Lahden seudun joukkoliikennelautakunnan päätökset 12.6.2018

13.6.2018

Lahden seudun joukkoliikennelautakunnan kesäkuun kokouksen listalla olivat mm. itsepalvelulippuautomaattien käyttöönotto, Lahti-Hämeenlinna –välillä toimivan kausilipun selvittäminen ja päivitetyt matkustus- ja matkakorttiehdot.

Lahdessa bussilippujen ostaminen ja korttilataukset onnistuvat tulevaisuudessa itsepalveluautomaateilla

TVV lippu- ja maksujärjestelmä LMJ Oy on tuonut markkinoille itsepalveluautomaatteja, joilla on mahdollista ostaa kertalippuja ja ladata Waltti-matkakortteja. Ostojen maksaminen tapahtuu pankki- ja luottokorteilla ensisijaisesti lähimaksua käyttäen. Automaatin kielivaihtoehtoina ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Lahden seudun joukkoliikennelautakunta päätti antaa viranhaltijoille selvitettäväksi itsepalveluautomaattien sijoituspaikat ja hankkia laitteet. Itsepalvelulaitteet vahvistavat palvelutarjontaa ja helpottavat bussilippujen ostamista. Määräaikaisella sopimuksella vuokrattavien automaattien vuokran suuruus määräytyy tilattujen laitteiden määrän mukaan. Ensimmäiset itsepalveluautomaatit saataneen käyttöön aikaisintaan loppuvuodesta.

Lahden seudun liikenteen matkustajainformaatiojärjestelmä kehittymässä yhteishankinnan myötä

TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy on tehnyt Lahden kaupungille tarjouksen kilpailuttamastaan matkustajainformaatiojärjestelmästä, jonka hankinnassa on mukana Lahden seudun lisäksi Tampere, Kuopio, Jyväskylä, Joensuu sekä Lappeenranta. Usean kaupungin osallistuminen mahdollistaa kustannustaloudellisesti järkevän, jatkuvasti kehittyvän järjestelmän hankinnan.

Matkustajainformaatiojärjestelmä tarjoaa kattavasti asiakasinformaatiota, ennustelaskentaa, tehokasta viestintää sekä häiriönhallinnan toiminnallisuuksia.

Matkustajainformaatiojärjestelmän palveluhankinnan myötä viestintä viranomaisen, liikennöitsijän ja asiakkaan välillä on tehokkaampaa ja mahdollisissa häiriötilanteissa Lahden seudun liikenteellä on tehokkaammat työkalut tilanteen hallintaan ajantasaisen ja reaaliaikaisen aikataulutiedon ansiosta.

Lahden seudun joukkoliikennelautakunta hyväksyi hankinnan kustannukset päätösehdotuksen mukaisesti.

Kausilipun käyttöönottoa valmistellaan Hämeenlinnan ja Lahden väliseen liikenteeseen

LSL:n järjestämä Hämeenlinnan ja Lahden välinen liikenne alkoi elokuussa 2017. Hämeenlinnan ja Lahden välillä tehtyjä matkoja on voinut maksaa Waltti –matkakortille ladatulla arvolla, mutta kausilippua on ollut mahdollisuus käyttää vain toimivaltaisten viranomaisten omien alueiden liikenteessä. Kausilipun käyttöönotto lisäisi seuturajan ylittävän liikenteen houkuttelevuutta.

Kausilippujen käyttöönotto Lahden ja Hämeenlinnan välisessä liikenteessä edellyttää kuitenkin Hämeenlinnan matkakorttien käyttöä, sillä Lahden seutulippujen kelpoisuutta ei voida laajentaa. Lahden seudun joukkoliikennelautakunta päätti hyväksyä Hämeenlinnan joukkoliikennejaoston esityksen, että kaupungit ryhtyvät yhdessä valmistelemaan seuturajan ylittävän kausilipun käyttöönottoa sekä selvittämään Hämeenlinnan matkakorttien myymistä ja niihin liittyviä palveluja Lahden myöhemmin päätettävissä asiakaspalvelupisteissä.

Lahden seudun liikenteen päivitetyt ohjeet ja käyttöehdot

EU:n tietosuoja-asetuksen myötä Lahden seudun toimivaltainen viranomainen on päivittänyt bussimatkustamiseen liittyviä ohjeita ja käyttöehtoja. Lahden seudun joukkoliikenteelle on laadittu mm. asiakasrekisteristä tietosuoja-asetuksen mukainen tietosuojaseloste ja lomake rekisteritietojen tarkastuspyyntöä varten. Lautakunta merkitsi asiakirjat tiedokseen.

Päivityksiä on tehty myös Lahden seudun joukkoliikenteen yleisiin matkustus- ja matkakorttiehtoihin sekä Waltti –nettilatauspalvelun käyttöehtoihin, jotka joukkoliikennelautakunta hyväksyi. Kaikki Lahden seudun liikenteen ohjeet ja lomakkeet löytyvät LSL:n nettisivuilta.

Katso kokouksen esityslista ja käsitellyt asiat kokonaisuudessaan täältä.