Liput ja hinnat

Lahden seudun liikenteessä on käytössä Waltti-lippujärjestelmä, jossa lipun hinta perustuu matkustettaviin vyöhykkeisiin ja asiakasryhmään.

Waltti on joukkoliikenteen valtakunnallinen lippujärjestelmä, jonka toiminta kattaa kymmeniä kaupunkiseutuja ympäri Suomen. Waltti-korttia voi käyttää kaikissa Suomen Waltti-kaupungeissa.

Yhteiskäyttöisyyden lisäksi Waltin etuna on myös monipuolinen latausverkosto: Waltti-kortin voi ladata netissä, myyntipisteissä, busseissa sekä lippuautomaateilla.

Waltti-kortti toimii arvo- tai kausilippuna. Arvolipulla maksetaan yksittäisiä matkoja ja kausilipulla voi matkustaa kauden ajan rajattomasti valituilla vyöhykkeillä. Samalle kortille voi ladata molempia ja käyttää arvoa tai kautta aina matkustustarpeen mukaan.

Waltti-kortin lisäksi bussimatkan voi maksaa käteisellä (kertalippu), päivälipulla tai mobiilisovelluksen kautta.

Myynnissä olevat lipputuotteet

Arvolippu (Waltti)
Kausilippu (Waltti)
Mobiililippu
Kertalippu
Päivälippu
Koululaislippu

Ks. myös työsuhdematkalippu ja koulumatkatukilippu.

Asiakasryhmät

Lapsi 7-16 v.
Nuori 17-19 v.
Opiskelija
Aikuinen yli 20 v.
Seniori yli 65 v.

Alle 7-vuotiaat lapset matkustavat bussissa ilmaiseksi. Ilmaismatkustus ei koske lapsiryhmiä. Lisätietoja lapsiryhmien bussimatkustamisesta.

 

Arvolippu

Waltti-kortille ladattavalla arvolipulla voi maksaa yksittäisiä matkoja. Vaihtoajan sisällä arvolipulla voi vaihtaa bussista toiseen ostamillaan vyöhykkeillä.

Waltti-kortille voi ladata arvoa eli rahaa 5-500 euroa. Kortille ladatulla arvolla ei ole voimassaoloaikaa ja Waltti-kortille ladattua arvoa voi käyttää myös muiden Waltti-alueiden joukkoliikenteessä.

Arvolipun asiakasryhmät ovat lapsi, nuori, opiskelija, aikuinen ja seniori. Arvolla maksettaessa aikuisen matkalipun hinta on käteisellä maksettavaa kertalippua ja mobiililippua edullisempi.

Lasten arvoliput ovat saman hintaisia kuin lasten kertaliput. 65 vuotta täyttäneet seniorit saavat arvolipun lasten arvolipun hinnalla arkisin klo 9-14 ja viikonloppuisin koko päivän ajan. Lue lisää seniorialennuksesta.

12.8.2019 alkaen päätoimisille tutkinto-opiskelijoille ja 17-19 -vuotiaille nuorille arvolippu on 30 % aikuisten kertalippua edullisempi. Alennus on voimassa koko LSL:n liikennöintialueella. Lisätietoja opiskelija-alennuksen myöntämisperusteista ja Waltti-kortin hankinnasta Opiskelijat-sivulla.

arvoliput2019

Kausilippu

Kausilipun voi ladata henkilökohtaiselle Waltti-kortille. Kausilipulla voi matkustaa rajattomasti valituilla vyöhykkeillä lipun voimassaoloaikana. Kausilippu on tarkoitettu ainoastaan omalla alueella käytettäväksi eikä se toimi muissa Waltti-kaupungeissa.

Kausilippu on henkilökohtainen ja sen voimassaoloaika on vähintään 30 vuorokautta. Kausilipun voi ladata 30, 90, 180 tai 365 vuorokaudeksi ja sen voimassaolo alkaa ensimmäisestä käyttökerrasta.

Kausilipun voi ladata vain alla olevassa hintataulukossa mainituille vyöhykeväleille. Esim. C-D -vyöhykkeiden väliseen matkaan tulee ladata A-F1 -vyöhykeen kausi.

Hinnat taulukossa per 30 päivän kausilippu.

12.8.2019 alkaen lapsen kausilipun hinta on 50 % aikuisten kausilipun hinnasta. Päätoimisille tutkinto-opiskelijoille ja 17-19-vuotiaille nuorille alennus on 30 % aikuisten kausilipun hinnasta. Lisätietoja opiskelija-alennuksen myöntämisperusteista ja Waltti-kortin hankinnasta Opiskelijat-sivulla.

Taulukko: Kausilippujen hinnat 12.8.2019 alkaen

Kausilipun kauden pituuden voi vaihtaa asiakaspalvelupisteessä tai Waltin verkkokaupassa. Busseissa ja erikseen nimetyillä latauspisteillä kortille voi ladata vain samanlaisen kauden kuin kortilla on aikaisemmin ollut.

 

Mobiililippu

LSL:n mobiilisovelluksesta voi ostaa lasten ja aikuisten kertalippuja sekä 24h päivälippuja. Mobiilisovelluksesta ostettu aikuisten mobiililippu on edullisempi kuin käteisellä kuljettajalta ostettava kertalippu.

Mobiililipun voimassaoloaika alkaa lipun ostohetkestä ja mobiililipun voi ostaa myös toiselle henkilölle (esim. vanhemman mukana kulkeva lapsi).

Mobiililippujen hintataulukko

Mobiililippu näytetään kuljettajalle kyytiin noustessa mobiililaitteen näytöltä tai leimataan lukijalaitteessa. Lue lisää mobiililipusta ja sen käytöstä.

 

Kertalippu

Kertalipun voi ostaa käteisellä kuljettajalta. Kertalipun asiakasryhmät ovat lapsi ja aikuinen.

Waltti-kortin arvolla maksettaessa aikuisen matkalipun hinta on käteisellä maksettavaa kertalippua edullisempi. Myös mobiililippu on käteistä edullisempi maksutapa. Lapsille kerta- ja arvolippu ovat samanhintaisia.

Taulukko: Kertalippujen hinnat

Huom. Käteisellä maksaessa varaathan mahdollisimman lähelle tasarahan. Kuljettaja voi kieltäytyä ottamasta vastaan 50 euroa ja sitä suurempia seteleitä, jos vaihtorahaa ei pystytä järjestämään. Pankki- tai luottokortilla ei voi maksaa LSL:n busseissa.

Vaihtoajan sisällä ja ostetuilla vyöhykkeillä voi vaihtaa bussista toiseen kunhan lipun vaihtoaikaa on vielä jäljellä bussiin noustessa.

 

Päivälippu

Päivälippu on vuorokausiperusteinen kertakortille ladattava lippu. Se on edullisin matkustustapa, kun teet vähintään kolme matkaa päivässä.

päiväliput

Päivälipun hintaan sisältyy myös itse kertakortti. Lue lisää päivälipusta.

 

Koululaislippu

Koululaislippu toimii klo 6-18 välillä ja lipulla voi tehdä 2 matkaa päivässä. Molempiin matkoihin kuuluu vaihtoaika, jonka aikana voi vaihtaa bussia. Koululaislippu käy vain henkilökohtaiseen käyttöön ja lippu toimii koulukalenterin mukaisina koulupäivinä.

Etuuden koululaislippuun myöntää Lahden kaupungin perusopetus tai yksityinen koulu ja koululaislippu on saatavilla vain koulun kautta.