Suunnittelun viime metreillä hiotaan yksityiskohtia
28.1.2019 • Runkolinjastosuunnitelma
Alun perin vuoden vaihteeseen valmistuvaksi kaavailtu runkolinjastosuunnitelma on vaatinut hieman lisäaikaa, sillä joukkoliikennelogistikkomme lähti syksyllä kohti uusia haasteita ja tiimimme kärsi muutaman kuukauden ajan henkilöstövajeesta. Rivit saatiin kasaan jälleen joulukuussa ja myös runkolinjastosuunnitelman kanssa lyötiin isompi vaihde silmään.
Ratkaisevat realiteetit
Runkolinjastosuunnittelua on tehty hyvin pitkälle tiimityönä. Blogissa on aiemmin kirjoitettu, kuinka työhön on osallistettu eri sidosryhmiä, kuten matkustajia, kuljettajia ja maankäytön suunnittelijoita. Myös alueen yritysten ja oppilaitosten toiveet otetaan huomioon uusia linjoja suunnitellessa. Nyt viimeisessä vaiheessa kaikki materiaali on vedetty yhteen ja uusia linjoja piirtäessä huomioitu kunkin alueen ominaispiirteet.
Runkolinjastosuunnitelman tavoitteita avattiin blogissa suunnittelun alkuvaiheessa. Ideaalitilanteessa kaikilla linjoilla on niin lyhyt vuoroväli, ettei matkustajan tarvitse juurikaan katsoa aikatauluja. Tällaisessa verkostossa vaihto ei ole este, vaan tarjoaa suuren määrän uusia matkavaihtoehtoja. Joukkoliikenteen ihannetilanne vaatii vuorotarjonnan lisäksi panostuksia kaupunki-infraan. Vaihtopisteitä tulee olla useita, jotka mahdollistavat nopeat ja luonnolliset vaihdot.
Lahden runkolinjastoa suunnitellaan nyt ajankohdassa, jossa ei ole tulossa lähitulevaisuudessa erityisesti joukkoliikennettä palvelevia inframuutoksia. Esimerkiksi liityntäpysäköinti, pyöräpysäköinti ja tulevien vaihtoterminaalien sijainti on nostettu esiin kaupunkiympäristön suunnittelussa ja tilanteeseen voi tulla muutoksia tulevaisuudessa. Fakta kuitenkin on, että Lahden runkolinjojen ”versio 1.0” suunnitellaan nykyiseen katuverkkoon ja pysäkki-infraan pitkälti nykyisillä ja jopa pienenevillä joukkoliikenteen määrärahoilla. Nämä tiedossa olleet realiteetit ovat luoneet raamit suunnittelulle. Haaveet esimerkiksi joukkoliikennekaistoista ja viihtyisistä vaihtoterminaaleista ovat olleet toistaiseksi jäissä, muttei kokonaan kuopattu: Runkolinjastosuunnittelun yhteydessä muutoksen siemen on kylvetty ja keskustelu joukkoliikenteen edistämisen vaatimista tarpeista infran puolella käynnistetty.

Liityntäpysäköinti, pysäkkikatokset ja helppo kulkuyhteys pysäkille lisäävät bussimatkustamisen houkuttavuutta. Kuva Karlstadista, jossa on rakennettu vaihtopisteitä myös keskustan ulkopuolelle.
Yksityiskohtien tarkastelua
Vaikka linjastomuutos kuulostaa melkoiselta muutokselta ja joillakin alueilla varmasti sitä onkin, on kuitenkin selvää, etteivät suuret linjat muutu: joukkoliikenteen tarvitsee jatkossakin kulkea sinne, missä väkeä asuu ja asioi. Suunnittelun tässä vaiheessa onkin keskitytty pääosin linjojen yksityiskohtiin: jokin linja on tähän saakka saattanut kiertää esimerkiksi kahden lähekkäin sijaitsevan asuinalueen läpi ja puntaroitavana on muun muassa ollut, voitaisiinko toinen näistä alueista siirtääkin jonkin toisen linjan reitille, jos molempia reittejä saataisiin siten nopeammaksi.
Kauppatorin ja Matkakeskuksen kiertäminen on nostettu esiin runkolinjastosuunnitelman yhteydessä. Torin kiertämisellä on tarkoitettu tilannetta, jossa bussi joutuu sananmukaisesti kiertämään torin jatkaakseen Matkakeskukselle tai toisinpäin. Näin tapahtuu nykyisin esimerkiksi linjalla 5, joka saapuu Hörölästä ja jatkaa torilta Metsäkankaalle. Nopeammin keskustan ohitus tapahtuu esimerkiksi linjalla 1, jonka reitti kulkee luonnollisesti keskustan ja Matkakeskuksen läpi ilman ylimääräistä kiertelyä. Runkolinjastosuunnittelussa on pohdittu reittejä siten, että keskusta saavutettaisiin jouhevasti ilman että kumpikaan keskustan tärkeistä solmukohdista jäisi jostakin suunnasta saavuttamatta.
Joillakin alueilla on saatettu hieroa pitkään reittivaihtoehtoja lyhyelläkin matkalla. Vaikka reitti kartalla saattaa näyttää toimivalta, saattaa alueella olla haastavia mutkia, mäkiä tai hankalia ja ruuhkautuvia risteyksiä, jotka kaikki vaikuttavat osaltaan matka-aikaan ja joukkoliikenteen sujuvuuteen. Siten kartalla kiertävämmältä vaikuttava reitti saattaakin todellisuudessa olla nopeampi. Nopeus ei tietenkään ole ainoa ratkaiseva tekijä, jos esimerkiksi palvelut sijaitsevat viereisen kadun varrella, joka siten on myös mielekkäämpi joukkoliikennereitti.
Mitä seuraavaksi?
Runkolinjastosuunnitelmaluonnos menee seuraavaksi joukkoliikennelautakunnan tarkasteltavaksi 12. helmikuuta kokoukseen. Julkisesti nähtäville luonnos saadaan lautakunnan kokouksen jälkeen. Linkki suunnitelmaan julkaistaan tässä blogissa, eli pidäthän sivun kirjanmerkeissä. Luonnos ei ole vielä lopullinen, joten kannattaa vielä käydä oma mielipide kommentoimassa!
Tässä linkit aiempiin blogiteksteihin, joihin voit luonnoksia odotellessa tutustua:
5.12.2018 Viivat samalle kartalle – Kaavoittajat mukana runkolinjastosuunnittelussa
10.9.2018 Hollolan, Lahden ja Nastolan välisten linjojen reittiluonnokset
24.8.2018 Eri kaupunginosissa ja käyttäjäryhmissä on erilaiset joukkoliikenteen kehittämistarpeet
16.8.2018 Reaaliaikaisella informaatiolla vastataan matkustajien kasvaneisiin odotuksiin
27.7.2018 Mallia maailmalta: 10 teesiä toimivasta joukkoliikenteestä
21.6.2018 Kuljettajat kommentoivat reittejä ja ajoaikoja
6.6.2018 Tilannekatsaus runkolinjastosuunnitelman etenemisestä
8.5.2018 Asiakaskyselyn yhteenveto
19.4.2018 Oli hauska tavata – terveisiä tapahtumista!
9.4.2018 Kerro kokemuksiasi bussimatkustamisesta ja vastaa kyselyyn 29.4. mennessä
3.4.2018 5 tapaa osallistua suunnitteluun
27.3.2018 Runkolinjastosuunnitelman blogi on avattu
Kirjoittanut
Maria Niemi
joukkoliikennesuunnittelija
Linja-autoissa on maksuton vaihto. Sitä on nyt toitotettu vaihtoehdoksi torin joutavalle kiertämiselle jo ennen LSL-liikenteen alkamista. Jos joku ei pääse Matkakeskukselle vaihtamalla autoa torilla, hänen ei sitten sinne tarvitse päästä lainkaan. Kaikki paikat kun ei voi olla joka linjalla tavoitettavissa.
Näyttää siltä, että linja toisensa jälkeen jää pois jommalta kummalta kiertämiseltä. Nyt on jo linjat 11,18,19 ja 35 jotka eivät kulje Matkakeskukseen. Koko Hollolan kirkonseudun liikenne on Matkakeskuksen ulkopuolella.
viuhan ja VIPUSENKADUN välille linja ja Ahtialan ja pajulahden välille linja
Meni lauantai aamu pilalle, kun huomasin että liipolasta ei
äise enää jalkarantaan suoraan. Meitä on useampia siellä
töissä käyviä. Mietityttää kuinka viikonloppuisin pääsee aamuvuoron töihin. Harmittaa tämä muutos!
Hollolan kirkonkylälle viikonloppuna!!! Yhdet tuttavat olisivat muuttaneet tänne mutta kun kuulivat ettei bussit kulje viikonloppuna eivät muuttaneet. Ja tiedän erään joka on muuttamassa pois sen takia. Ihan hävettää kun on näin takapajula ja vielä ilmastonmuutosasiakin.
Suora yhteys Nastolasta Matkakeskukseen on säilytettävä.
Eikö reitit olekkaan matkustajia varten vaan niiden nopeuden vuoksi.
Esim. auto ei kulkisi Mäntsäläntien kautta vaan menisi suoraan Launeenkadulle jossa kulkee muutenkin autoja.Katsotteko ollenkaan kuinka paljon ihmisiä kulkee nyt 31:ssä.Se näkyy kyllä koneelta, jos vaan viitsitte katsoa.Autot torille ,se kuolee muuten kokonaan.
Tällä hetkellä lähtee heinolasta tasatunnein 88 ja 25 yli 89, jotka molemmat ovat iltapäivällä aivan täynnä, miten te kuvittelette, että kahden täpötäyden vuoron matkustajat mahtuvat yhteen autoon, EI TULE ONNISTUMAAN TURHA EDES ALOITTAA SELLAISTA KOKEILUA, vuorot ehdottamasti säilytettävä nykyisellään eikä minkäänlaisia vähennyksiä, yksi suoravuoro voi olla ruuhkia tasaamaan, moottoritietä ei kulje kuin yksi kolmasosa lahteen, eikös tämä kokeilu jo kerran tehty ja heti vaihdettiin takasin 140 tielle, muuten tässä käy niin, että kaivokadulta otetaan joka tunti seisomakuorma ja sen jälkeen ajetaan lahteen eikä oteta ketään kyytiin kun ei mahdu, näin minä ainakin teen, monta vuotta tätä väliä ajaneena tiedän.
Uudessa suunnitelmassa jätetään osa jalkarantalaisista kokonaan joukkoliikenteen ulkopuolelle. Alueella asuu paljon lapsiperheitä ja tämä vaikeuttaa erityisesti koululaisten liikkumista, mutta myös muut autottomat ovat motissa. Eikö Lahden kaupungin tavoite ole saada ihmiset kulkemaan entistä enemmän julkisilla.
Jättäkää nyt aikuiset ihmiset nyt nuo vanhat, olemassa olevat linjat entiselleen. Mitä järkeä on ensin rakentaa matkakeskus ja sitten laittaa bussit kiertämään sitä?
Esim nykyinen linja 5, aivan loistava ja matkustajia pullollaan. Miksi perustella kiekkoistenkadun välttämistä nopeudella, kun ei kukaan ole siitä valittanut?
Järki käteen…