Usein kysytyt kysymykset

Miksi nettilataamisen aktivoiminen ei aina onnistu heti bussissa?

Korttien nettilautauksen aktivoimiseksi olisi hyvä huomioida muutama asia.
1. Jos maksua ei ole suoritettu loppuun saakka
2. Kortti on ladattu illalla klo 22:00 jälkeen ja tiedot eivät ole päivittyneet välttämättä heti aamusta vaan päivittyvät ensimmäisen linjakierron päätteeksi päätepysäkillä
3. Kortti on rikki
4. On ladattu eri numeroinen kortti kuin mitä yritetään aamulla aktivoida bussissa

5. Nettilatauksesta on kulunut yli 30 päivää, etkä ole käyttänyt korttiasi bussissa. Netissä ladattu tuote siirtyy pois ajoneuvolaitteiden latauslistalta 30 päivän jälkeen ostoksesta, jonka jälkeen nettilatauksen kirjoittaminen kortille täytyy käydä suorittamassa loppuun asiakaspalvelupisteellä.

 

Voiko kouluvuoroilla matkustaa muutkin?

Kyllä voi. Kouluvuoro nimitys tulee siitä, että vuorot on suunniteltu palvelemaan juuri koululaisia varten, mutta palvelevat muitakin käyttäjiä lisäksi.

Miksi aikataulut eivät aina sovi yhteen koulujen alkamis- ja loppumisaikojen kanssa?

Monesti saman linjan reitillä on useita erilaisia oppilaitoksia, joiden alkamis- ja päättymisajat vaihtelevat. Nykyisin koulun saa valita vapaasti ja yhdeltä asuinalueelta saatetaan kulkea useisiin kouluihin, ja vastaavasti yhteen kouluun tullaan useilta eri asuinalueilta, on käytännössä mahdotonta suunnitella bussiaikataulut siten, ettei koulun alkuun tai loppumisajankohtaan jää odotusaikaa.

Miksi bussit eivät noudata pysäkille ilmoitettua aikaa?

Pysäkille ilmoitetetut ajat kertovat bussin arvioidun ohitusajan. Ne perustuvat keskimääräisiin oletettuihin ajoaikoihin. Liikenteen sujuvuus ja muut liikkenteelliset esteet vaikuttavat bussien ajoaikoihin, minkä vuoksi pysäkille ei aina voi saapua aikataulun mukaisesti. Pitkillä linjoilla on ns. ajantasauspysäkkejä, joita bussi ei ohiteta etuajassa. Ajantasauspysäkit on valittu sellaisiin paikkoihin, joissa busseilla on tarpeeksi tilaa odottaa tasausaikaa.

Voinko maksaa matkani osittain kausi- ja arvolipulla?

Matkan hinta tulee maksaa kerralla kyytiin noustessa eikä sitä voi maksaa osittain kausilipulla ja osittain arvolla. Maksettaessa lippu on joko ostettava arvolla tai käytettävä kausilippua, mikäli kausilipun vyöhykkeet riittävät kuljettavaan matkaan.

Voiko pankkikortilla maksaa bussissa?

Pankki- ja luottokorteilla  maksaminen loppui 31.12.2015 LSL:n liikenteessä euromaksualueen päätöksestä johtuen. Kortilla maksamista ei ole tuettu LSL:n liikenteessä 1.7.2014 jälkeen. Liikennöitsijöillä aiemmin käytössä olleilla laitteilla on ollut mahdollista maksaa kortin magneettijuovalla, mutta magneettijuovan tukeminen loppui euromaksualue SEPA:n päätöksellä. Syy muutokseen on Suomen liittyminen yhtenäiseen euromaksualue SEPA:an, joka päätti lakkauttaa magneettijuovan tukemisen. Otathan siis käteistä mukaasi ostaessasi kertalipun tai ladatessasi Waltti-korttiasi bussissa. Suosittelemme varaamaan mahdollisuuksien mukaan lähelle tasarahan.

saako pyörätuolimatkustajan saattaja matkustaa maksutta?

Pyörätuolimatkustajan avustaja on oikeutettu ilmaiseen matkaan, mutta mikäli hän ei avusta pyörätuolilla matkustavaa bussiin ja bussista, ei katsota hänen olevan oikeutettu ilmaiseen matkaan.Kuljettaja voi tarvittaessa avustaa pyörätuolilla kulkevan matkustajan kyytiin ja kyydistä pois. Kuljettaja opastaa ja avustaa tarvittaessa laitteiden käytössä. Pyydä rohkeasti epäselvissä tilanteissa apua ja neuvoa, jotta matkanne sujuisi mukavasti.

Saako bussissa kuljettaa sähkömopoja?

Sähkömopoja ei kuljeteta LSL:n busseissa. Bussin kyytiin voi nousta kuitenkin sähköpyörätuolilla, kunhan huomioi, että linja-auton pyörätuolirampin painoraja on noin 300 kiloa.

Miten käytän uutta reittiopasta?

Pikaopas uuden Reittioppaan käyttämiseksi löytyy TÄÄLTÄ

Monta lasta päiväkotiryhmässä pääsee ilmaiseksi?

Päiväkotiryhmissä kuljetetaan yhtä aikuista kohden kaksi lasta maksutta.

Maksaako lastenvaunujen kuljettaminen?

Lastenvaunuista ei peritä maksua. Mikäli kuljettaa lastenvaunuissa lasta saa niiden kanssa matkustaa 1 henkilö busseissamme maksutta.Tyhjien latenvaunujen kuljettaminen maksaa kertalipun verran lastenvaunuja kuljettavalta henkilöltä. Lastenvaunujen kanssa noustaan bussiin keskiovesta ja bussin keskiosassa on lastenvaunuille paikat. Vaunujen kanssa matkustavan on kuitenkin huomioitava, että ruuhka-aikaan eivät vaunut välttämättä mahdu ensimmäiseen mahdolliseen bussiin. Tyhjien latenvaunujen kuljettaminen maksaa kertalipun verran lastenvunuja kuljettavalta henkilöltä

Saako bussissa kuljettaa matkatavaroita? Maksaako matkatavaroiden kuljettaminen?

Paikallisliikenteessä saa kuljettaa ilmaiseksi matkatavaroita. Kuljettaja voi kuitenkin kieltäytyä ottamasta bussiin isokokoisia matkatavaroita tai polkupyöriä, mikäli auto on kovin täynnä.

Onko lemmikkieläinten kuljettaminen sallittua busseissa?

Bussissa voidaan kuljettaa tavallisia ja vaarattomia lemmikkejä saattajan kanssa. Lemmikkieläimistä ei peritä maksua. Kuljettaja voi kieltäytyä ottamasta bussiin lemmikkieläintä, mikäli auto on kovin täynnä, siellä on jo muita lemmikkieläimiä tai muut matkustajat vastustavat eläimen autoon ottamista. Poliisikoiran, näkövammaisten opaskoiran, liikuntarajoitteisen avustajakoiran tai avustajakoiraksi koulutettavan koiran saa aina tuoda bussiin.

Miten toimii vyöhykerahastusjärjestelmän vaihto-oikeus?

Vyöhykerahastusjärjestelmässä asiakas on oikeutettu matkustamaan rajattomasti lipun voimassaoloajan ostamillaan vyöhykkeillä. Tämä tarkoittaa myös, että paluumatkan voi suorittaa samalla lipulla.

Esimerkiksi Lahden kaupungin alueella (AB-vyöhykkeet) matkustettaessa kertalipulla asiakas voi matkustaa nykyisin ostamillaan vyöhykkeillä rajattomasti tunnin ajan.

Vaihtoajat perustuvat ostettujen vyöhykkeiden määrään:

2 vyöhykettä 60 minuuttia

3-7 vyöhykettä 75 minuuttia

8-9 vyöhykettä 90 minuuttia

Lipun voimassaoloajan voit tarkistaa kertalipun alareunasta.

MITÄ TEEN, JOS MATKAKORTTINI KATOAA?

Ota yhteys asiakaspalveluun kortin sulkemista varten. Henkilökohtaisella kortilla oleva arvo/kausi voidaan siirtää uudelle kortille.