Hyppää sisältöön

Vyöhykeuudistus

Lahden seudullisessa joukkoliikenteessä on käytössä vyöhykemalli, jossa matkalippu ostetaan kaikille niille vyöhykkeille, joiden kautta matka kulkee. Tällä hetkellä käytössä on 10 vyöhykettä. Joukkoliikenteen houkuttelevuuden lisäämiseksi ja hinnaston selkeyttämisen vuoksi mallia on päätetty muuttaa. Vyöhykkeet vähenevät kymmenestä neljään.

Uudet vyöhykkeet kartalla.

Tavoitteena lippujärjestelmän selkeyttäminen

Nykyinen järjestelmä voi näyttää monelle matkustajalle monimutkaiselta, koska vyöhykkeitä on paljon. Vyöhykeuudistuksen tavoitteena on helpottaa joukkoliikenteen käyttöä.

Uudessa mallissa sisimmälle vyöhykkeelle sisältyy Lahden keskusta ja sen lähialueet noin kolmen kilometrin säteellä keskustasta. Toiselle vyöhykkeelle kuuluu loput Lahdesta mukaan lukien Nastolan alue, Pennala, Salpakangas, Hollolan kirkonkylä ja Vesikansa. Kolmannelle vyöhykkeelle sijoittuu Orimattilan keskustaajama, Kärkölä, Hämeenkoski, Vääksy ja Vierumäki. Neljännelle vyöhykkeelle jäävät Heinola Myllyojalta pohjoiseen, Padasjoki, Sysmä, Hartola sekä Asikkala Vääksystä pohjoiseen.

Lippujen hinnoittelu

Tavoitteena on, että matkustajille ei tule merkittävää hinnan korotusta, mutta samalla säilyttää kuntien kustannukset maltillisina. Osalle matkustajista saattaa tulla muutoksia lipun hintaan vyöhykerajojen muuttumisen vuoksi. Suurimmalla osalla seudun asukkaista lippujen hinnat pysyvät samana tai laskevat. Esimerkiksi Nastola sijoittuu uudessa vyöhykemallissa B-vyöhykkeelle nykyisten C- ja D-vyöhykkeiden sijaan, jolloin lippujen hinnat laskevat samalle tasolle muun Lahden sisäisen liikenteen kanssa.

Uudistus toteutetaan siten, että nykyisille matkustajille aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa. Käytössä olevia Waltti-matkakortteja ei tarvitse vaihtaa.

Vyöhykeuudistuksen yhteydessä vaihtoaikoja pidennetään siten, että yhden ja kahden vyöhykkeen matkoissa vaihtoaika on 70 minuuttia, kolmen ja neljän vyöhykkeen matkoissa 120 minuuttia.

Kokouksessaan 13.9.2022 Lahden seudun joukkoliikennelautakunta päätti nostaa vyöhykeuudistuksen lippujen hintoja 3 %. Lippuhintojen korotuksen syynä on kustannustason nousu ja korotuksella on osittain maltillisesti tarkoitus kompensoida nousevia liikennöintikustannuksia.

Uusi hinnasto (aikuinen):

  • 2 vyöhykkeen kausilippu 59,80 €, arvo-/mobiililippu 2,60 €, kertalippu 3,60 €.
  • 3 vyöhykkeen kausilippu 82,40 €, arvo-/mobiililippu 5,20 €, kertalippu 6,70 €.
  • 4 vyöhykkeen kausilippu 92,70 €, arvo-/mobiililippu 6,10 €, kertalippu 7,70 €.

Muut asiakasryhmät:

  • Lapsi, kerta-, arvo-, kausi- ja päivälipusta -50%
  • Nuori, arvo- ja kausilipusta -30%
  • Opiskelija, arvo- ja kausilipusta -30%
  • Seniori, arvo- ja kausilipusta -30%

Päivälippu:

  • 2 vyöhykkeen päivälippu 8,00 €, lisäpäivät 5,00 €/päivä
  • 3 vyöhykkeen päivälippu 16,00 €, lisäpäivät 6,00 €/päivä
  • 4 vyöhykkeen päivälippu 18,00 €, lisäpäivät 7,00 €/päivä

 

Vyöhykeuudistus on tarkoitus ottaa käyttöön alkuvuoden 2023 aikana. Seuraathan tiedotustamme.