Koronaviruksen vaikutukset joukkoliikenteeseen

13.5.2020

Päivitämme tätä tiedotetta, jos tilanne seudulla muuttuu.

Päivitetty 26.5.2020 klo 14.05

Liikennöinti jatkuu pääasiassa poikkeusajan aikatauluilla

Lahden seudun liikenteen bussivuorot on ajettu huhtikuusta alkaen pääasiassa lauantain aikatauluilla. Osalle linjoista on palautettu koululaisille tarpeellisia vuoroja. Muut vuorot jatkavat ma-la lauantain aikatauluilla ja niihin mahdollisesti tehdyillä lisäyksillä. Aikataulut on päivitetty reitit ja aikataulut -sivulle.

Illan viimeisiä vuoroja jätetään ajamatta linjoilla 1, 3, 4, 5, 17, 21, 31 ja 32. Klo 23.00 päätepysäkeiltä lähtevät vuorot ajetaan loppuun. Katso lista viimeisistä ajettavista vuoroista.

Sunnuntaivuorot ajetaan normaalisti.

1.6.2020 alkaen otetaan käyttöön kesäaikataulut. Kesällä ajetaan normaalin kesäaikataulun mukaan. Kesäaikataulut on julkaistu reitit ja aikataulut -sivulla.

liikennöinti 14.5.-31.5.2020

Linja on merkitty punaisella, jos sen aikatauluihin on tullut muutoksia 14.5. alkaen.

Linjakohtaiset aikataulut reitit ja aikataulut-sivulla.

LINJA 1 Jatketaan poikkeusajan ma-la -aikatauluilla

LINJA 2 Jatketaan poikkeusajan ma-la -aikatauluilla

LINJA 3 Jatketaan poikkeusajan ma-la -aikatauluilla

LINJA 3S Vuoroja ei ajeta

LINJA 4 Jatketaan poikkeusajan ma-la -aikatauluilla

LINJA 5 Jatketaan poikkeusajan ma-la -aikatauluilla

LINJA 7 Muutoksia aikatauluihin 14.5. alkaen

LINJA 8 Jatketaan poikkeusajan ma-la -aikatauluilla

LINJA 9 Jatketaan poikkeusajan ma-la -aikatauluilla

LINJA 10 Vuoroja ei ajeta

LINJA 11 Ajetaan normaalilla aikataululla 14.5. alkaen

LINJA 12 Jatketaan poikkeusajan ma-la –aikatauluilla, mutta 14.5. alkaen lisävuorot aamuun klo 7.20 Ala-Okeroisista ja klo 7.50 Kauppatorilta

LINJA 13 Vuoroja ei ajeta

LINJA 16 Vuoroja ei ajeta

LINJA 17 Jatketaan poikkeusajan ma-la -aikatauluilla

LASSI 18 Jatketaan poikkeusajan ma-la -aikatauluilla

LASSI 19 Jatketaan poikkeusajan ma-la -aikatauluilla

LINJA 20 Vuoroja ei ajeta

LINJA 21 Jatketaan poikkeusajan ma-la -aikatauluilla

LINJA 31 Jatketaan poikkeusajan ma-la -aikatauluilla

LINJA 32 Jatketaan poikkeusajan ma-la -aikatauluilla

LINJA 33 Ajetaan normaalilla aikataululla 14.5. alkaen

LINJA 35 Vuoroja ei ajeta

LINJA 86 Ajetaan normaalilla aikataululla 14.5. alkaen

LINJA 87 Ajetaan normaalilla aikataululla 14.5. alkaen

LINJA 88 Ajetaan normaalilla aikataululla 14.5. alkaen

LINJA 89/89Z Ajetaan normaalilla aikataululla 14.5. alkaen

Hollolan kouluvuorot 50-63 Ajetaan normaalilla aikataululla 14.5. alkaen

Orimattilan kouluvuorot 90-94 Ajetaan normaalilla aikataululla 14.5. alkaen

Nastolan kouluvuorot 98 Ajetaan normaalilla aikataululla 14.5. alkaen

Lahti-Vääksy -vuorot Muutoksia aikatauluihin 14.5. alkaen

Lahti-Lammi-Hämeenlinna Jatketaan poikkeusajan aikatauluilla. Lahdesta lähtevät ja Lahteen saapuvat vuorot ajetaan normaalisti. Poikkeukset hameenlinna.fi

Muutokset ovat voimassa 31.5. asti.

busseissa ei voi maksaa käteisellä

Lahden seudun joukkoliikennelautakunta päätti luopua käteisen rahan käytöstä LSL:n linja-autoissa torstaista 2.4.2020 alkaen. Käteisen rahan käytöstä on luovuttu valmiuslain voimassaolon ajaksi ja päätös on yhä voimassa, vaikka hallitus on purkanut joitakin rajoituksia. Joukkoliikennelautakunta käsittelee asiaa seuraavassa kokouksessaan 16. kesäkuuta.

Käytännössä käteisen rahan käytöstä luopuminen tarkoittaa sitä, että bussista ei voi ostaa kertalippua eikä siellä voi ladata matkakorttia. Matka maksetaan Waltti-matkakortilla, LSL:n mobiilisovelluksesta ostetulla mobiililipulla tai ennakkoon lippuautomaatista ostetulla paperisella kertalipulla. Pankkikortilla ei voi maksaa LSL:n busseissa.

Lippuja voi hankkia muista myyntikanavista:

- Waltti-nettikauppa (matkakortin myynti ja lataus)
- Lippuautomaatit (matkakortin lataus, kerta- ja päiväliput)
- Myyntipisteet (matkakortin myynti ja lataus, päiväliput)
- Mobiilisovellus (kerta- ja päiväliput)

Vaikutukset myyntipisteissä

Hallituksen päätöksen mukaisesti julkisia tiloja, kuten kirjastoja, on suljettu 13.4.2020 asti. Heinolan kirjastolla ja Hollolan palvelupiste Piipahluksessa ei voi toistaiseksi enää ostaa ja ladata Waltti-matkakortteja.

- Lahti-Pisteen aukioloaikoja on rajoitettu 18.3. alkaen. Lahti-Piste palvelee toistaiseksi ma klo 8-17 ti-pe klo 8-16.

- Heinolan torin R-kioskille on toimitettu myyntiin 1 vuorokauden päiväkortteja ja haltijakohtaisia Waltti-kortteja.

- Vääksyn R-kioskilta (Rusthollintie 1, Asikkala) voi ostaa 1 vuorokauden päiväkortteja.

- Lahti-Pisteen lippuautomaatti on siirretty Trion käytävän puolelle siten, että automaatti on käytettävissä kauppakeskus Trion aukioloaikojen puitteissa.

- Lahden pääkirjaston lippuautomaatti on siirretty Kauppatorin läheisyyteen R-kioskille, Aleksanterinkatu 11, Lahti

- Lippuautomaatti on siirretty Salpauksen Vipusenkadun kampukselta K-market Heinolantorille, Savontie 5, Heinola.

- Salpauksen keskustan kampuksen lippuautomaatti on siirretty Paavolan Citymarketin aulaan, Kauppakatu 13, Lahti.

Muut myyntipisteet palvelevat tällä hetkellä normaalisti. Suosittelemme hankkimaan ja lataamaan Waltti-kortin sähköisesti kauppa.waltti.fi.

Pyydämme välttämään turhaa asiointia asiakaspalvelupisteissä koronavirusepidemian aikana. Joukkoliikenteen asiakaspalveluun voi ottaa yhteyttä sähköpostilla ja puhelimella. Yhteystiedot Lahden Palvelutorin sivuilla.

Estä tartuntojen leviäminen

LSL kehottaa välttämään turhaa matkustamista, jotta ne, joiden tarvitsee matkustaa, voivat matkustaa turvallisesti. Etenkin ruuhka-aikoina (ma-pe n. klo 7 – 9 ja 15 – 17) matkustajia on tavallista enemmän, ja jos mahdollista, suosittelemme matkustamaan muina aikoina.

Jos tarpeellisten matkojen tekeminen esimerkiksi pyörällä tai kävellen on mahdollista, suosittelemme sitä. Lisäksi suosittelemme etätöitä, jos työnantaja ja työtehtävät sen mahdollistavat.

Osa liikennöitsijöistä on sulkenut bussin ensimmäisen penkkirivin matkustajien käytöstä kuljettajan suojaamiseksi. Eristetyt penkit on tällöin selvästi merkitty. Bussissa kannattaa mahdollisuuksien mukaan asettua istumaan väljemmin kuin normaalisti.

• Älä matkusta sairaana.

• Yski, niistä ja aivasta oikein.

• Huolehdi käsihygieniasta.

Ohjeita matkustajille on koottu aiempaan tiedotteeseen: Ohjeita matkustajille koronan ja muiden virustautien leviämisen ehkäisemiseksi

Käyttämättä jäävät kausiliput

Koronavirusepidemiasta aiheutuneiden vuorojen perumisten vuoksi käyttämättä jäänyt Waltti-kortilla oleva kausilippu voidaan hyvittää päivälippuina. Hyvitystä voi saada, jos kausikortilla on kautta jäljellä vähintään 14 yhdenjaksoista päivää ja kausi on ladattu LSL:n poikkeusaikataulukauden aikana 15.3.-31.5.2020. Kesäkuun alusta alkaen Lahden seudun liikenteen vuorot ajetaan normaalin kesäaikataulun mukaan ja hyvityskäytännöissä noudatetaan normaaleja matkustus- ja matkakorttiehtoja.

Päivälipun voimassaoloaika ja vyöhykkeet määräytyvät käyttämättä jääneen kausilipun mukaan (käyttämättä jääneet vuorokaudet).

Hyvitystä voit hakea nettilomakkeella. Hyvitykset voidaan käsitellä vasta kun kortille ladattu kuluva kausi on päättynyt, eli hyvitystä voi hakea jälkeenpäin. Hyvityshakemukset käsitellään 30 vuorokauden kuluessa kortilla olevan kauden päättymisestä tai hakemuksen saapumisesta, jos hakemus saapuu kauden päättymisen jälkeen. Hyvitystä tulee hakea kolmen kuukauden kuluessa kauden päättymisestä.

Hyvityshakemuksia on saapunut 26. toukokuuta mennessä 361 kappaletta. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Nyt on käsitelty kaikki 13. toukokuuta mennessä saapuneet hakemukset. Hyvityksenä myönnettävät päiväkortit toimitetaan asiakkaille postitse ja osa kirjeistä on vielä matkalla. Asiakkaaseen otetaan yhteyttä myös aina, jos tilanne vaatii lisäselvityksiä tai hyvitystä ei myönnetä.

Jos kortilla on keskeneräinen kausi, kun hyvityshakemus on saapunut LSL:lle, hyvitys myönnetään vasta kauden päättymisen jälkeen. Uutta hakemusta ei tarvitse lähettää.