5 tapaa osallistua suunnitteluun

3.4.2018 • Runkolinjastosuunnitelma

Voit osallistua runkolinjastosuunnitelman laatimiseen monin eri tavoin. Haluamme kuulla matkustajien mielipiteen jo ennen kuin on tehty ensimmäistäkään luonnosta. Toki myös myöhemmässä vaiheessa pääsee kommentoimaan. Osallistumalla voit vaikuttaa ja mitä varhaisemmassa vaiheessa tulet mukaan, sitä varmemmin mielipiteesi pystytään huomioimaan suunnittelutyössä!

sinunvuorosi kyltit nettisivuille

#1 Vastaa kyselyyn

Kysely on auki netissä ja Lahti-Pisteessä 29.4. saakka sekä Hollolan asiointipiste Piipahluksessa ja Heinolan kirjastossa 23. – 29.4.2018. Haastattelijoita tulee kiertämään kyselylomakkeen kanssa myös busseissa tietyillä linjoilla huhtikuun lopussa.

Kyselyllä kartoitetaan erityisesti nykytilannetta, kuten matkustajien tyytyväisyyttä reitteihin, aikatauluihin, vuoroväleihin ja matka-aikaan. Nettikyselyssä on mahdollista merkitä karttaan mm. pysäkkejä sekä piirtää reittejä. Myös liikennöitsijät ja kuljettajat tulevat saamaan oman kyselyn aiheesta. Vastaukset antavat suunnittelijoille pohjan sille, mitkä osa-alueet seudun joukkoliikenteessä koetaan ongelmallisiksi ja mihin on syytä pureutua suunnittelutyössä tarkemmin. Toisaalta myös hyvät kokemukset ovat tervetulleita: Jos jokin reitti toimii hyvin nykyisellään, ei sitä ole tarpeen muuttaa.

Vastaa kyselyyn täällä: app.maptionnaire.com/fi/4056

#2 Tule tapahtumiin

Lahden seudun liikenne on mukana kaupungin tapahtumissa, joissa on mahdollista tulla juttelemaan suunnittelijoiden kanssa runkolinjastosta ja muista joukkoliikenneasioista. Merkitse kalenteriin kevään tapahtumien päivämäärät alta. Syksyn tapahtumat ilmoitamme myöhemmin.

Ti 10.4. klo 14 – 18 OmaLahti-ilta – Arjen paikat ja reitit, kauppakeskus Valo
To 12.4. klo 14 – 18 OmaLahti-ilta – Arjen paikat ja reitit, kauppakeskus Karisma
Ti 17.4. klo 14 – 18 OmaLahti-ilta – Arjen paikat ja reitit, kauppakeskus Trio
To 19.4. klo 14 – 18 OmaLahti-ilta – Arjen paikat ja reitit, Rakokiven liikekeskus
Lue lisää OmaLahti -illoista

18.-21.4. FiksuAssa -viikko Lahden matkakeskuksella. Olemme paikalla ke-pe klo 15 – 17.30 ja la klo 9 – 14 Lahden kaupungin yhteisellä pisteellä matkakeskuksen kahvilan tiloissa. Lue lisää FiksuAssa -tapahtumasta.

Ti 8.5. klo 17.30 Keskustan kaavailta, FellmanniCampus
Ke 23.5. klo 17.30 Nastolan kaavailta, Nastopoli
Lue lisää Lahden kaavailloista

Suunnitteilla on myös yhteistyötä muiden liikennöintialueen kuntien, suurimpien työnantajien, oppilaitosten ja yhdistysten kanssa mm. työpajojen muodossa.

#3 Lähetä palautetta

Lahden kaupungin ePalaute-järjestelmään runkolinjastosuunnitelmalle on avattu oma palautekanava, jossa voit esittää vapaamuotoisesti omia ideoitasi ja toiveitasi uusien linjojen suhteen tai vaikkapa piirtää oman ehdotuksesi sivulta löytyvälle kartalle.

#4 Keskustele somessa ja livenä

LSL:n Facebook- ja Twitter -tilejä seuraamalla saat ajantasaista tietoa suunnitelman vaiheista, uusista blogijulkaisuista ja muista joukkoliikenteen ajankohtaisista asioista. Runkolinjastosuunnitelmaa varten olemme valjastaneet käyttöön hashtagit #sinunvuorosi, #minunvuoroni sekä #runkolinjasto, joita voit myös itse käyttää postatessasi aiheesta.

Vaikka sähköiset viestintäkanavat ovat käteviä, ei pidä unohtaa perinteisiä kommunikointitapoja. Onko sinullakin kenties ”bussiystävä”? Bussiystävä on kuulemamme mukaan henkilö, jonka kanssa on saatettu jopa vuosia matkustaa samalla bussivuorolla. Bussimatkalla jutellaan niitä näitä, mutta ystävän nimi ei ole välttämättä tiedossa eikä sitä enää oikein kehtaa kysyäkään. Runkolinjastosuunnitelmasta kehtaa aloittaa keskustelun niin bussiystävän kuin vaikka vähän vieraammankin kanssa − mitä hyvää nykyisellä reitillänne on ja tekisittekö te jotain toisin? Entä käyttävätkö isovanhempasi tai iäkäs sukulaisesi paikallisliikennettä? Ehkäpä voisit auttaa heitä vastaamaan kyselyymme tai kertoa heille tapahtumistamme.

#5 Seuraa blogia

Runkolinjaston suunnittelutyö on käynnistynyt nykytilanteen kartoittamisella ja suunnitelmasta viestimällä. Näin aluksi tulemme avaamaan blogissa tarkemmin, mistä oikein on kyse ja miksi tätä tehdään. Päivitämme blogia myös aina, kun suunnitelmassa päästään konkreettisesti eteenpäin. Pysy siis kuulolla, esitä kysymyksiä ja kommentoi julkaisuja.

Kirjoittanut
Maria Niemi
joukkoliikennesuunnittelija


10 kommenttia aiheeseen "5 tapaa osallistua suunnitteluun"

 1. Pia Nieminen kirjoitti:

  Torilta keskussairaalalle ja siitä edelleen ohi hollolaan kulkevat bussit olleet hyvällä mallilla; kulkevat todella usein ja lähes aina aikataulussa. Toivoisin näin hyvien aikataulujen ja bussien määrän jatkavan tällä linjalla! Helpottaa suuresti autottoman lapsiperheen arkea :)

 2. Jessica kirjoitti:

  Viikonloppuisin viimeinen linja-auto voisi kulkea 4-5 aikoihin ja sitä ennen esim klo 24-1 aamuyöstä! Eli esim klo 2 vuoron voisi poistaa ja tosiaan siirtää sen myöhemmälle! On tosi surkeaa, että yöllä ainut vaihtoehto baarista tultua on mennä taksilla johon ei monella ole varaa! Maksaisin mielelläni vaikka tupla maksun 4-5 aamuyön vuorosta! Hollolaan kulkee mielestäni hyvin vuorot! Jos mahdollista 8 linjan bussipysäkki Hollolassa voitaisiin siirtää lähemmäs Prismaa! 4 kulkee mielestäni täydellistä reittiä, samoin 11!

 3. Jaana Kammonen kirjoitti:

  Yövuoro sais kulkea ankkuriin viikonloppuisin…ahtialaanki kulkee myöhemmin vuoro jos ei kaksi

 4. Jokke kirjoitti:

  Jos on varaa kaljoitella öisin voi varmaan osallistua taksin kimppakyytiin tai ottaa kotona?!:)

 5. kultttuurikaupunki? kirjoitti:

  Kirjasto, Wellamo, Wanha Herra ja Teatteri ovat täydellisessä liikennepimeydessä – korjatkaa heti?!!:)

 6. Uuslahtelainen kirjoitti:

  Suora linja 10 min välein Matkakeskuksesta torille,ei näitä kiertolaisbusseja 5,21,3.
  Esim Hesasta työssäkävijät pääsisi nopeasti ja siitä eteenpäin.
  Suora linja myös satamaan,yhdistettynä asemalta tulevaan,ainakin kesä aikaan.
  Sehän on Lahden olohuone.
  Torilta Vesijärvenkadulle ja suoraan.17 bussin mutkien takia kävellen olet jo perillä
  Ja raharajoitus,10e suuremmat rahat ei käy,kuskeilta menee pohjakassa kun mummot eläkepäivinään kaivaa kassin pohjalta 50e,menee aikaa ja turhaa vaivaa.Hidastaa jo muutenkin tiukkoja aikatauluja.

  1. Jenni Jokinen kirjoitti:

   Käteinen pois kokonaan! Kortilla maksaminen taas mahdolliseksi, nopeuttaisi matkustusta..

 7. M-L Luren kirjoitti:

  Kyröläkadulle pitää kulkea bussi,mummot ei jaksa kantaa kauppakassejansa mäkeä ylös.Linja no 5voisi kulkea Hollolankatua Hämeenlinnantiell,eikä kiertää toria.

 8. Marjaana kirjoitti:

  Heinolassa ehdottomasti Jyrängön ilta- ja viikonloppuvuorot takaisin! Mummot ei pääse kauppaan, nuoret ei kotiin harrastuksista ja vuorotyöläiset illalla ja viikonloppuisin. Ihan älytöntä! Samoin 89 tai 88 voisi kulkea vielä 23-24 välillä. Itsekin ehtisin vielä iltavuorosta bussilla kotiin eikä tarvitsisi käyttää omaa autoa.

 9. T kirjoitti:

  Lahdenkadun, Hollolankadun ja Aleksanterinkadun iso liikenneympyrä hidastaa matkaa Jalkarannasta päin tultaessa. Samoin Vapaudenkadun ja Vesijärvenkadun risteyksessä usein ruuhkaa torilta päin tultaessa.

Kommentointi on suljettu.