Hyppää sisältöön

Alennukset

 • Alle 7-vuotias lapsi matkustaa Lahden seudun liikenteessä maksutta. 7-16 vuotias lapsi matkustaa lapsenlipulla. Lapsen kertalipun hinta on 50% aikuisen kertalipun hinnasta. Lasten arvoliput ja mobiililiput ovat saman hintaisia kuin lasten kertaliput. Lapsen kausilipun hinta on 50 % aikuisten kausilipun hinnasta.

  Matkustajaa voidaan pyytää todistamaan ikänsä tai henkilöllisyytensä lippua myytäessä tai tarkastettaessa. Lapsen tulisi pitää mukanaan henkilöllisyystodistus, esimerkiksi Kela-kortti tai sen kopio, jotta kuljettajalle voidaan tarvittaessa todistaa oikeus lasten lippuun.

  17-19 -vuotiaille nuorille arvolippu on 30 % aikuisten kertalippua edullisempi ja nuoren kausilipun hinta on 30 % aikuisten kausilipun hinnasta. Kerta- ja mobiililippuun ei ole saatavilla nuoren lippua, vaan nuori maksaa tällöin aikuisen hinnan.

 • Koululaiskortti toimii klo 6-18 välillä ja kortilla voi tehdä 2 matkaa päivässä. Molempiin matkoihin kuuluu vaihtoaika, jonka aikana voi vaihtaa bussia. Koululaiskortti käy vain henkilökohtaiseen käyttöön ja kortti toimii koulukalenterin mukaisina koulupäivinä.

  Etuuden koululaiskorttiin myöntää Lahden kaupungin perusopetus tai yksityinen koulu ja koululaiskortti on saatavilla vain koulun kautta.

 • Waltti-kortille voi ladata Kelan koulumatkatuetun kausilipun. Kelan koulumatkatukea voidaan myöntää toisen asteen opiskelijoille, joilla on pitkä koulumatka.

  Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat saavat koulumatkatukea erilaisilla ehdoilla kuin muut opiskelijat ja heille myös koulumatkat ovat maksuttomia.

  Lisätietoja koulumatkatuesta löytyy Kelan sivuilta.

  NÄIN HANKIT KOULUMATKATUKILIPUN:

  1. Täytä koulumatkatukihakemus, jonka saat oppilaitoksesta, Kelasta tai osoitteesta www.kela.fi/lomakkeet.
  2. Jätä hakemuslomake oppilaitokseesi. Oppilaitos täyttää tietosi suoraan sähköiseen Waltti Pro -järjestelmään.
  3. Hanki Waltti-matkakortti verkkokaupasta tai  Lahti-PisteestäHeinolan kaupunginkirjastolta ja Asiointipiste Piipahluksesta. Jos sinulla on jo henkilökohtainen Waltti-kortti, et tarvitse uutta korttia vaan voit käydä muuttamassa nykyisen korttisi asiakasryhmän palvelupisteessä.
  4. Lataa Kela-tuettu kausilippu matkakortillesi palvelupisteessä tai verkkokaupassa kauppa.waltti.fi. Sinun pitää joka kuukausi käydä latamaassa matkaoikeus kortillesi, vaikka kuukausilipun hinta olisi 0 euroa.

  Koulumatkatukilippua voi lisäladata ilman palvelumaksua Lahti-pisteessä, Heinolan kaupunginkirjastolla ja Hollolan asiointipiste Piipahluksessa. Lisälatauksia voi tehdä myös verkkokaupassa kauppa.waltti.fi ja muissa palvelupisteissä, mutta näissä  latauksesta veloitetaan palvelumaksu (1,42 – 4 euroa). Lippuautomaateilla ja busseissa lisälatauksia ei voi tehdä.

  Verkkokaupassa sinun tulee ensimmäisellä ostokerralla tunnistautua vahvasti pankkitunnuksilla. Verkkokaupassa vain etuuden haltija itse voi ostaa ja maksaa tuotteet. Toiselle henkilölle ei voi ostaa etuustuotteita.

  Koulumatkatukilippua voi lisäladata ainoastaan ostotodistuksessa mainittuna ostoajankohtana. Seuraavan kuukauden tuotteen voi aktivoida käyttöön verkkokaupassa 14 vrk ennen seuraavan kuukauden 1. päivää.

  Opiskelijan asiakasryhmä on voimassa todistukseen merkityn määräajan ja sen jälkeen asiakasryhmä tulee käydä joko muuttamassa (aikuinen/nuori) tai uusia asiakasryhmän voimassaoloaika, jos opinnot jatkuvat.

  Koulumatkatuetulle Waltti-kortille voi ladata myös arvoa. Opiskelijan arvolippu on 30 % aikuisten kertalippua edullisempi. Alle 17-vuotiaat opiskelijat, jotka ovat oikeutettuja matkustamaan lasten arvolipun hinnalla, tarvitsevat kokonaan uuden kortin arvon käyttöön.

 • Lahden seudun liikenteessä opiskelija-alennuksen myöntämiskriteereinä ovat, että opiskelun on oltava päätoimista, johdettava ammattiin tai tutkintoon ja opiskelijan lukuvuoden pituuden on oltava vähintään 8 kuukautta.

  Päätoimisille tutkinto-opiskelijoille Waltin arvolippu on 30 % aikuisten kertalippua edullisempi. Alennus on voimassa koko LSL:n liikennöintialueella. Kausilipun opiskelija-alennus on 30 % aikuisten kausilipun hinnasta.

  Kerta- ja mobiililippuihin ei ole saatavilla opiskelija-alennusta.

  Opiskelija-alennus myönnetään seuraavat ehdot täyttävälle opiskelijalle:

  1. Opiskelu on päätoimista. Opiskelu on päätoimista, jos jompikumpi ehdoista täyttyy:
   – Keskimäärin 25 opetustuntia viikossa
   – Keskimäärin viisi opintopistettä, kolme opintoviikkoa tai 4,5 osaamispistettä kuukaudessa
  2. Opiskelu johtaa ammattiin tai tutkintoon
   – Myös päätoimiset lukio-opinnot hyväksytään
  3. Opiskelijan lukuvuoden pituus oltava vähintään 8 kk

  Vaadittavat todistukset

  1. Uuden kortin hakijalta tai asiakasryhmän vaihtuessa aina henkilöllisyystodistus
   – Tai valtakirja, jos asioit toisen puolesta. Lataa ja tulosta täytettävä valtakirja.
  2. Henkilöllisyystodistuksen lisäksi tarvitset joko päätoimiselle opiskelijalle myönnetyn opiskelijakortin tai opiskelijan Waltti-matkakorttihakemuksen, jossa on oppilaitoksen varmennus.
   – Lataa ja tulosta hakemus.
   – Oppilaitos varmentaa lomakkeessa opintojen päätoimisuuden: kriteerien täyttymistä ei tarkasteta myyntipisteessä muista todistuksista tai opintorekisteriotteista.

  Todistukseksi kelpaavat valtakunnalliset opiskelijakortit:

  •  Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat: Sininen kortti tai sini-keltainen AMK-kortti
  • Toisen asteen opiskelijat: sininen kortti, Sakki-kortti tai sini-keltainen AMIS-kortti
  • Myös digitaalinen opiskelijakortti hyväksytään (esim. Frank)

  Opiskelijan matkakortin hankinta ja käyttö

  Opiskelijan Waltti-kortin voi hankkia ja päivittää Lahti-Pisteessä tai muissa palvelupisteissä. Opiskelijan Waltti-kortin hankinnan yhteydessä tarkistetaan asiakkaan henkilöllisyys sekä opiskelijalipun ostamiseen oikeuttavat todistukset. Opiskelijan Waltti-matkakorttia ei voi hankkia Waltti-kaupasta. Kortin lisälataaminen onnistuu kaikissa LSL:n lipunmyynti- ja latauspaikoissa, lippuautomaatilla ja Waltti-kaupassa.

  Opiskelija-alennus myönnetään aina määräajaksi, korkeintaan yhdeksi lukuvuodeksi kerrallaan.

  • Opintojen jatkuessa asiakasryhmä on käytävä päivittämässä asiakaspalvelupisteessä aina lukuvuoden alussa. Varaa mukaasi tarvittavat todistukset.
  • Jos opiskelu jatkuu koko lukuvuoden (syys- ja kevätlukukauden) tai päättyy kevätlukukauden lopussa, asiakasryhmä on voimassa syyskuun loppuun saakka. Jos opiskelu päättyy syyslukukauden lopussa, asiakasryhmä on voimassa tammikuun loppuun.
  • Opiskelujen päätyttyä tulee asiakasryhmä käydä muuttamassa aikuiseksi/nuoreksi, jotta matkakortin käyttöä voi jatkaa normaalisti. Vanhentunut asiakasryhmä estää kortin lataamisen.

  Opiskelijan matkakortti on aina henkilökohtainen, mutta sille ladatulla arvolla voi maksaa kanssamatkustajan matkan tai matkustaa muissa Suomen Waltti-kaupungeissa. Kortilta veloittuu poikkeusmatkoista aina aikuisen lippuhinta, koska opiskelija-alennus on henkilökohtainen etuus.

  Opiskelija-alennukseen eivät ole oikeutettuja:

  • Yliopistossa tohtorintutkintoa tai lisensiaatin tutkintoa opiskeleva (poikkeuksena lääke-, eläinlääke- ja hammaslääketietellisessä opiskeleva)
  • Oppisopimuskoulutuksessa olevat
  • Työvoimapoliittisessa koulutuksessa olevat
  • Yksityisopiskelijat
  • Oppivelvollisuutta suorittavat
 • Lahden seudun liikenteessä 65 vuotta täyttäneet seniorit ovat oikeutettuja matkustamaan alennettuun hintaan Waltti-kortin arvolipulla arkisin klo 9.00–14.00 sekä viikonloppuisin koko päivän ajan. Matkustettaessa seniorilipun voimassaoloajan ulkopuolella matkakortilta veloitetaan aikuisen arvolipun hinta. Esimerkiksi AB-vyöhykkeillä seniorilipun hinnaksi tulee 1,70 euroa.

  Alennus on voimassa kaikilla LSL:n vuoroilla lukuun ottamatta markkinaehtoisia vuoroja.

  Seniorilippu toimii ja alennus on voimassa vain henkilökohtaisella Waltti-matkakortilla maksetuilla matkoilla (arvolippu). Arvo on Waltti-matkakortille ladattua rahaa. Alennusta ei ole saatavilla haltijakohtaiseen korttiin, kausilippuun, mobiililippuun eikä bussista ostettavaan kertalippuun.

  Seniorin Waltti-kortilla voi maksaa myös mukana matkustavan henkilön matkan, mutta kortilta veloitetaan tuolloin aina aikuisen arvolipun hinta, sillä seniorialennus on henkilökohtainen etuus.

 • Työsuhdematkalippu on työnantajan työntekijälle tarjoama etu. Työsuhdematkalipulla työnantaja tukee työntekijän liikkumista töihin joukkoliikenteellä tarjoamalla tukea joukkoliikennelipun hankintaan. Työnantaja voi itse määritellä, mihin tuotteisiin ja kuinka paljon tukea annetaan. Työsuhdematkalippua voi käyttää sekä työ- että vapaa-ajan matkoihin.

  Työsuhdematkalippu viestii henkilökunnalle sekä asiakkaille työpaikan arvoista ja asenteesta kestävän liikkumisen edistämiseksi. Työsuhdematkalippu voi olla myös rekrytointivaltti. Työsuhdematkalipun verotus suosii sekä työnantajaa että työntekijää.

  Työsuhdematkalipun hankkiminen

  Työnantaja voi tehdä työsuhdematkalipusta laskutussopimuksen LSL:n kanssa. Työnantaja määrittelee itse tuen määrän ja lipputuotteet, joihin tuen voi käyttää. Tämän jälkeen työntekijä voi ladata henkilökohtaisen matkakorttinsa asiakaspalvelussa Lahti-Pisteellä, missä tarkistetaan työntekijän oikeus tukeen ja tuen määrä. LSL laskuttaa työantajaa kuukausittain toteutuneiden latausten mukaisesti.