Hyppää sisältöön

Miten vyöhykeuudistus vaikuttaa matkustamiseen?

Lahden seudun liikenteen vyöhykemäärä vähenee kymmenestä neljään 1.3.2023. Uudistus muuttaa vyöhykerajoja, lipputuotteita, lippujen hintoja ja vaihtoaikoja. Tiedot uudistuksesta löydät kootusti Vyöhykeuudistus-sivulta, jonka lopusta voit katsoa myös hintamuutokset kunnittain.

Vyöhykkeet vähenevät ja vyöhykerajat muuttuvat

Vyöhykealueet laajenevat eli jatkossa pääset samalla lipulla kauemmaksi. Esimerkiksi Nastola, Hollolan kuntakeskus ja Vesikansan alue sijaitsevat uudistuksen jälkeen B-vyöhykkeellä.

Waltti-matkakorttisi oletusvyöhykkeet ja voimassa olevat kausiliput  muuttuvat automaattisesti uuden vyöhykemallin mukaisiksi kun leimaat kortin tai mobiilikauden ensimmäisen kerran linja-auton kortinlukijassa 1.3. jälkeen. Esimerkiksi nykyinen A–G-alue muuttuu A–D-alueeksi. Oletusvyöhykkeitä tarvitaan, kun matka maksetaan matkakortille ladatulla rahalla eli arvolla. Kun matkustat oletusvyöhykkeiden sisällä, riittää kun leimaat matkakortin kortinlukijassa kyytiin noustessasi eikä sinun tarvitse valita näytöltä vyöhykkeitä. Oletusvyöhykkeet eivät vaikuta kausilippuun, sillä kausilipun vyöhykkeet valitaan oston yhteydessä erikseen.

Suurimmalle osalle matkustajista matkakortin vyöhykkeiden automaattinen muutos on riittävä. Jos kuitenkin matkustat vyöhykkeiden reuna-alueilla, on hyvä tarkistaa että matkakorttisi oletusvyöhykkeet ovat muutoksen jälkeen oikein. Voit tarkistaa ja muuttaa henkilökohtaisen matkakorttisi oletusvyöhykkeet Waltti-kaupassa. Toiminto vaatii vahvan tunnistautumisen. Vyöhykkeiden muuttaminen onnistuu myös ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.

Keskeneräiset ja odottavat kausiliput

Lipputuotteet uudistuvat

1.3. alkaen voit ladata kausilipun mille tahansa vyöhykevälille, esim. C–D, kun aiemmin kausilippu on täytynyt ladata aina Lahden A-vyöhykkeeltä asti. Tämä mahdollistaa esimerkiksi edullisemmat matkat Heinolan, Asikkalan ja Orimattilan sisäisessä liikenteessä. Minimimatka on jatkossakin aina 2 vyöhykkeen matka, vaikka matkustaisit vain yhden vyöhykkeen sisällä.

Keskeneräinen kausilippu muuttuu automaattisesti uuden mallin vastaavaksi kaudeksi. Esim. A–G-kausi muuttuu A–D-kaudeksi. Jos matkustat muualla kuin AB-alueella, tutustu lippuvaihtoehtoihin ennen seuraavaa lataustasi. On mahdollista että jatkossa sinun kannattaa ostaa kausilippu eri vyöhykevälille kuin nyt.

Jatkossa myös 65 vuotta täyttäneet voivat ostaa kausilipun alennettuun hintaan. Esimerkiksi kahden vyöhykkeen 30 vrk kausilippu seniori-alennuksella maksaa 41,90 euroa.

Tutustu lipputuotteisiin.

Lippujen hinnat muuttuvat

Kaikkien lippujen hinnat muuttuvat 1. maaliskuuta. Suurimmalla osalla alueista lippujen hinnat laskevat, mutta osalla hinnat nousevat. Uuden hinnaston mukaisia lippuja ei voi ostaa ennakkoon eikä vanhoja lippuja hyvitetä. Keskeneräiset kausiliput voi käyttää normaalisti loppuun.

Aikuisen matkan maksaminen mobiililipulla, lähimaksulla ja Waltti-kortin arvolipulla on jatkossa samanhintaista. Esimerkiksi 2 vyöhykkeen matka maksaa 2,60 euroa. Jos maksat matkan käteisellä bussissa, 2 vyöhykkeen matkan hinta on 3,60 euroa.

Opiskelija-alennuksen saa entiseen tapaan Waltti-matkakortilla tai Waltti Mobiili -sovelluksella.

Seniorialennukset ovat jatkossakin saatavilla vain Waltti-matkakortilla. Seniorialennuksen aikaraja poistuu ja 65 vuotta täyttäneet matkustavat Waltti-kortilla koko päivän alennettuun hintaan. Esim. 2 vyöhykkeen matka seniorin arvolipulla maksaa 1,80 euroa.

Tutustu hintoihin.

Vaihtoajat pitenevät

Kaikilla lipuilla on vaihtoaika, jonka aikana voit matkustaa rajattomasti bussilla valitsemillasi vyöhykkeillä. Voit tehdä samalla lipulla myös paluumatkan, jos asiointisi on nopea. Aiemmin vaihtoaika oli 60–90 minuuttia. Uudet vaihtoajat ovat 2 vyöhykkeen matkoissa 70 min ja 3-4 vyöhykkeen matkoissa 120 min. Lähimaksun vaihtoaika on aina 90 min.

Lue lisää vaihtoajoista.

Uudet vyöhykkeet 1.3.2023 alkaen

A = Lahden keskusta
B = Vanhan Lahden kaupungin reuna-alueet, Nastola, Salpakangas ja Tiilikangas (Hollola), Hollola kk, Paimela (Hollola), Pennala (Orimattila)
C = Orimattilan keskustaajama, Hämeenkoski, Vääksy ja Vesivehmaa (Asikkala), Vierumäki (Heinola), Kärkölä
D = Heinolan keskusta, Heinola kk, Myllykylä (Heinola), Asikkalan kirkonkylä, Padasjoki, Sysmä, Hartola