Asiakaskyselyn yhteenveto

8.5.2018 • Runkolinjastosuunnitelma

Lahden seudun liikenne keräsi runkolinjastosuunnittelutyön tueksi seudun asukkailta kokemuksia ja toiveita asiakaskyselyllä. Kysely oli avoinna netissä ja Lahti-Pisteessä 9.-29.4.2018 sekä Heinolan kirjastossa ja Hollolan Piipahluksessa 23.-29.4.2018. Lisäksi haastattelijat keräävät busseissa eri linjoilla yhteensä 500 vastausta, jotka eivät ole vielä mukana tässä analysoinnissa. Yhteensä vastauksia kyselyyn saatiin 1743 kpl, joista netissä 1152 kpl, paperilomakkeilla 91 kpl ja busseissa 500 kpl.

Katso yhteenveto vastauksista täältä

Kokemukset nykyisestä liikenteestä

Kyselyyn vastanneista suurin osa käyttää bussia viikoittain arkisin työmatkalla tai asiointiin. Vastauksia saatiin kattavasti eri linjoilta ja alueilta. Valtaosa vastaajista oli 26 – 55-vuotiaita naisia.

Suurin osa vastaajista on melko tyytyväisiä nykyiseen liikenteeseen. Asteikolla 1 – 5 (1=en lainkaan tyytyväinen, 5= erittäin tyytyväinen) vastausten keskiarvoksi muodostui nykyisille vuorovälille arvosana 3,22, aikatauluille 3,20, reiteille 3,19 ja kaikkein tyytyväisimpiä vastaajat olivat matka-aikaan arvosanojen keskiarvolla 3,29.

Haastavimmaksi kysymykseksi osoittautui joukkoliikennettä koskevien väittämien asettaminen tärkeysjärjestykseen. Kysymyksessä piti asettaa väittämät keskenään tärkeysjärjestykseen numeroimalla ne 1 – 5 siten, että jokaista lukua sai käyttää vain kerran. Kysymykseen saatiin jonkin verran vajaita ja virheellisiä vastauksia. Haastavuudesta kertoo myös se, että vastaukset jakaantuivat erittäin tasaisesti. Tärkeimmiksi (numero 1) ominaisuuksiksi nousivat lyhyt kävelymatka pysäkille (183 kpl), luotettavat aikataulut (181 kpl) sekä vaihdoton bussimatka (176 kpl). Toisaalta samat väittämät osoittautuivat vähiten tärkeiksi (numero 5), kun lyhyt matka pysäkille sai 204 merkintää, vaihdoton matka 190 merkintää ja luotettavat aikataulut 159 merkintää. Kysymyksen tarkoitus oli herätellä vastaajaa arvottamaan ominaisuuksia ja pohtimaan, missä voisin joustaa. Yksilölliset tarpeet vaikuttavat vahvasti ominaisuuksien tärkeyteen: Huonojalkaiselle on tärkeintä lyhyt kävelymatka pysäkille, kun taas kiireiselle tärkeintä on nopea matka-aika. Kaikki ominaisuudet ovat toki tärkeitä toimivaa ja houkuttelevaa joukkoliikennettä suunniteltaessa. Vastausaineisto vahvistaa sitä tosiasiaa, että joukkoliikennesuunnittelun suuri haaste on mahdollisimman hyvin kaikkia palvelevan tason löytäminen.

Toiveet kartalle

Nettilomakkeella vastaajat saivat merkitä kartalle käyttämiään bussipysäkkejä ja –reittejä sekä kehittämiskohteita ja ehdotuksia uusista reiteistä. Karttamerkintöjä tehtiin kaiken kaikkiaan 3673 kappaletta. Kehittämiskohteista kartalta nousee esiin joitakin selkeitä alueita. Runsaasti kehittämistoiveita merkittiin mm. matkakeskuksen, torin, Päijät-Hämeen keskussairaalan, Lahden pääkirjaston, Lahden kaupunginsairaalan ja Sibeliustalon kohdalle. Alueittain eniten karttamerkintöjä löytyy keskustan lisäksi mm. Mukkulasta, Karistosta, Launeelta, Hennalasta, Metsäkankaalta ja Renkomäestä.

Runkolinjastokysely heatmap_ kohteet joiden bussiyhteyksissä on kehitettävää

Kirjastoa ja kaupunginsairaalaa koskeviin toiveisiin vastaakin jo tulevana syksynä aloittavat citylinjat, joiden reitti kulkee keskustassa mm. Hämeenkatua ja Laaksokatua pitkin. Tiedotamme citylinjoista perjantaina lisää, joten kannattaa seurata etusivujen ajankohtaista –osiota.

Vastaajien kehittämistoiveet koskivat pääasiassa kokonaan uusia bussiyhteyksiä tai tiheämpiä vuorovälejä. Myös ilta- ja viikonloppuvuoroja toivottiin lisää. Avoimissa kommenteissa esiin nousi eri asuinalueilta mm. suora bussiyhteys Päijät-Hämeen keskussairaalalle ja ostoskeskuksiin. Matkakeskuksen suhteen toivottiin bussiaikataulujen parempaa sovittamista junien aikatauluihin. Nykyisin suurin osa busseista kiertää sekä torin että matkakeskuksen ja tätäkin vastaajat olivat kommentoineet – puolesta ja vastaan. Mitä mieltä sinä olet?

Jos et ehtinyt vastata kyselyyn, ei hätää: Runkolinjastosuunnitelman ePalaute-kanava on avoinna vuoden loppuun saakka!

Ps. Tänään keskustan kaavaillassa heittäydymme ihan villeiksi ja unohdamme kaikki nykyiset pysäkit! Tule kertomaan, missä sinä haluaisit keskustassa nousta tai jäädä bussin kyydistä. Olemme paikalla FellmanniCampuksella klo 17.30 – 19.30.

Kirjoittanut

Maria Niemi

joukkoliikennesuunnittelija


11 kommenttia aiheeseen "Asiakaskyselyn yhteenveto"

 1. - kirjoitti:

  Kaupunginkirjastolta todellakin joku bussi! Esim. 5 Hörölästä voisi kiertää sieltä hyvin, kääntyä triolle josta torille. Myös päksiltä riihelään bussi. Isoa tietä pitkin eikä Kasakkamäen kautta.

 2. Eira Pylväläinen kirjoitti:

  Tori on ehdoton ykköspaikka nousta tai jäädä bussin kyydistä pois ! Siihen ei missään tapauksessa muutoksia !!!!!

  1. Kirsti kirjoitti:

   Olen aivan samaa mieltä. Paras paikka bussin vaihtoon.

 3. Lea Manninen kirjoitti:

  MOI !
  en ole tyytyväinen TONTTILAN alueen reitti suunnitteluun onko ajateltu vuorotyössä käviöitä viikonloppuna. linjat 2 ja 17 erityisesti ilta ja viikonloppusin . TOIVOISIN että linja 7 ajaisi ala-tonttilan kautta karistoon.

  1. Pauliina kirjoitti:

   Samaa mieltä. Itsekkin teen vuorotyötä ja myös viikonloppuisin. Aamuvuorot alkavat 6.30 ja ennen sitä pitäisi viedä myös lapsi tarhaan keskustaan. On ihan älytöntä että Tonttilasta kävelymatkan päästä menee useita bussivuoroja mutta kesällä taas karsittu aamusta kaikki bussivuorot jolloin julkisilla kulkeminen töihin on täysin mahdotonta. Kuvitellaanko sitä että kukaan ei käy kesällä tai viikonloppuisin töissä!? Ei mitään järkeä taas suunnittelussa kun yritetään mukamas kannustaa julkisten käyttöön. Monen kanssa keskustellut aiheesta ja kaikki yhtä pettyneitä muutokseen. Pitäisi ajatella että kaikki eivät tee töitä vain arki aamuina 8-16.

  2. Sini kirjoitti:

   Tonttilan vuorot ja läheltä menevien muiden linjojen aikataulut kyllä ovat todella surkeasti suunniteltuja. Itsekkin 2-vuorotyössä ja vuorot eivät palvele mitenkään erityisesti aamuisin ja viikonloppuisin. Millä järjellä kaikilta läheltä meneviltä linjoilta on karsittu viikonloppuisin ennen 6 ja 7 menevät vuorot? En usko hetkeäkään että kukaan voisi pokalla väittää että kyseisille vuoroille ei mukamas löytyisi tarpeeksi käyttäjiä. Kenen tarpeisiin nämä nykymuotoiset vuorot oikein vastaavat? Pelkkien virastoissa arkena työskentelevien vai?

 4. Matias Lahtinen kirjoitti:

  Vääksyyn ja Paimelaan vuorot jotka menevät tunnin välein, myös viikonloppuisin ja kesällä. ja selkeä aikataulu ja reitti ja pysäkit merkattu karttaan, niinkuin oli Koivistonautolla aikanaan, eikä tuollaista pelleilyä niinkuin nyt LSL.
  terveisin Vesikansa Hollola Kalliola Paimela ja Asikkala Vääksy

  1. Minna kirjoitti:

   Kyllä, kunnon bussilinjat vääksyyn asti, niin kuin Heinolaankin menee!
   Vääksyyn on myös työmatkaajia.

 5. Irmeli Hemmilä kirjoitti:

  Miten voidaan taas lopettaa kokonaan kesäksi bussivuorot Paimelaan,on paljon ihmisiä joilla ei ole autoja käytössä ja ovat tosiaan ihan pulassa ! Onko mitään muuta kulmakuntaa Lahden alueella jonka kanssa tehdään vuodesta toiseen näin ?

 6. Airi Savenius kirjoitti:

  Onko turha kommentti, kun aika kyselyyn on reippaasti ohi.

  Haluaisin että Heinolassa joku vuoro kulkisi kaivokadun ja kaakonlammen kautta Vuohkallion liikekeskukseen ja sieltä ehkä kirkonkylälle. Ajankohta olisi hyvä olla asioinnin kannalta sopiva. Takaisin pääsy noin 1-2t.kuluttua.

 7. Airi Savenius kirjoitti:

  UUsi linja. Heinolan kaupungista nykyistä Niemelän kaupunki liikennettä ajaen Vuohkallioon ja takaisin sopivan asiointi ajan kuluttuo, ehkä 1 !/2- 2t. kuluttua

Kommentointi on suljettu.