Hyppää sisältöön

Esteettömyys

Lahden seudun liikenteen kaupunkiliikenteen linjoilla olevat bussit ovat esteettömiä matalalattiabusseja. Koululais- ja seutuliikenteen linjoilla esteetön matkustaminen ei aina ole mahdollista.

Matalalattiabusseissa etu- ja keskioven välisellä alueella ei ole askelmaa, mikä helpottaa bussiin nousemista ja sen sisällä liikkumista. Matalalattiabusseissa on myös apuvälineitä liikuntaesteisille. Keskiovelta löytyy pyörätuoliramppi helpottamaan pyörätuolin autoon nousua. Bussin etu- tai keskiosassa on liikuntaesteisille soveltuvat ja erikseen merkityt istumapaikat.

Esteetöntä ovelta-ovelle palvelua tarjoavat myös esimerkiksi Lahdessa Lempi-palveluliikenne ja Heinolassa palvelubussi Kulkunen, joissa käyvät myös maksutapoina LSL:n lipputuotteet.

Aikataulujen löytyminen esteettömästi

Lahden seudun joukkoliikenteen reitit ja aikataulut löytyvät reittioppaasta. Reittioppaassa ei ole erikseen esteettömyystietoja kaluston osalta.

Pyörätuolilla matkustaminen

Bussin kyytiin noustaan pyörätuolilla keskiovesta. Bussin kyljessä keskioven vieressä on pyörätuolin kuvalla merkitty nappi, jota painamalla kuljettajalle syttyy valo, jolloin kuljettaja osaa tarvittaessa avata keskioven pyörätuoliasiakkaalle.  Bussissa keskiovella on myös ramppi, jonka avaamiseen ja sulkemiseen voi pyytää apua kuljettajalta.

Pyörätuolin saattaja voi avustaa pyörätuolilla kulkevaa nousemaan bussin kyytiin ja kyydistä. Saattaja kiinnittää pyörätuolin myös tarvittaessa sille kuuluvalle paikalle. Kuljettaja avustaa ja opastaa tarvittaessa välineiden oikeanlaisessa käytössä.

Poistuessasi pysäytä auto käyttämällä auton sisällä vaunupaikalla olevaa lastenvaunupainiketta mikäli sellainen autossa on. Tällöin kuljettaja tietää ajaa pysäkille tarkemmin ja huomioi erityisesti pyörätuolilla poistumisen ajoneuvosta.

Pyörätuolilla kulkeva matkustaja saa kulkea paikallisliikenteessä maksutta. Pyörätuolimatkustajan avustaja on oikeutettu ilmaiseen matkaan, mutta mikäli hän ei avusta pyörätuolilla matkustavaa bussiin ja bussista, ei hänen katsota olevan oikeutettu ilmaiseen matkaan.

Näkövammaisen matkustaminen

Opaskoiraa käyttäviä matkustajia varten on osoitettu paikat auton ensimmäiseltä vasemmalla sijaitsevalta penkkiriviltä. Näiden istumapaikkojen läheisyyteen on sijoitettu painonappeja siten, että istuimelta ylettyy helposti antamaan pysähtymismerkin.

Näkövammainen maksaa oman matkansa normaalisti. Näkövammaisen avustaja pääsee matkustamaan maksutta.

Rollaattorilla matkustaminen

Rollaattorilla noustaan kyytiin keskiovesta. Asiakas voi painaa keskioven vieressä olevaa pyörätuoli- tai lastenvaunukuvalla merkittyä nappia, jolloin kuljettaja osaa tarvittaessa avata keskioven kyytiin nousemista varten.

Rollaattorista tulee pitää kiinni koko matkan ajan eikä rollaattorin päällä ole turvallista istua liikkuvassa kulkuvälineessä. Matkustajan tulee huolehtia omasta turvallisuudestaan ja pitää aina kiinni, jos matkustaa seisten tai liikkuu bussissa

Lastenvaunujen kanssa matkustaminen

Lastenvaunut nostetaan bussiin aina keskiovesta, missä sijaitsevat myös paikat vaunuille. Tarvittaessa bussin kyljessä keskioven vieressä on nappi, jota painamalla kuljettajalle syttyy valo, josta kuljettaja huomaa avata keskioven.

Lasta lastenvaunuissa tai rattaissa kuljettava matkustaja saa kulkea paikallisliikenteessä maksutta. Lapsen voi ottaa vaunuista pois matkan ajaksi menettämättä oikeutta matkustaa ilmaiseksi. Matkustajan on huolehdittava vaunuista/rattaista koko matkan ajan.

EU:n vammaiskortilla matkustaminen

Lahden seudun liikenteessä vammaisen avustaja matkustaa maksutta EU:n vammaiskortin A-merkinnällä.

Bussiin noustessa vammaiskorttia näytetään kuljettajalle, jolloin A-merkinnällä varustetun kortin haltijan avustaja pääsee maksutta bussiin ilman erillistä lääkärintodistusta tai saattajan tarvetta osoittavaa todistusta. Vammainen maksaa oman matkansa normaalisti.

Huom!

Pyörätuolilla kulkeva sekä hänen saattajansa saavat matkustaa maksutta LSL:n busseissa. Maksuttomuus pyörätuolin tai rollaattorin osalta ei koske linjoja 40-42, 51-58, 70, 70A, 90-94, 98 eikä Lahti-Vääksy-Sysmä ja Lahti-Lammi-Hämeenlinna välin vuoroja. Pyörätuolin saattaja voi matkustaa maksutta edellä mainituilla linjoilla.

Lue lisää ilmaismatkoista