Vinkkejä oikean vyöhykkeen valintaan

18.1.2019

Lipputoimintojen digitalisoitumisen myötä matkustajalta vaaditaan yhä enemmän tietämystä oikeiden vyöhykkeiden valinnasta. Lahden seudulla vyöhykkeitä on käytössä 10 kpl, joten ei ole ihme, että asia aiheuttaa matkustajille päänvaivaa.

Matkustaja on vyöhykevalinnan edessä esimerkiksi mobiililippua ostaessaan tai Waltti-matkakorttia nettikaupassa  hankkiessaan tai ladatessaan. Jos nettikaupassa on kortille ladattu väärät vyöhykkeet, matkakortti ei välttämättä toimi oikein bussissa. Asiakaspalvelusta  neuvotaan mielellään oikeiden vyöhykkeiden valitsemisen kanssa, mutta apuja löytyy myös LSL:n nettisivuilta löytyvästä vyöhykekartasta, josta löytyy kunkin pysäkin värikoodattu vyöhyke.

lsl vyohykekartta

Vyöhykekartta auttaa löytämään oman pysäkin vyöhykkeen.

Mikä vyöhykemalli?

Vyöhykemallissa matkaa ei veloiteta kilometrien mukaan, vaan sen mukaan minkä vyöhykkeen sisällä matka tapahtuu. Lahdessa minimimatka on aina kahden vyöhykkeen matka. Eli vaikka matkustaisit vain lyhyen matkan ydinkeskustassa, tulee sinun ostaa AB-vyöhykkeiden lippu tai matkakortti.

Waltti-kortin oletusvyöhykkeet

Waltti-matkakorttia hankkiessasi kortille asetetaan aina oletustvyöhykkeet. Oletusvyöhykkeisiin kannattaa asettaa se matka, jota eniten kuljet. Kun matkustat oletusvyöhykkeiden sisällä ja maksat matkasi kortille ladatulla arvolla, bussiin noustessasi riittää kun leimaat kortin etälukijassa. Jos matkustat oletusvyöhykkeistä poikkeavan matkan, tulee siitä mainita kuljettajalle ennen kortin leimaamista laitteessa, jotta matkasta veloitetaan oikea summa.

Esimerkki: Lassi kulkee pääasiassa töihin Villähteeltä Päijät-Hämeen keskussairaalaan. Villähde sijaitsee C-vyöhykkeellä ja keskussairaala B-vyöhykkeellä. Lassi maksaa matkansa Waltti-kortille ladatulla arvolla, joten hän valitsee korttia ostaessaan oletusvyöhykkeiksi A-C, sillä matka kulkee Lahden keskustan kautta. Jos Lassi vaihtaa bussia Lahden keskustassa, hän leimaa kortin uudelleen laitteessa, mutta matkasta ei veloiteta kortilta mitään, sillä A-C-vyöhykkeillä (kolme vyöhykettä) on 75 minuutin vaihto-oikeus eli hän saa vaihtaa tuon ajan sisällä rajattomasti bussia.

Viikonloppuisin Lassi käy ystävänsä luona Nastolan Rakokivessä D-vyöhykkeellä. Tuolloin matka on vain 2 vyöhykkeen matka CD, joten noustessaan bussiin, hän kertoo kuljettajalle tekevänsä oletusvyöhykkeitä lyhyemmän matkan, jotta kuljettaja voi näppäillä tiedon ajoneuvolaitteeseen ennen leimausta.

Oletko muuttanut? Matkakortin oletusvyöhykkeet voi käydä muuttamassa Lahti-Pisteessä tai rajoitetussa asiakaspalvelupisteessä, joiden yhteystiedot löytyvät myyntipisteet-sivulta.

Kausilipun vyöhykkeet

Kausilippu on Waltti-matkakortille ladattava lipputuote, jolla voi matkustaa rajattomasti ostettujen vyöhykkeiden sisällä ostetun ajan esimerkiksi 30 vuorokautta. Kausilippua myydään vain tietyille vyöhykeväleille. Edellisen esimerkin Lassi Villähteeltä lataisi työmatkalleen kausilipun A-F1 vyöhykkeille, sillä A-C -vyöhykkeille ei ole kausilippua. Kausilipun vyöhykkeet ovat siis eri asia kuin matkakortin oletusvyöhykkeet. Tällä hetkellä kausilipun vyöhykkeet alkavat aina A-vyöhykkeeltä eli esimerkiksi kahden vyöhykkeen kausilippu on mahdollista ostaa ainostaan AB-vyöhykkeille. Kausilipun hintataulukko ja vyöhykevaihtoehdot löytyvät liput ja hinnat -sivulta.

Lisätietoja vyöhykkeistä löydät vyöhykkeet -sivulta

Lahden ja Hämeenlinnan välisessä liikenteessä on poikkeavat vyöhykkeet. Lisätietoja Lahti-Hämeenlinna -vyöhykkeistä.