Hyppää sisältöön

Alennukset

 • Alle 7-vuotias lapsi matkustaa Lahden seudun liikenteessä maksutta. 7–16 vuotias lapsi matkustaa lastenlipulla. Lapsen kertalipun hinta on –50% aikuisen kertalipun hinnasta. Lasten arvoliput ja mobiililiput ovat saman hintaisia kuin lasten kertaliput. Lapsen kausilipun hinta on –50 % aikuisten kausilipun hinnasta. (28.2.2023 asti)

  1.3.2023 jälkeen lapsen arvo- ja mobiililipun hinta on noin –50 % aikuisen arvo- ja mobiililipusta. Lisätietoja muutoksesta vyöhykeuudistus -sivulta.

  Matkustajaa voidaan pyytää todistamaan ikänsä tai henkilöllisyytensä lippua myytäessä tai tarkastettaessa. Lapsen tulisi pitää mukanaan henkilöllisyystodistus, esimerkiksi Kela-kortti tai sen kopio, jotta kuljettajalle voidaan tarvittaessa todistaa oikeus lasten lippuun.

  17–19-vuotiaille nuorille arvolippu on –30 % aikuisten kertalippua edullisempi ja nuoren kausilipun hinta on –30 % aikuisten kausilipun hinnasta. Kerta- ja mobiililippuun ei ole saatavilla nuoren lippua, vaan nuori maksaa tällöin aikuisen hinnan. (28.2.2023 asti)

  1.3.2023 jälkeen nuoren arvolipun hinta on noin –30 % aikuisen aikuisen arvolipusta.

 • Koululaiskortti toimii klo 6–18 välillä ja kortilla voi tehdä 2 matkaa päivässä. Molempiin matkoihin kuuluu vaihtoaika, jonka aikana voi vaihtaa bussia. Koululaiskortti käy vain henkilökohtaiseen käyttöön ja kortti toimii koulukalenterin mukaisina koulupäivinä.

  Etuuden koululaiskorttiin myöntää kunkin kunnan perusopetus tai yksityinen koulu. Koululaiskortti on saatavilla vain koulun kautta.

 • Waltti-kortille voi ladata Kelan koulumatkatuetun kausilipun. Kelan koulumatkatukea voidaan myöntää toisen asteen opiskelijoille, joilla on pitkä koulumatka.

  Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat saavat koulumatkatukea erilaisilla ehdoilla kuin muut opiskelijat ja heille myös koulumatkat ovat maksuttomia.

  Lisätietoja koulumatkatuesta löytyy Kelan sivuilta.

  NÄIN HANKIT KOULUMATKATUKILIPUN:

  1. Täytä koulumatkatukihakemus, jonka saat oppilaitoksesta, Kelasta tai osoitteesta www.kela.fi/lomakkeet.
  2. Jätä hakemuslomake oppilaitokseesi. Oppilaitos täyttää tietosi suoraan sähköiseen Waltti Pro -järjestelmään.
  3. Hanki Waltti-matkakortti verkkokaupasta tai  Lahti-PisteestäHeinolan kaupunginkirjastolta ja Asiointipiste Piipahluksesta. Jos sinulla on jo henkilökohtainen Waltti-kortti, et tarvitse uutta korttia vaan voit käydä muuttamassa nykyisen korttisi asiakasryhmän palvelupisteessä.
  4. Lataa Kela-tuettu kausilippu matkakortillesi palvelupisteessä tai verkkokaupassa kauppa.waltti.fi. Sinun pitää joka kuukausi käydä latamaassa matkaoikeus kortillesi, vaikka kuukausilipun hinta olisi 0 euroa.

  Koulumatkatukilippua voi lisäladata ilman palvelumaksua verkkokaupassa kauppa.waltti.fi, Lahti-pisteessä, Heinolan kaupunginkirjastolla, Hollolan asiointipiste Piipahluksessa sekä Asikkalan kunnanvirastolla. Latauksia voi tehdä myös muissa palvelupisteissä, mutta näissä  latauksesta veloitetaan palvelumaksu (3–5 euroa). Lippuautomaateilla ja busseissa lisälatauksia ei voi tehdä.

  Verkkokaupassa sinun tulee ensimmäisellä ostokerralla tunnistautua vahvasti pankkitunnuksilla. Verkkokaupassa vain etuuden haltija itse voi ostaa ja maksaa tuotteet. Toiselle henkilölle ei voi ostaa etuustuotteita.

  Koulumatkatukilippua voi lisäladata ainoastaan ostotodistuksessa mainittuna ostoajankohtana. Seuraavan kuukauden tuotteen voi aktivoida käyttöön verkkokaupassa 14 vrk ennen seuraavan kuukauden 1. päivää.

  Opiskelijan asiakasryhmä on voimassa todistukseen merkityn määräajan ja sen jälkeen asiakasryhmä tulee käydä joko muuttamassa (aikuinen/nuori) tai uusia asiakasryhmän voimassaoloaika, jos opinnot jatkuvat.

  Koulumatkatuetulle Waltti-kortille voi ladata myös arvoa. Opiskelijan arvolippu on –30 % aikuisten kertalippua edullisempi (28.2.2023 asti). 1.3.2023 alkaen opiskelijan arvolippu on noin –30 % aikuisen arvolippua edullisempi. Alle 17-vuotiaat opiskelijat, jotka ovat oikeutettuja matkustamaan lasten arvolipun hinnalla, tarvitsevat kokonaan uuden kortin arvon käyttöön.

  Ohjeet Kela-tuetun kauden lataamiseen verkkokaupassa löydät sivulta Oppaat, ohjeet ja esitteet

 • Lahden seudun liikenteessä opiskelija-alennus on saatavilla kausilippu- ja arvolippumatkoihin.

  Päätoimisille tutkinto-opiskelijoille Waltin arvolippu on –30 % aikuisten kertalippua edullisempi (28.2.2023 asti). 1.3.2023 alkaen opiskelijan arvolippu on noin –30 % aikuisen arvolippua edullisempi. Alennus on voimassa koko LSL:n liikennöintialueella. Kausilipun opiskelija-alennus on –30 % aikuisten kausilipun hinnasta.

  Kertalippuihin ja yksittäisiin mobiililippuihin ei ole saatavilla opiskelija-alennusta. Opiskelija-alennetun kausilipun voi kuitenkin ladata puhelimeen Waltti Mobiili -sovelluksesta.

  Opiskelija-alennus myönnetään seuraavat ehdot täyttävälle opiskelijalle:

  1. Opiskelu on päätoimista. Opiskelu on päätoimista, jos jompikumpi ehdoista täyttyy:
   – Keskimäärin 25 opetustuntia viikossa
   – Keskimäärin viisi opintopistettä, kolme opintoviikkoa tai 4,5 osaamispistettä kuukaudessa
  2. Opiskelu johtaa ammattiin tai tutkintoon
   – Myös päätoimiset lukio-opinnot hyväksytään
  3. Opiskelijan lukuvuoden pituus oltava vähintään 8 kk

  Opiskelijaksi rekisteröityminen Waltti-kaupassa

  Jos sinulla on jo Waltti-matkakortti, voit tunnistautua opiskelijaksi suoraan Waltti-kaupassa, jolloin sinun ei tarvitse asioida myyntipisteessä muuttamassa korttisi asiakasryhmää opiskelijaksi. Tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksilla ja hakemalla linkki Opintopolku-palvelusta.

  Huom! Verkkotunnistautuminen toimii vain opiskelijakauden yhteydessä. Matkustaaksesi opiskelijan arvolipulla, tulee sinun käydä yhä muuttamassa opiskelija-status kortillesi palvelupisteessä.

  Vaadittavat todistukset, jos asioit myyntipisteessä

  1. Uuden kortin hakijalta tai asiakasryhmän vaihtuessa aina henkilöllisyystodistus
   – Tai valtakirja, jos asioit toisen puolesta. Lataa ja tulosta täytettävä valtakirja.
  2. Henkilöllisyystodistuksen lisäksi tarvitset joko päätoimiselle opiskelijalle myönnetyn opiskelijakortin tai opiskelijan Waltti-matkakorttihakemuksen, jossa on oppilaitoksen varmennus.
   – Lataa ja tulosta hakemus.
   – Oppilaitos varmentaa lomakkeessa opintojen päätoimisuuden: kriteerien täyttymistä ei tarkasteta myyntipisteessä muista todistuksista tai opintorekisteriotteista.

  Todistukseksi kelpaavat valtakunnalliset opiskelijakortit:

  •  Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat: Sininen kortti tai sini-keltainen AMK-kortti
  • Toisen asteen opiskelijat: sininen kortti, Sakki-kortti tai sini-keltainen AMIS-kortti
  • Myös digitaalinen opiskelijakortti hyväksytään (esim. Frank)

  Opiskelijan matkakortin hankinta ja käyttö

  Opiskelijan kausilipun voi ostaa ilman matkakorttia Waltti Mobiili -sovelluksesta. Tunnistaudu opiskelijaksi sovelluksen ohjeiden mukaan.

  Opiskelijan Waltti-kortin voi hankkia ja päivittää Lahti-Pisteessä tai muissa palvelupisteissä. Opiskelijan Waltti-kortin hankinnan yhteydessä tarkistetaan asiakkaan henkilöllisyys sekä opiskelijalipun ostamiseen oikeuttavat todistukset.

  Voit hankkia matkakortin myös Waltin verkkokaupasta ja kortin saatuasi tunnistautua opiskelijaksi ja ladata korttia verkkokaupassa. Kortin lisälataaminen onnistuu myös LSL:n palvelupisteissä. Lippuautomaateilla ja busseissa ei voi ladata opiskelijahintaisia kausilippuja.

  Opiskelija-alennus myönnetään aina määräajaksi, korkeintaan yhdeksi lukuvuodeksi kerrallaan.

  • Opintojen jatkuessa asiakasryhmä on käytävä päivittämässä asiakaspalvelupisteessä aina lukuvuoden alussa. Varaa mukaasi tarvittavat todistukset. Voit myös tunnistautua opiskelijaksi Waltin verkkokaupassa.
  • Jos opiskelu jatkuu koko lukuvuoden (syys- ja kevätlukukauden) tai päättyy kevätlukukauden lopussa, asiakasryhmä on voimassa syyskuun loppuun saakka. Jos opiskelu päättyy syyslukukauden lopussa, asiakasryhmä on voimassa tammikuun loppuun.
  • Opiskelujen päätyttyä tulee asiakasryhmä käydä muuttamassa aikuiseksi/nuoreksi, jotta matkakortin käyttöä voi jatkaa normaalisti. Vanhentunut asiakasryhmä estää kortin lataamisen.

  Opiskelijan matkakortti on aina henkilökohtainen, mutta sille ladatulla arvolla voi maksaa kanssamatkustajan matkan tai matkustaa muissa Suomen Waltti-kaupungeissa. Kortilta veloittuu poikkeusmatkoista aina aikuisen lippuhinta, koska opiskelija-alennus on henkilökohtainen etuus.

  Opiskelija-alennukseen eivät ole oikeutettuja:

  • Yliopistossa tohtorintutkintoa tai lisensiaatin tutkintoa opiskeleva (poikkeuksena lääke-, eläinlääke- ja hammaslääketietellisessä opiskeleva)
  • Oppisopimuskoulutuksessa olevat
  • Työvoimapoliittisessa koulutuksessa olevat
  • Yksityisopiskelijat
  • Oppivelvollisuutta suorittavat
 • Lahden seudun liikenteessä 65 vuotta täyttäneet ovat oikeutettuja matkustamaan alennettuun hintaan Waltti-kortin arvolipulla arkisin klo 9–14 sekä viikonloppuisin koko päivän ajan. Matkustettaessa seniorilipun voimassaoloajan ulkopuolella matkakortilta veloitetaan aikuisen arvolipun hinta. Esimerkiksi AB-vyöhykkeillä seniorilipun hinnaksi tulee 1,70 euroa. (28.2.2023 asti)

  1.3.2023 alkaen seniorialennus on voimassa kaikkina viikonpäivinä ja kellonaikoina. Seniorin arvolipun hinta on –30 % aikuisen arvolipun hinnasta ja seniorin kausilippu on –30 % aikuisen kausilipusta. Lisätietoja muutoksesta vyöhykeuudistus -sivulta.

  Alennus on voimassa kaikilla LSL:n vuoroilla lukuun ottamatta markkinaehtoisia vuoroja.

  Seniorilippu toimii ja alennus on voimassa vain henkilökohtaisella Waltti-matkakortilla maksetuilla matkoilla (arvolippu). Arvo on Waltti-matkakortille ladattua rahaa. Alennusta ei ole saatavilla haltijakohtaiseen korttiin, kausilippuun, mobiililippuun eikä bussista ostettavaan kertalippuun.

  Seniorin Waltti-kortilla voi maksaa myös mukana matkustavan henkilön matkan, mutta kortilta veloitetaan tuolloin aina aikuisen arvolipun hinta, sillä seniorialennus on henkilökohtainen etuus.

 • Työsuhdematkalippu on työnantajan työntekijälle tarjoama etu. Työsuhdematkalipulla työnantaja tukee työntekijän liikkumista töihin joukkoliikenteellä tarjoamalla tukea joukkoliikennelipun hankintaan. Työnantaja voi itse määritellä, mihin tuotteisiin ja kuinka paljon tukea annetaan. Työsuhdematkalippua voi käyttää sekä työ- että vapaa-ajan matkoihin.

  Työsuhdematkalippu viestii henkilökunnalle sekä asiakkaille työpaikan arvoista ja asenteesta kestävän liikkumisen edistämiseksi. Työsuhdematkalippu voi olla myös rekrytointivaltti. Työsuhdematkalipun verotus suosii sekä työnantajaa että työntekijää.

  Työsuhdematkalipun hankkiminen

  Työnantaja voi tehdä työsuhdematkalipusta laskutussopimuksen LSL:n kanssa. Työnantaja määrittelee itse tuen määrän ja lipputuotteet, joihin tuen voi käyttää. Tämän jälkeen työntekijä voi ladata henkilökohtaisen matkakorttinsa asiakaspalvelussa Lahti-Pisteellä, missä tarkistetaan työntekijän oikeus tukeen ja tuen määrä. LSL laskuttaa työantajaa kuukausittain toteutuneiden latausten mukaisesti.