Oli hauska tavata – terveisiä tapahtumista!

19.4.2018 • Runkolinjastosuunnitelma

Olemme keväällä LSL-tiimin kanssa mukana useissa tapahtumissa ja järjestämme myös omia tapaamisia asukkaiden ja matkustajien kanssa. Tällä viikolla ehtii vielä mukaan OmaLahti – Arjen paikat ja reitit -tilaisuuteen Rakokiven liikekeskukseen tänään 19.4. klo 14-18 sekä Fiksu Assa -tapahtumaan Lahden matkakeskukseen, jossa olemme paikalla lauantaihin 21.4. saakka. Ensi viikolla LSL suuntaa joukkonsa Päijät-Hämeen keskussairaalaan, jonka pääaulassa olemme paikalla ke 23.4. klo 10-13. Jos huhtikuun tapahtumat eivät mahdu kalenteriisi, löydät meidät myös Lahden kaavailloista 8.5. ja 22.5., Lahtisitoutuu-tapahtumasta 28.5. sekä Etelä-Lahden OmaLahti-asukastilaisuudesta Jokimaalta 5.6.

Mitä siellä tapahtuu?

Tapahtumasta riippuen osallistamistavat vaihtelevat. ”Arjen paikat ja reitit” -tilaisuuksissa kävijät ovat saaneet mm. merkitä kaupungin kartalle reittejä ja kehittämiskohteita. Jokainen asiakaskohtaaminen on erilainen. Tapahtumissa voi tulla kysymään, ideoimaan tai yhdessä pohtimaan. Huhtikuussa olemme kävijöiden kanssa keskustelleet mm. poikittaislinjoista, sairaaloiden saavutettavuudesta, Kehätien vaikutuksista, Kariston yläkoululaisten bussimatkoista ja Matkakeskuksen ohitusajoista. Toki myös muista joukkoliikenneasioista voi tulla juttelemaan: reittioppaat, seniorialennus ja mobiililippu ovat ainakin olleet tämän kevään kävijöiden mielessä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Joukkoliikennemaailma on nykyään varsin monimuotoinen ja välillä myös monimutkainen. Asiakaspalvelumme auttaa toki ympäri vuoden, mutta tapahtumissakin saa tulla juttelemaan ihan mistä tahansa bussimatkustamiseen liittyvästä asiasta.

 

Kuva: Emmi Putkonen

Kuva: Emmi Putkonen

Miksi osallistuminen kannattaa?

Osallistamisen tavoitteena on mahdollistaa osallistuminen. Tässä tapauksessa se, että palvelujen käyttäjä pääsee mukaan suunnittelutyöhön. Osallistaminen on – tai ainakin sen tulisi olla – tänä päivänä jo itsestäänselvyys kaikessa suunnittelutyössä. Tilanteesta riippuen puhutaan palvelumuotoilusta, asiakaslähtöisyydestä tai sidosryhmäyhteistyöstä, mutta kaikella tällä on sama tavoite. Osallistamisen tavoitteena on vuorovaikutus. Me haluamme saada tietoa teiltä ja myös viestittää teille, mitä on tapahtumassa ja mistä on kyse.

Meitä runkolinjastosuunnitelman parissa puurtavia suunnittelijoita kiinnostaa juuri nyt erityisesti reitteihin liittyvä palaute. Kasvokkain keskustellessa on helppo esittää lisäkysymyksiä ja kartalta on mukava katsoa yhdessä, miten asuinalueet, pysäkit ja risteysalueet sijoittuvat. Vaikka käytössämme on erilaisia ohjelmistoja, pidämme yhteyttä sidosryhmiin sekä tarvittaessa käymme paikan päällä katselmoimassa (ja istumme jopa säännöllisesti bussin kyydissä, vaikka tätä satunnaisesti epäillään…☺), on asukkailla kuitenkin sellaista kokemuksellista tietoa, tarpeita, pelkoja ja toiveita, jotka eivät näy kartalla ja tilastoissa. Ottamalla asukkaat mukaan suunnitteluun ja kehittämiseen, saamme arvokkaan asiakaskokemuksen aidosti mukaan toimintaamme.

FiksuAssa katja

Tapahtumissa saatua tietoa hyödynnetään suunnittelussa konkreettisesti. Esimerkiksi ”Arjen paikat ja reitit”-tilaisuuksien aineisto analysoidaan Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteisessä Urban Aesthetics in Motion -tutkimushankkeessa ja tallennetaan paikkatietojärjestelmään kaupungin suunnittelijoiden käyttöön. Joukkoliikenteen palautteita kokoamme omiin Excel-taulukoihimme mm. linjan ja asuinalueen mukaan lajiteltuna. Linjoja suunnitellessa tarkistamme aina saapuneet palautteet.

Aina ei voida yksittäisen ihmisen toiveita huomioida. Erityisesti joukkoliikenteessä, jonka toiminta perustuu siihen, että se liikuttaa joukkoja. Kuitenkin mitä enemmän ihmisiä osallistuu ja kertoo mielipiteensä, sitä paremmin aineistosta nousee esiin kohteet, jotka täytyy ottaa suunnittelussa erityisesti huomioon. Ja toisaalta sinun ehkä pieneltäkin tuntuva parannusehdotuksesi saattaa olla se pieni ja helposti toteutettavissa oleva juttu, jota kukaan ei ole tullut aiemmin ajatelleeksi.

OmaLahti parempi joukkoliikenne

Yhteinen visio

 

Nyt nelosen nokka kohti Nastolaa ja päivän uusia juttukavereita! Tavataan tapahtumissa!
Jos et ehdi mukaan tapahtumiin, katso täältä muita tapoja osallistua suunnitteluun.

Kirjoittanut
Maria Niemi
joukkoliikennesuunnittelija

 


2 kommenttia aiheeseen "Oli hauska tavata – terveisiä tapahtumista!"

  1. Veikko Koski kirjoitti:

    Milloin mahtaa tulla tietoa Nikkilän ja Ajokadun bussiyhteyksistä sen jälkeen kun tietöiden vuoksi Ajokatu katkeaa Gigantin ja parkkikoulun kohdalta?

    1. Miska Törö kirjoitti:

      bussit ajavat Aukeankadun kautta. Nikkilän linja 13 siirtyy myös ajokadulta Aukeankadulle. ei muuta muutosta kuin että ajoaika ehkä pitenee 5 minuuttia. Ja tietenkin se etteivät bussit enää mene prisman edestä vaan jatkavat uudenmaankatua Aukeankadun risteykseen.

Kommentointi on suljettu.