Lahti-Hämeenlinna seutuliikenne

Lahden ja Hämeenlinnan yhteisessä liikenteessä on käytössä Waltti-lippujärjestelmä. Päijät-Hämeen sisäisissä matkoissa noudatetaan LSL:n lippujen hintoja ja Kanta-Hämeen sisäisissä matkoissa noudatetaan Hämeenlinnan lippujen hintoja. Maakunnan rajan yli kulkeviin matkoihin on määritelty omat lippujen hinnat. Maakunnan sisäisillä matkoilla (Lahti-Hollola-Hämeenkoski) matkan voi maksaa Waltti-matkakortin arvo- tai kausilipulla, mobiililipulla tai käteisellä. Seuturajat ylittävässä liikenteessä (Lahti-Lammi-Hämeenlinna) maksutapana käyvät vain käteinen ja Waltti-matkakortin arvolippu.

Huom!

• Lahti-Hämeenlinna-vuoroilla ei toimi Lahden seudun Waltti-korttiin myönnettävät opiskelijan ja nuoren arvolippualennukset. Nuorten ja opiskelijoiden kausikortit toimivat Lahden Waltti-alueella (Lahti-Hämeenkoski).

• 65 vuotta täyttäneiden seniorialennus toimii Lahti-Hämeenlinna-vuoroilla, jos Waltti-kortin asiakasryhmänä on seniori. Lahti-Hämeenlinna-liikenteen bussien laitteet eivät tunnista alennusta syntymäajan perusteella, sillä Hämeenlinnassa alennuksen saavat vasta 70 vuotta täyttäneet. Kortin asiakasryhmän voi päivittää asiakaspalvelupisteessä. Alennusta voi käyttää vain Lahden Waltti-alueella (Lahti, Hollola, Hämeenkoski). Seniorialennusta ei saa Lammin ja Hämeenlinnan matkoista, vaan tällöin kortilta veloitetaan hintataulukon mukainen hinta.

• Vaihto-oikeus ei toimi Lahden seudun liikenteen Waltti-korttien arvolipuilla Lahti-Hämeenlinna-liikenteessä.

Hämeenlinnan Waltti-alueella
1 – vyöhyke kattaa Kanta-Hämeenlinnan alueen
2 – vyöhyke kattaa Kanta-Hämeenlinnan ympäristön lisäksi Parolan, Turengin, Rengon ja Eteläisten alueet
3 – vyöhyke kattaa muun Hämeenlinnan seudun kuntarajoille asti (Lammi, Tuulos)

Lahden Waltti-alueella
4 – vyöhyke kattaa Hämeenkosken, Kärkölän keskustan ja Asikkalan keskustan
5 – vyöhyke kattaa Hollolan Sairakkalan, Asikkalan Vesivehmaan ja Heinolan Vierumäen ja Myllyojan välisen alueen
6 – vyöhyke kattaa Hollolan Kukonkoivun, Hälvälän, Herralan ja Hollolan kk asuinkeskittymät, Lahden Pyhäntaan ja Nastolan kirkonkylän ja Uudenkylän asuinkeskittymät sekä Orimattilassa Pennalan ja keskustan välisen alueen, kuten Virenojan.
7 – vyöhyke kattaa Lahden kaupunkia lähellä sijaitsevat asuinkeskittymät; Salpakangas, Pennala, Villähde.
Pohjoisessa raja sijaitsee Seestan pohjoispuolella. Orimattilassa 6-7vyöhykkeiden raja sijaitsee Pennalan eteläpuolella. Hollolan läntinen raja sijaitsee teillä vt12 ja mt2955 Työtjärven kohdalla.
8 – vyöhyke kattaa Lahden vanhan kaupungin rajan sisäpuolella Koneharjun, PHKS, Keskussairaalankadulle saakka, Renkomäen, Kujalan, Jokimaan ja Ahtilan alueet. Lisäksi alueeseen kuuluvat Messilän ja Karjusaaren alueet.
9 – vyöhyke kattaa ns. vanhan Lahden kaupungin sisimmän alueen.

Lisätietoja Lahden ja Hämeenlinnan välisestä liikenteestä sekä tarkempi reittikuvaus  (PDF-tiedosto, päivitetty 9/2019)

 

LIPUT JA AIKATAULUT

Alla olevissa taulukoissa on esitetty lippujen hinnat Lahden ja Hämeenlinnan väliselle liikenteelle.
Katso myös Lahden ja Hämeenlinnan välisen liikenteen aikataulut.

 

Lasten kerta ja arvoliput Aikuisten kertaliput Aikuisten arvoliput

 

Lahden ja Hämeenlinnan välisen liikenteen kausiliput

Tällä hetkellä seuturajat ylittävässä liikenteessä ei voi matkustaa Waltti-kortille ladatulla kausilipulla. Kausilippu toimii Miodexin vuoroissa kunkin joukkoliikennealueen sisäisessä liikenteessä. Esimerkiksi Lahti-Hämeenkoski välillä voi matkustaa Lahden Waltti-kortin A-F1-vyöhykkeiden kausilipulla ja Lammi-Hämeenlinna -välillä Hämeenlinnan joukkoliikenneviranomaisen kausilipulla. Ainoan poikkeuksen tekevät toisen asteen opiskelijat, joilla on oikeus Kela-tuettuun koulumatkalippuun. Kela-tuettu koulumatkalippu toimii myös seuturajan ylittävillä vuoroilla. Kortti tulee hankkia Hämeenlinnan palvelupiste Kastellista. Lue lisää Kelan koulumatkatuesta.

Lahden seudun joukkoliikennelautakunnan vuonna 2018 tekemän päätöksen mukaisesti on selvitetty kausilipun mahdollista käyttöönottoa seuturajat ylittävässä liikenteessä. Asiasta on käyty keskusteluja TVV Lippu- ja Maksujärjestelmä Oy:n kanssa. Syksyllä 2019 on todettu, että seuturajat ylittävän kausilipun käyttöönotto aiheuttaisi kohtuuttoman paljon työtä lippujärjestelmän ja kirjanpidon vuoksi suhteessa matkustajamääriin ja kysyntään. Tulevaisuudessa käyttöönotettava tunnistepohjainen järjestelmä tuo ratkaisun tähän asiaan. Seuturajat ylittävää kausilippua ei näin ollen lähdetä nyt edistämään.