Hyppää sisältöön

Ilmaismatkat

 • Alle 7-vuotias lapsi matkustaa Lahden seudun liikenteessä maksutta.

  Maksuttomuus koskee myös varhaiskasvatusryhmiä arkisin klo 9-15 välillä (ks. lapsiryhmät). Muina aikoina ja muissa lapsiryhmissä kuljetetaan yhtä aikuista kohden kaksi alle 7-vuotiasta lasta maksutta.

 • Varhaiskasvatus- ja perusopetusryhmät matkustavat Lahden seudun liikenteessä maksutta seuraavin ehdoin:

  1. Matkan tulee tapahtua klo 9-15 välillä.
  2. Ryhmän koko voi olla korkeintaan 30 lasta.
  3. Ryhmän mukana kulkevan opettajan tai muun aikuisen pitää maksaa oma matkansa normaalisti.

  Maksuttomia matkoja voi tehdä koko LSL:n liikennöinti-alueella. Maksuttomat matkat eivät koske Lahti-Lammi-Hämeenlinna-vuoroja, palveluliikennettä eivätkä markkinaehtoisia vuoroja.

  Muina aikoina ja muissa lapsiryhmissä (yhdistykset ym.) kulkee maksutta kaksi alle 7-vuotiasta lasta yhtä aikuista kohden.

  Ryhmien tulee todentaa matkustusoikeus LSL:n myöntämällä ryhmämatkakortilla. Ryhmämatkakortti on koulu-/päiväkotikohtainen, eli eri luokat ja ryhmät voivat käyttää samaa korttia. Oppilaitokset ja päiväkodit voivat tilata ryhmämatkakortin sähköpostitse lsl@lahti.fi. Kortin toimitusaika on noin 7-10 arkipäivää, joten mikäli ryhmämatkakorttia ei koululta tai päiväkodilta ennestään löydy, tulee se tilata hyvissä ajoin ennen matkaa.

  Kaikki lapsiryhmien matkat tulee ilmoittaa etukäteen Lahden seudun liikenteelle lsl@lahti.fi.

  Huomioithan, että linjaliikenteessä ei voida taata istumapaikkoja kaikille lapsille eikä Lahden seudun liikenne tilaa lisäautoa lapsiryhmille. Suuria ryhmiä suosittelemme jakautumaan kahteen pienempään ryhmään esimerkiksi kahdelle eri vuorolle tai matkustamaan vuoropäivinä. Isojen lapsiryhmien kannattaa tarvittaessa turvallisuussyistä varata tilausajokuljetus suoraan liikennöitsijöiltä.

 • Lahden seudun liikenteessä vammaisen avustaja matkustaa maksutta EU:n vammaiskortin A-merkinnällä.

  Bussiin noustessa vammaiskorttia näytetään kuljettajalle, jolloin A-merkinnällä varustetun kortin haltijan avustaja pääsee maksutta bussiin ilman erillistä lääkärintodistusta tai saattajan tarvetta osoittavaa todistusta. Vammainen itse maksaa matkansa.

  Pyörätuolilla kulkeva, pyörätuolimatkustajan avustaja sekä näkövammaisen avustaja matkustavat maksutta myös ilman korttia.

 • Sotaveteraanit matkustavat ilmaiseksi Lahden seudun liikenteen veteraanikortilla. LSL:n veteraanikortti käy myös Lahti-Hämeenlinna -vuoroilla.

  Kalenterivuoden voimassaolevan kortin voi noutaa Lahti-Pisteestä. Hakijan tulee todistaa kuvallisella Kela-kortilla (takana R- tai M-tunnus) tai sotilaspassilla olevansa sotiemme veteraani.

 • Pyörätuolilla tai rollaattorilla kulkeva matkustaja saa kulkea paikallisliikenteessä maksutta. Pyörätuolimatkustajan avustaja on oikeutettu ilmaiseen matkaan, mutta mikäli hän ei avusta pyörätuolilla matkustavaa bussiin ja bussista, ei hänen katsota olevan oikeutettu ilmaiseen matkaan.

  Bussin kyytiin noustaan pyörätuolilla ja rollaattorilla keskiovesta. Bussin kyljessä keskioven vieressä on pyörätuolin kuvalla merkitty nappi, jota painamalla kuljettajalle syttyy valo, ja kuljettaja osaa tarvittaessa avata keskioven.

  Rollaattorista tulee pitää kiinni koko matkan ajan eikä rollaattorin päällä ole turvallista istua liikkuvassa kulkuvälineessä. Matkustajan tulee huolehtia omasta turvallisuudestaan ja pitää aina kiinni, jos matkustaa seisten tai liikkuu bussissa.

 • Lasta lastenvaunuissa tai -rattaissa kuljettava matkustaja saa kulkea paikallisliikenteessä maksutta. Lapsen voi ottaa vaunuista pois matkan ajaksi menettämättä oikeutta matkustaa ilmaiseksi. Matkustajan on huolehdittava vaunuista/rattaista koko matkan ajan.

  Lastenvaunut nostetaan bussiin aina keskiovesta, missä sijaitsevat myös paikat vaunuille. Tarvittaessa bussin kyljessä keskioven vieressä on nappi, jota painamalla kuljettajalle syttyy valo, josta kuljettaja huomaa avata keskioven.

  Huomaathan, että lastenvaunupaikkoja on vain rajallisesti, joten et ehkä mahdu ensimmäiseen mahdolliseen bussiin vaunujen kanssa.

 • Linja-autossa saa kuljettaa maksutta tavallisia ja vaarattomia lemmikkejä saattajan kanssa. Kuljettaja voi kieltäytyä ottamasta bussiin lemmikkieläintä, mikäli auto on kovin täynnä, siellä on jo muita lemmikkieläimiä tai muut matkustajat vastustavat eläimen autoon ottamista.

  Lemmikin omistaja on vastuussa siitä, ettei eläin aiheuta häiriötä muille matkustajille. Lemmikkieläimiä ei saa sijoittaa istuimille eikä niitä saa pitää autossa irrallaan.

  Poliisikoiran, näkövammaisten opaskoiran, liikunta- rajoitteisen avustajakoiran tai avustajakoiraksi koulutettavan koiran saa aina tuoda bussiin.

 • Linja-autossa saa kuljettaa ilmaiseksi matkatavaroita. Kuljettaja voi kuitenkin kieltäytyä ottamasta bussiin isokokoisia matkatavaroita (esimerkiksi polkupyörää), jos autossa ei ole tilaa tai siitä on haittaa muille matkustajille, etenkin ruuhka-aikana.

  Linja-autoissa ei saa kuljettaa palavia nesteitä, räjähdysaineita eikä muitakaan ihmisille ja kalustolle vaarallisia aineita tai tavaroita (esim. kaasupullot, autojen akut).

 • Polkupyörän voi kuljettaa linja-autossa maksutta.

  Kuljettaja voi kuitenkin kieltäytyä ottamasta polkupyörää autoon, jos autossa ei ole tilaa tai pyörästä on haittaa muille matkustajille, etenkin ruuhka-aikana. Huomaathan siis, että tilaa on rajallisesti, joten et ehkä mahdu ensimmäiseen mahdolliseen bussiin polkupyörän kanssa.

 • Sähköpotkulaudan voi kuljettaa linja-autossa maksutta.

  Kuljettaja voi kuitenkin kieltäytyä ottamasta sähköpotkulautaa autoon, jos autossa ei ole tilaa tai sähköpotkulaudasta on haittaa muille matkustajille, etenkin ruuhka-aikana. Huomaathan siis, että tilaa on rajallisesti, joten et ehkä mahdu ensimmäiseen mahdolliseen bussiin sähköpotkulaudan kanssa.

Huom!

Maksuttomuus lastenvaunujen, pyörätuolien ja rollaattoreiden osalta ei koske linjoja 40-46, 51-58, 60, 70, 70A, 90-94, 98 eikä Lahti-Lammi-Hämeenlinna välin vuoroja. Näitä linjoja ajetaan pääasiassa sellaisilla busseilla, joissa ei ole esteetöntä keskiovea tai keskiosassa varattua tilaa apuvälineille. Myös LEMPI-palveluliikenteessä yllämainittujen välineiden kanssa matkustava maksaa matkansa normaalisti. Pyörätuolin saattaja voi matkustaa maksutta.

Ketään kyydissä jo olevaa pyörätuolilla, lastenvaunuilla tai polkupyörän tai sähköpotkulaudan kanssa matkustavaa ei poisteta kyydistä, jos kyytiin on pyrkimässä muita samojen välineiden tai muun ison matkatavaran kanssa kulkevia matkustajia. Kyytiin mahtumattoman on odotettava seuraavaa vuoroa.