Uusia matkakortinlukijoita asennetaan busseihin

26.2.2019

Lahden seudun liikenteessä valmistaudutaan uuteen matkustajainformaatiojärjestelmään ja sen myötä linja-autoihin tullaan vaihtamaan uusia kortinlukijoita. Kuluvana vuonna uusia lukijoita asennetaan viiteenkymmeneen Koiviston Auto Oy:n linja-autoon ja tavoitteena on saada lukijat uusittua kaikkiin autoihin lähivuosien aikana.

etalukija kombi lahti witter

Laitteen toimintatapa ei muutu: Matkakortti asetetaan laitteen edessä olevan sinisen valoympyrän eteen. Onnistuneen lipun lukemisen jälkeen näytölle ilmestyy vihreä pallo ja tiedot leimauksesta ja laite piippaa. Epäonnistunut leimaus tai vanhentunut lippu näkyy näytöllä punaisena pallona ja laitteen pidempänä merkkiäänenä. Uudella lukijalla matkustaja voi valita itse oletusvyöhykkeistä poikkeavan matkan (arvolippu).

sdr

Tulevaisuudessa myös mobiililippu luetaan tällä laitteella. Ensimmäisenä käyttöön otettavat laitteet eivät vielä lue mobiililipun QR-koodia, vaan lippu näytetään toistaiseksi kuljettajalle puhelimen näytöltä.

Uusien etälukijoiden myötä bussit saadaan myös reaaliaikaseurannan piiriin. Parhaillaan valmistellaan teknisiä toteutuksia ja uuden järjestelmän käyttöönottoa, joka mahdollistaa muun muassa sen, että matkustaja voi tulevaisuudessa seurata bussia kartalla ja pysäkkinäytöille saadaan todelliseen sijaintiin perustuvaa infoa.

Ensimmäinen laite on testikäytössä 27.2.2019 klo 5.45 liikennöinnin aloittavassa autossa linjalla 7 Karisto-Kauppatori-Renkomäki -reitillä.