Bussien ilme

Kun LSL:n toimintaa valmisteltiin syksyllä 2013, ei vielä ollut varmuutta, mitkä liikennöitsijät reittejä ajaisivat 1.7.2014 alkaen. Epävarmaa oli myös, montako eri yritystä liikennettä jatkossa hoitaisi. Mahdollista oli, että kaupunkikuvaan ilmestyisi uudistuksen jälkeen paljon erilaisia ja eri värisiä autoja. Bussit haluttiin kuitenkin säilyttää edelleen helposti tunnistettavina ja viranomaiselle päätettiin hankkia oma tunnus sekä tilaajaväritys.

Hankkeessa hyödynnettiin paikallista muotoiluosaamista ja Lahden Muotoiluinstituutin opiskelijoille järjestettiin avoin suunnittelukilpailu värityksestä ja tunnuksesta. Töitä arvioivaan lautakuntaan kutsuttiin monipuolinen ryhmä, jossa edustettuina olivat niin bussitietämys, graafinen osaaminen kuin kaupunkikuvallinen katselukantaakin. Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimi joukkoliikennelautakunnan puheenjohtaja Sirkku Hildén. Lautakunta valitsi töiden joukosta ehdokkaat Lahden seudun liikenteen väritykseksi ja tunnukseksi.

Kilpailu herätti paljon kiinnostusta ja molempiin sarjoihin saatiin tasokkaita kilpailutöitä. Palkintolautakunta esitteli monien vaiheiden jälkeen voittajiksi valikoituneet työt joukkoliikennelautakunnalle, joka sitten lopulta valitsi käytettävän tunnuksen ja värityksen.
Ulkoasusarjan voittivat Roosa Riski ja Sanna Ritvanen työllään ”Kolme tarinaa kotiseudusta, joka koostui sinisen sävyistä sekä kolmesta ulkoasuteemasta; Hongankolistaja, Kaunokit ja Päijänne. Palkintolautakunta piti kaikista kolmesta teemasta ja työ palkittiin yhtenä kokonaisuutena. Palkintolautakunta arvosti erityisesti työn paikallisuutta sekä Päijät-Hämeen luonnon nimikkolajeja. Myös selkeyttä ja hyväntuulista tarinallisuutta kehuttiin.

Tunnuskilpailun parhaaksi valittiin Lauri Virkkusen työn ”Reititin”, johon sisältyi myös ehdotus viranomaisen nimestä. Palkintolautakunnan mielestä työhön oli saatu hyvin mukaan liikkeen tuntu, se oli graafisesti tasapainoinen ja merkin ja tekstin suhde oli hyvä. Nimiehdotusta pidetiin hyvänä ja kirjainlyhennelmän muotokieltä hyvin suunniteltuna.

Lehtimaki_Volvo_Teli8900  KA_VDL_Hongankolistaja Lehtimaki_MB_ruiskaunokki