Hyppää sisältöön

Vyöhykeuudistus

Lahden seudullisessa joukkoliikenteessä on käytössä vyöhykemalli, jossa matkalippu ostetaan kaikille niille vyöhykkeille, joiden kautta matka kulkee. Tällä hetkellä käytössä on 10 vyöhykettä. Joukkoliikenteen houkuttelevuuden lisäämiseksi ja hinnaston selkeyttämisen vuoksi mallia on päätetty muuttaa. Vyöhykkeet vähenevät kymmenestä neljään.

Uudet vyöhykkeet kartalla.

Tavoitteena lippujärjestelmän selkeyttäminen

Nykyinen järjestelmä voi näyttää monelle asiakkaalle monimutkaiselta, koska vyöhykkeitä on paljon. Vyöhykeuudistuksen tavoitteena on parantaa asiakaslähtöisyyttä ja joukkoliikenteen käytettävyyttä. Vyöhykeuudistus toteutetaan vuoden 2023 aikana.

Uudessa mallissa sisimmälle vyöhykkeelle sisältyy Lahden keskusta ja sen lähialueet noin kolmen kilometrin säteellä keskustasta. Toiselle vyöhykkeelle kuuluu loput Lahdesta mukaan lukien Nastolan alue, Pennala, Salpakangas, Hollolan kirkonkylä ja Vesikansa. Kolmannelle vyöhykkeelle sijoittuu Orimattilan keskustaajama, Kärkölä, Hämeenkoski, Vääksy ja Vierumäki. Neljännelle vyöhykkeelle jäävät Heinola Myllyojalta pohjoiseen, Padasjoki, Sysmä, Hartola sekä Asikkala Vääksystä pohjoiseen.

Lippujen hinnat tarkoitus pitää nykyisten tasolla

Tavoitteena on, ettei asiakkaille tule merkittävää hinnan korotusta, mutta samalla säilyttää kuntien kustannukset maltillisina. Osalle asiakkaista saattaa tulla muutoksia lipun hintaan vyöhykerajojen muuttumisen vuoksi. Suurimmalla osalla seudun asukkaista lippujen hinnat pysyvät samana tai laskevat. Esimerkiksi Nastola sijoittuu uudessa vyöhykemallissa B-vyöhykkeelle nykyisten C- ja D-vyöhykkeiden sijaan, jolloin lippujen hinnat laskevat samalle tasolle muun Lahden sisäisen liikenteen kanssa.

Uudistus toteutetaan siten, että nykyisille matkustajille aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa. Käytössä olevia Waltti-matkakortteja ei tarvitse vaihtaa.

Vyöhykeuudistuksen yhteydessä vaihtoaikoja pidennetään siten, että yhden ja kahden vyöhykkeen matkoissa vaihtoaika on 70 minuuttia, kolmen ja neljän vyöhykkeen matkoissa 120 minuuttia.

Uusi hinnasto:

Aikuisen liput:

  • 2 vyöhykkeen kausilippu 58 €, arvo/mobiililippu 2,50 €, kertalippu 3,40 €. Päivälippu 8 €  ja lisäpäivät 5 €/pvä.
  • 3 vyöhykkeen kausilippu 80 €, arvo/mobiililippu 5,00 €, kertalippu 6,50 €. Päivälippu 16 € ja lisäpäivät 6 €/pvä.
  • 4 vyöhykkeen kausilippu 90 €, arvo/mobiililippu 5,90 €, kertalippu 7,40 €. Päivälippu 18 € ja lisäpäivät 7 €/pvä.

Muut asiakasryhmät:

  • Lapsi, kerta-, arvo-, päivä ja kausilipusta -50%
  • Nuori, arvo- ja kausilipusta -30%
  • Opiskelija, arvo- ja kausilipusta -30%

Lisäksi vyöhykeuudistuksen käyttöönoton yhteydessä hiljaisen ajan alennus -30 % laajenee senioreilta myös aikuisten arvo- ja ja mobiililippuun. Hiljaiset ajat, jolloin käyttäjät saavat alennuksen arvolipusta ja mobiililipusta ovat arkisin klo 9-14 sekä viikonloppuisin.

Tiedotamme muutoksesta lisää uudistuksen edetessä.