauppakeskus Trion aukioloaikojen puitteissa.

Muut myyntipisteet palvelevat tällä hetkellä normaalisti.

Pyydämme välttämään turhaa asiointia asiakaspalvelupisteissä koronavirusepidemian aikana. Joukkoliikenteen asiakaspalveluun voi ottaa yhteyttä sähköpostilla ja puhelimella. Yhteystiedot Lahden Palvelutorin sivuilla.

Estä tartuntojen leviäminen

LSL kehottaa välttämään turhaa matkustamista, jotta ne, joiden tarvitsee matkustaa, voivat matkustaa turvallisesti. Etenkin ruuhka-aikoina (ma-pe n. klo 7 – 9 ja 15 – 17) matkustajia on tavallista enemmän, ja jos mahdollista, suosittelemme matkustamaan muina aikoina.

Jos tarpeellisten matkojen tekeminen esimerkiksi pyörällä tai kävellen on mahdollista, suosittelemme sitä. Lisäksi suosittelemme etätöitä, jos työnantaja ja työtehtävät sen mahdollistavat.

Osa liikennöitsijöistä on sulkenut bussin ensimmäisen penkkirivin matkustajien käytöstä kuljettajan suojaamiseksi. Eristetyt penkit on tällöin selvästi merkitty. Bussissa kannattaa mahdollisuuksien mukaan asettua istumaan väljemmin kuin normaalisti.

• Älä matkusta sairaana.

• Yski, niistä ja aivasta oikein.

• Huolehdi käsihygieniasta.

Ohjeita matkustajille on koottu aiempaan tiedotteeseen: Ohjeita matkustajille koronan ja muiden virustautien leviämisen ehkäisemiseksi

Käyttämättä jäävät kausiliput

Koronavirusepidemiasta aiheutuneiden vuorojen perumisten tai sairastumisen vuoksi käyttämättä jäänyt Waltti-kortilla oleva kausilippu voidaan hyvittää päivälippuina. Hyvitystä voi saada, jos kausikortilla on kautta jäljellä vähintään 14 yhdenjaksoista päivää. Päivälipun voimassaoloaika ja vyöhykkeet määräytyvät käyttämättä jääneen kausilipun mukaan (käyttämättä jääneet vuorokaudet).

Hyvitystä voit hakea nettilomakkeella. Hyvitykset voidaan käsitellä vasta kun kortille ladattu kuluva kausi on päättynyt, eli hyvitystä voi hakea jälkeenpäin. Hyvityshakemukset käsitellään 30 vuorokauden kuluessa kortilla olevan kauden päättymisestä tai hakemuksen saapumisesta, jos hakemus saapuu kauden päättymisen jälkeen. Hyvitystä tulee hakea kolmen kuukauden kuluessa kauden päättymisestä.