Hyppää sisältöön

Opiskelijat

Lahden seudun liikenteessä opiskelija-alennus on saatavilla Waltti-kortin 30vrk kausilippuihin ja arvolippuihin. Opiskelija-alennetun kausilipun voi ladata puhelimeen myös Waltti Mobiili -sovelluksesta. Kertalippuihin (käteinen, lähimaksu, mobiili) ei ole saatavilla opiskelija-alennusta.

Päätoimisille tutkinto-opiskelijoille Waltti-kortin arvolippu on –30 % aikuisen arvolippua edullisempi. Kausilipun opiskelija-alennus on –30 % aikuisen kausilipun hinnasta.

Opiskelija-alennus on voimassa koko LSL:n liikennöintialueella. Vyöhykkeet, vuorot ja reitit löydät LSL:n reittioppaasta.

Toisen asteen opiskelija voi hakea Kelan koulumatkatukea.

Opiskelijoille

 • Koulumatkatukilippu on Kelan tukema, henkilökohtaiselle Waltti-matkakortille ladattava 30 vuorokauden kausilippu.

  Toisen asteen opiskelijoiden koulumatkatuen hakeminen on muuttunut kesäkuussa 2023. Elokuusta 2023 alkaen tukea haetaan OmaKelassa verkkohakemuksella eikä koulumatkatukihakemuksia enää jätetä omaan oppilaitokseen.

  Toisen asteen opiskelija voi hakea Kelan koulumatkatukea, jos yhdensuuntainen koulumatka on vähintään 7 kilometriä. Koulumatkatukea voi hakea heti, kun on vastaanottanut opiskelupaikan tai jos toisen asteen opinnot jatkuvat tulevana lukuvuotena. Lisätietoja koulumatkatuesta ja sen hakemisesta löydät Kelan sivuilta.

  Tuen hakemiseen OmaKelassa ja kausilipun lataamiseen Waltti-kaupassa opiskelija tarvitsee henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

  Kun Kela on hyväksynyt hakemuksen, opiskelija saa osto-oikeuden Kela-tuettuun lippuun ja voi ladata Kela-tuetun 30vrk kausilipun matkakortille Waltti-kaupassa tai palvelupisteessä. Kela-tuettuja lippuja ei ole saatavilla Waltti Mobiili -sovellukseen.

  Hae tukea OmaKelasta

  Kelan koulumatkatukihakemus tehdään OmaKelassa. OmaKelaan kirjautumiseen ja tuen hakemiseen tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Koulumatkatukihakemus on uusittava lukuvuosittain.

  Osta Waltti-kortti, jos et vielä omista sellaista

  Osta uusi henkilökohtainen Waltti-kortti Waltti-kaupasta tai palvelupisteestä. Uuden matkakortin tilaaminen Waltti-kaupasta edellyttää vahvaa tunnistautumista verkkopankkitunnuksin.

  Opiskelija-asiakasryhmän lipputuotteen saa ladattua matkakortille vasta sen jälkeen, kun tilattu kortti on saapunut kotiin postitse. Kela-tuettua lippua ei voi ladata matkakortille vielä uuden matkakortin tilaamisen yhteydessä.

  Jos sinulla on jo henkilökohtainen Waltti-kortti, kortin asiakasryhmän voi muuttaa opiskelijaksi Waltti-kaupassa Kelan hakemuksen hyväksymisen jälkeen tai Opintopolun linkin avulla.

  Lataa koulumatkatuettu kausilippu Waltti-kortille

  Koulumatkatuetun kausilipun voi ladata kortille kun Kela-hakemus on hyväksytty ja olet rekisteröitynyt ja tunnistautunut vahvasti Waltti-kaupassa.

  Waltti-kaupassa näkyvät vain sellaiset kausiliput, joihin sinulla on osto-oikeus. Jos sinulla on oikeus ilmaisiin koulumatkoihin, valitse listalta 0-hintainen kausi ja tee ”osto” normaalisti loppuun. Kausilippu pitää käydä joka kuukausi lataamassa kortille, vaikka lipun hinta olisi 0 euroa.

  Kelan koulumatkatukilipun voi ladata kortille aikaisintaan 14 vuorokautta ennen opiskelujen alkamista. Kausilippu alkaa kulumaan vasta, kun Waltti-kortti leimataan ensimmäisen kerran linja-autossa. Jos kortilla on edellinen kausilippu kesken, uusi kausi alkaa kulumaan vasta kun edellinen kausi on kulunut loppuun. Lukuvuoden viimeinen kausi tulee ladata viimeistään 14 vrk ennen koulun päättymistä. Tarkista päivämäärät Kelan päätöksestä.

  Voit ladata Kela-tuen kausilipun Waltti-kortille myös LSL:n palvelupisteissä. Palvelupisteet veloittavat latauksesta palvelumaksun. Ilmaisiin matkoihin oikeutetut opiskelijat voivat ladata koulumatkatuettuja kausilippuja ilman palvelumaksua Lahti-Pisteessä (Kauppakeskus Trio), Hollolan palvelupiste Piipahluksessa tai Asikkalan kunnanvirastolla.

  Ohje Kela-tuetun kauden sähköiseen lataamiseen.

 • Lahden seudun liikenteessä opiskelija-alennus on saatavilla Waltti-kortin 30vrk kausilippuihin ja arvolippuihin. Opiskelijahintaisen kausilipun voi ostaa myös Waltti Mobiili -sovelluksesta.

  Päätoimisille tutkinto-opiskelijoille Waltti-kortin arvolippu on –30 % aikuisen arvolippua edullisempi. Kausilipun opiskelija-alennus on –30 % aikuisen kausilipun hinnasta.

  Kertalippuihin (lähimaksu, mobiili, käteinen) ja pidempiin kausilippuihin ei ole saatavilla opiskelija-alennusta. Opiskelija-alennetun 30 vrk kausilipun voi ladata puhelimeen Waltti Mobiili -sovelluksesta tai ostaa Waltti-matkakortille Waltti-kaupasta tai LSL:n palvelupisteestä.

  Opiskelija-alennus myönnetään seuraavat ehdot täyttävälle opiskelijalle

  1. Opiskelu on päätoimista. Opiskelu on päätoimista, jos jompikumpi ehdoista täyttyy:
   – Keskimäärin 25 opetustuntia viikossa
   – Keskimäärin viisi opintopistettä, kolme opintoviikkoa tai 4,5 osaamispistettä kuukaudessa
  2. Opiskelu johtaa ammattiin tai tutkintoon
   – Myös päätoimiset lukio-opinnot hyväksytään
  3. Opiskelijan lukuvuoden pituus oltava vähintään 8 kk

  Opiskelijaksi rekisteröityminen Waltti-kaupassa

  Jos sinulla on jo henkilökohtainen Waltti-matkakortti, voit tunnistautua opiskelijaksi suoraan Waltti-kaupassa, jolloin sinun ei tarvitse asioida myyntipisteessä muuttamassa korttisi asiakasryhmää opiskelijaksi. Tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksilla ja hakemalla linkki Opintopolku-palvelusta.

  Vaadittavat todistukset, jos asioit myyntipisteessä

  1. Uuden kortin hakijalta tai asiakasryhmän vaihtuessa aina henkilöllisyystodistus
   – Tai valtakirja, jos asioit toisen puolesta. Lataa ja tulosta täytettävä valtakirja.
  2. Henkilöllisyystodistuksen lisäksi tarvitset joko päätoimiselle opiskelijalle myönnetyn opiskelijakortin tai opiskelijan Waltti-matkakorttihakemuksen, jossa on oppilaitoksen varmennus. Opiskelijan Waltti-matkakorttihakemuksen voit ladata lomakkeet-sivulta.
   – Lataa ja tulosta hakemus.
   – Oppilaitos varmentaa lomakkeessa opintojen päätoimisuuden: kriteerien täyttymistä ei tarkasteta myyntipisteessä muista todistuksista tai opintorekisteriotteista.

  Todistukseksi kelpaavat valtakunnalliset opiskelijakortit:

  • Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat: Sininen kortti tai sini-keltainen AMK-kortti
  • Toisen asteen opiskelijat: sininen kortti, Sakki-kortti tai sini-keltainen AMIS-kortti
  • Myös digitaalinen opiskelijakortti hyväksytään (esim. Frank)

  Opiskelijan matkakortin hankinta ja käyttö

  Opiskelijan 30vrk kausilipun voi ostaa ilman matkakorttia Waltti Mobiili -sovelluksesta. Tunnistaudu opiskelijaksi sovelluksen ohjeiden mukaan.

  Opiskelijan Waltti-matkakortin voi hankkia tai päivittää nykyisen matkakortin statuksen Waltti-kaupassa. Waltti-kaupassa hoidat kätevästi myös kortin latauksen.

  Opiskelijan Waltti-kortin voi hankkia ja päivittää myös Lahti-Pisteessä tai muissa palvelupisteissä. Opiskelijan Waltti-kortin hankinnan yhteydessä tarkistetaan asiakkaan henkilöllisyys sekä opiskelijalipun ostamiseen oikeuttavat todistukset.

  Opiskelija-alennus myönnetään aina määräajaksi, korkeintaan yhdeksi lukuvuodeksi kerrallaan.

  • Opintojen jatkuessa asiakasryhmä on käytävä päivittämässä asiakaspalvelupisteessä aina lukuvuoden alussa. Varaa mukaasi tarvittavat todistukset. Voit myös tunnistautua opiskelijaksi Waltti-kaupassa.
  • Jos opiskelu jatkuu koko lukuvuoden (syys- ja kevätlukukauden) tai päättyy kevätlukukauden lopussa, asiakasryhmä on voimassa syyskuun loppuun saakka. Jos opiskelu päättyy syyslukukauden lopussa, asiakasryhmä on voimassa tammikuun loppuun.
  • Opiskelujen päätyttyä tulee asiakasryhmä käydä muuttamassa aikuiseksi/nuoreksi, jotta matkakortin käyttöä voi jatkaa normaalisti. Vanhentunut asiakasryhmä estää kortin lataamisen.

  Opiskelijan matkakortti on aina henkilökohtainen, mutta sille ladatulla arvolla voi maksaa kanssamatkustajan matkan tai matkustaa muissa Suomen Waltti-kaupungeissa. Kanssamatkustajan matkasta ja toisessa Waltti-kaupungissa tehdystä matkasta veloitetaan aina aikuisen arvolipun hinta, koska opiskelija-alennus on henkilö- ja seutukohtainen etuus.

  Opiskelija-alennukseen eivät ole oikeutettuja

  • Yliopistossa tohtorintutkintoa tai lisensiaatin tutkintoa opiskeleva (poikkeuksena lääke-, eläinlääke- ja hammaslääketieteellisessä opiskeleva)
  • Oppisopimuskoulutuksessa olevat
  • Työvoimapoliittisessa koulutuksessa olevat
  • Yksityisopiskelijat
  • Oppivelvollisuutta suorittavat