Hyppää sisältöön

Lippuautomaattien käyttö

Lippuautomaatti on helppo tapa ostaa kerta- ja päivälippuja sekä ladata Waltti-matkakorttia. Huomaathan, että lippuautomaatilla ostetun kerta- ja päivälipun voimassaoloaika alkaa heti ostohetkestä.

 • Lippuautomaatilla maksu onnistuu yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla. Alle 50 euron ostoksen voi maksaa lähimaksulla.
 • Kielivalinnat suomi, ruotsi ja englanti.
 • Matkakortin latauksesta ei peritä palvelumaksua.
 • Lippuautomaatilta ostetut kerta- ja päiväliput tulostuvat paperisina lippuina automaatin keskellä sijaitsevaan koteloon. Lippu näytetään kuljettajalle bussiin noustessa. Lippujen hinnat ovat samat kuin bussista käteisellä tai lipunmyyntipisteestä (päiväliput) ostettujen lippujen hinnat.

  Voit ostaa automaatilla useamman lipun samalla ostokerralla.

  Lippua ostaessa sinun tuleee tietää vyöhykkeet, joilla matkustat. Apua vyöhykkeiden valintaan löydät Vyöhykkeet-sivulta tai asiakaspalvelusta.

  Matkustajana olet on vastuussa siitä, että sinulla on matkaan oikeuttava lippu. Kuljettajalla on oikeus periä normaali kertalipun hinta, jos lipun vyöhykkeet eivät riitä tehtävään matkaan tai lipun voimassaoloaika on umpeutunut.

  Kertalippu on voimassa 60-90 minuuttia vyöhykkeiden määrästä riippuen. Lipun voimassaoloaika tulostuu lippuun ja alkaa heti ostohetkestä. Lipun voimassaoloaikana voit matkustaa rajattomasti lippuun merkityillä vyöhykkeillä. Lue lisää vaihto-oikeudesta.

  Automaatista ostetut liput eivät käy maksuvälineenä seuturajat ylittävässä liikenteessä (Lahti-Hämeenlinna) eivätkä markkinaehtoisessa liikenteessä (Lahti-Vääksy-Sysmä).

 • Voit ladata automaatilla Waltti-kortille arvoa (5-100 €) tai kausilipun (30, 90, 180 tai 365 vrk). Voit lisäladata automaatilla myös opiskelijahintaisen kauden. Toisen asteen opiskelijoille myönnettävää Kela-tuettua koulumatkatukilippua ei voi ladata automaatilla.

  Kausilippua ladatessa sinun tulee tietää vyöhykkeet, joilla matkustat. Voit ostaa automaatilla kausilipun mille tahansa vyöhykevälille, mutta hinnoittelu noudattaa kausilipun hinnastoa, eli esimerkiksi kausilippu A-C on samanhintainen kuin A-F1 kausilippu. Hinta päivittyy ruudulle tehtyjen valintojen mukaan.

  Poista Waltti-kortti automaatin kortinlukijasta vasta sen jälkeen, kun olet saanut näytölle ilmoituksen onnistuneesta maksusta ja kuitti tulostuu koteloon.

  Automaatilla tehty lataus (arvo tai kausi) siirtyy matkakortille heti onnistuneen maksun jälkeen ja on heti käytettävissä. Kausilipun voimassaoloaika alkaa kuitenkin vasta, kun korttia ensimmäisen kerran käytetään bussin kortinlukijassa ja kortilla mahdollisesti oleva keskeneräinen kausi on kulunut loppuun. Voit siis ladata kortille uuden kauden jo hyvissä ajoin odottamaan. Huomaathan, että kortilla voi olla vain yksi odottava kausi.

MAHDOLLISET HÄIRIÖTILANTEET

Lahden seudun liikenteellä ei ole päivystävää huoltopalvelua häiriötilanteita varten. Mikäli lippuautomaattia käyttäessäsi tapahtuu jotain odottamatonta, ota ylös mahdollisimman tarkat tiedot tapahtuneesta (automaatin sijainti, pvm, kellonaika, matkakortin numero ja kuvaus tapahtumasta) ja ota yhteyttä palautepalvelun kautta. Voit liittää palautteeseen myös valokuvia.

 • Laite voi antaa ”maksu epäonnistui” -virheilmoituksen useasta syystä:

  – Maksukortti on syötetty väärin. Seuraa maksupäätteen ohjeita. Jos lähimaksun raja ylittyy, käytä sirua. Syötä kortti lukijaan siru edellä hieman yläviistoon rauhallisella ja tasaisella liikkeellä.
  – Maksukorttia ei ole syötetty riittävän nopeasti lipputuotteen valinnan jälkeen.
  – Tilin saldo ei riitä tai kortin käyttöraja estää maksun.

  Maksun epäonnistumisen jälkeen ruudulla on ”yritä uudelleen” -painike. Jos maksu yhä epäonnistuu, voit myös perua oston kokonaan ja yrittää uudelleen.

 • Osto kirjautuu kortille vasta onnistuneen maksutapahtuman jälkeen. Jos poistat matkakortin kesken maksutapahtuman, osto ei ehdi latautua kortille. Poista matkakortti kortinlukijasta vasta sen jälkeen, kun olet saanut näytölle ilmoituksen onnistuneesta maksusta ja kuitti tulostuu koteloon.

  Jos maksu on veloitettu tililtäsi ilman, että lataus on siirtynyt kortille, olet oikeutettu hyvitykseen. Hyvityspyynnön voit tehdä palautepalvelun kautta. Kerro viestissä automaatin sijainti, pvm, kellonaika, matkakortin numero ja kuvaus tapahtumasta.

 • Lippuautomaatista ostettuja kerta- ja päivälippuja ei hyvitetä. Varmista ennakkoon, että valitsemasi vyöhykkeet riittävät suunnittelemallesi matkalle ja että ehdit ajoissa pysäkille.

  Waltti-kortille ladatut käyttämättömät kausiliput hyvitetään Lahden seudun liikenteen matkustus- ja matkakorttiehtojen mukaisesti.