Lahden seudun linja-autoliikenne palautumassa normaaliksi koronakevään jälkeen – käteinen takaisin käyttöön ja valtiolta tukea joukkoliikenteelle

25.6.2020

Viimeisetkin rajoitukset poistuvat kesäkuun aikana

Kesällä linja-autovuorot ajetaan normaalien kesäaikataulujen mukaan.

Aiemmin keväällä väliaikaisesti poistetut käteismaksut palautetaan käyttöön maanantaista 29. kesäkuuta alkaen.

Käteisestä luopumisen yhteydessä LSL teki muutoksia myyntipisteverkostoon palvelutason parantamiseksi. Osa muutoksista jää toistaiseksi käyttöön ja osa palaa koronaa edeltävään aikaan.

Lahden Kauppatorin R-Kioskilla (Aleksanterinkatu 11) väliaikaisesti ollut lippuautomaatti on siirretty takaisin varsinaiseen sijoituspaikkaansa Lahden pääkirjastolle. Kauppatorin läheisyyteen toivotaan pysyvää automaattia, mutta laite vaatii valvotun sisätilan mahdollisimman laajoilla aukioloajoilla eikä sopivaa pysyvää paikkaa torilta ole toistaiseksi löytynyt.

Heinolan K-marketin lippuautomaatti jää toistaiseksi nykyiseen sijoituspaikkaansa ja Heinolan torin R-kioski on ottanut haltijakohtaiset Waltti-matkakortit ja päiväkortit pysyvästi myyntiin.

Muiden seudun kuntien myyntipistetilanteesta ja -muutostarpeista LSL neuvottelee kuntien edustajien kanssa.

Pitkäaikaisista vaikutuksista ei vielä tietoa

Korona ajoi ihmiset etätöihin ja -kouluihin. Lahden seudun liikenne hyvitti matkustajille keväällä käyttämättä jääneitä kausilippuja. Hyvityshakemuksia saapui lähes 400 kappaletta.

Poikkeusolojen aiheuttamia pidempiaikaisia vaikutuksia ihmisten liikkumistottumuksiin on vielä mahdotonta arvioida. Lahden seudun liikenne toivoo, että ihmiset uskaltautuisivat bussin kyytiin hygieniaohjeita noudattaen, muut matkustajat ja kuljettajan terveys huomioiden. Sairaana linja-autolla ei saa matkustaa.

Matkustusmäärissä on havaittavissa varovaista nousua. Kesäkuussa tullaan jäämään noin puoleen edelliskesän matkustusmääristä.

Valtiolta tukea miljoonatappioihin

Koronan aiheuttamista lipputulomenetyksistä koituu mittavat tappiot Päijät-Hämeen kunnille. Maalis-toukokuussa matkustusmäärät putosivat noin kolmannekseen ja lipputulot olivat vain 20-30 % normaalista. LSL:n arvion mukaan lipputulomenetys koko vuodelta tulee olemaan noin 4 miljoona euroa, jos rajoituksia ei jouduta uudelleen kiristämään.

Valtion lisätalousarvioehdotuksessa 5.6.2020 esitettiin 100 miljoonan euron lisärahoitusta joukkoliikenneviranomaisten hankkimaan liikenteeseen ja koronatilannetta elvyttäviin toimenpiteisiin. Vielä ei ole tietoa, miten lisätalousarvion rahoitus jakautuu eri viranomaisille ja paljonko tuesta kohdistuu Päijät-Hämeen kunnille. Lisätalousarvioesitys hyväksyttäneen kesäkuun loppuun mennessä.