Opiskelijat

Opiskelija-alennuksen ehdot muuttuvat 1.2.2019. Helmikuun alkuun saakka uudet kortit ja asiakasryhmän päivitykset tehdään entisin ehdoin. 

Opiskelija-alennus 31.1.2019 saakka

Lahden seudun liikenteessä opiskelija-alennukseen ovat oikeutettuja 20-25-vuotiaat opiskelijat AB-vyöhykkeillä (Lahden keskusta). Opiskelijat matkustavat arvolipulla ko. vyöhykkeillä alennettuun hintaan (1,70 euroa). Alennus on voimassa vain henkilökohtaisella Waltti-matkakortilla maksetuilla matkoilla.

Mobiililipuilla ja käteisellä ostettavilla kertalipuilla opiskelijat maksavat normaalin aikuisen kertalipun hinnan. Muilla vyöhykkeillä ja yli 25-vuotiaat opiskelijat maksavat normaalin aikuisen hinnan. Kausilippuun ei ole saatavilla opiskelija-alennusta.

Opiskelija voi maksaa arvolla myös toisen henkilön matkan, mutta kortilta veloittuu silloin aina aikuisen lippuhinta, koska opiskelijaetuus on henkilökohtainen etuus. Opiskelijakortilla toisen matkaa maksaessa tulee ensin leimata oma matka ja sen jälkeen kanssamatkustajan matka.

Toisen asteen opiskelijoilla voi olla oikeus Kelan koulumatkatukeen.

Huom. 17-19-vuotiaat nuoret matkustavat AB-vyöhykkeillä lasten arvolipun hinnalla.

Opiskelija-etuuden saamiseksi tulee Waltti-matkakortin asiakasryhmänä olla opiskelija. Muutoksen voi käydä tekemässä Lahti-Pisteessä tai rajoitetussa asiakaspalvelupisteessä. Opiskelijan asiakasryhmä on voimassa todistukseen merkityn määräajan ja sen jälkeen asiakasryhmä tulee käydä joko muuttamassa (aikuinen/nuori) tai uusia, jos opinnot jatkuvat.

OPISKELIJA-ALENNUS 1.2.2019 alkaen

Lahden seudun liikenteessä luovutaan opiskelija-alennuksen yläikärajasta (25 vuotta) ja samalla alennuksen myöntämisen kriteerit muuttuvat.
Lahden seudun joukkoliikennelautakunta 20.11.2018 § 48

Opiskelija-alennus ei muutu: Opiskelija-alennuksen saa vain A- ja B -vyöhykkeillä (Lahden keskusta) Waltti-kortille ladatulla arvolla maksaessa, jolloin opiskelijat saavat arvolipun lastenlipun hinnalla 1,70 €. Kausi-, kerta- ja mobiililippuihin ei ole saatavilla opiskelija-alennusta. Muita opiskelijalippuasioita tarkastellaan osana Lahden seudun liikenteen laajempaa lippu- ja maksujärjestelmän kehittämistyötä, joka käynnistyy vuoden 2019 aikana.

Jos matkustat KELAN koulumatkatuetulla kausilipulla, saat lisätietoja koulumatkatukilippu -sivulta.

opiskelija-alennus myönnetään seuraavat ehdot täyttävälle opiskelijalle:

• Opiskelu on päätoimista. Opiskelu on päätoimista, jos jompikumpi ehdoista täyttyy:

1. Keskimäärin 25 opetustuntia viikossa
2. Keskimäärin viisi opintopistettä, kolme opintoviikkoa tai 4,5 osaamispistettä kuukaudessa

• Opiskelu johtaa ammattiin tai tutkintoon

- Myös päätoimiset lukio-opinnot hyväksytään

• Opiskelijan lukuvuoden pituus oltava vähintään 8 kk

Vaadittavat todistukset 1.2.2019 alkaen

1. Uuden kortin hakijalta tai asiakasryhmän vaihtuessa aina henkilöllisyystodistus

- Tai valtakirja, jos asioit toisen puolesta. Lataa täytettävä valtakirja lomakkeet ja kayttöehdot -sivulta

2. Henkilöllisyystodistuksen lisäksi tarvitset joko päätoimiselle opiskelijalle myönnetyn opiskelijakortin tai opiskelijan Waltti-matkakorttihakemuksen, jossa on oppilaitoksen varmennus.

- Hakemuksen voi ladata lomakkeet ja kayttöehdot -sivulta
- Oppilaitos varmentaa lomakkeessa opintojen päätoimisuuden: kriteerien täyttymistä ei tarkasteta myyntipisteessä muista todistuksista tai opintorekisteriotteista.

Todistukseksi kelpaavat valtakunnalliset opiskelijakortit:

- Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat: Sininen kortti tai sini-keltainen AMK-kortti
- Toisen asteen opiskelijat: sininen kortti, Sakki-kortti tai sini-keltainen AMIS-kortti
- Myös digitaalinen opiskelijakortti hyväksytään (esim. Frank)

OPISKELIJAN matkakortin hankinta ja käyttö

Opiskelijan Waltti-kortin voi hankkia ja päivittää Lahti-pisteessä tai rajoitetussa asiakaspalvelupisteessä. Opiskelijan Waltti-matkakorttia ei voi hankkia nettipalvelun kautta. Opiskelijan matkakortin hankinnan yhteydessä asiakkaan henkilöllisyys sekä opiskelijalipun ostamiseen oikeuttavat todistukset tarkistetaan asiakaspalvelupisteessä. Arvon lisälataaminen onnistuu kaikissa Waltti-myyntipisteissä ja nettikaupassa.

Opiskelija-alennus myönnetään aina määräajaksi, korkeintaan yhdeksi lukuvuodeksi kerrallaan.

- Opintojen jatkuessa asiakasryhmä on käytävä päivittämässä asiakaspalvelupisteessä aina lukuvuoden alussa. Varaa mukaasi tarvittavat todistukset.
- Jos opiskelu jatkuu koko lukuvuoden (syys- ja kevätlukukauden) tai päättyy kevätlukukauden lopussa, asiakasryhmä on voimassa syyskuun loppuun saakka. Jos opiskelu päättyy syyslukukauden lopussa, asiakasryhmä on voimassa tammikuun loppuun.
- Opiskelujen päätyttyä tulee asiakasryhmä käydä muuttamassa aikuiseksi/nuoreksi, jotta matkakortin käyttöä voi jatkaa normaalisti. Vanhentunut asiakasryhmä estää kortin lataamisen.

Opiskelijan matkakortti on aina henkilökohtainen, mutta sille ladatulla arvolla voi maksaa kanssamatkustajan matkan tai matkustaa muissa Suomen Waltti-kaupungeissa. Kortilta veloittuu poikkeusmatkoista aina aikuisen lippuhinta, koska opiskelija-alennus on henkilökohtainen Lahden kaupungin tarjoama etuus. Opiskelijakortilla toisen matkaa maksaessa tulee ensin leimata oma matka ja sen jälkeen kanssamatkustajan matka.

niemi nettisivubanneri

OPISKELIJA-Alennusta eivät SAA

- yliopistossa tohtorintutkintoa tai lisensiaatin tutkintoa opiskeleva (poikkeuksena lääke-, eläinlääke- ja hammaslääketietellisessä opiskeleva)
- oppisopimuskoulutuksessa olevat
- työvoimapoliittisessa koulutuksessa olevat
- yksityisopiskelijat
- oppivelvollisuutta suorittavat