Opiskelijat

Lahden seudun liikenteessä on 1.2.2019 alkaen luovuttu opiskelija-alennuksen yläikärajasta (25 vuotta) ja samalla alennuksen myöntämisen kriteerit muuttuivat. (Lahden seudun joukkoliikennelautakunta 20.11.2018 § 48)

Opiskelija-alennuksen saa vain A- ja B -vyöhykkeillä (Lahden keskusta) Waltti-kortille ladatulla arvolla maksaessa, jolloin opiskelijat saavat arvolipun lastenlipun hinnalla 1,70 €. Kausi-, kerta- ja mobiililippuihin ei ole saatavilla opiskelija-alennusta.

HUOM! 12.8.2019 alkaen arvolipun opiskelija-alennus on voimassa koko LSL:n liikennöintialueella ja sen hinnoittelu muuttuu. Myös opiskelijan kausilippuun on tulossa alennus. Lue lisää ja katso uudet hinnat Liput ja hinnat -sivulta.

Jos matkustat KELAN koulumatkatuetulla kausilipulla, saat lisätietoja Koulumatkatukilippu -sivulta.

opiskelija-alennus myönnetään seuraavat ehdot täyttävälle opiskelijalle:

1. Opiskelu on päätoimista. Opiskelu on päätoimista, jos jompikumpi ehdoista täyttyy:

- Keskimäärin 25 opetustuntia viikossa
- Keskimäärin viisi opintopistettä, kolme opintoviikkoa tai 4,5 osaamispistettä kuukaudessa

2. Opiskelu johtaa ammattiin tai tutkintoon

- Myös päätoimiset lukio-opinnot hyväksytään

3. Opiskelijan lukuvuoden pituus oltava vähintään 8 kk

Vaadittavat todistukset 1.2.2019 alkaen

1. Uuden kortin hakijalta tai asiakasryhmän vaihtuessa aina henkilöllisyystodistus

- Tai valtakirja, jos asioit toisen puolesta. Lataa täytettävä valtakirja lomakkeet ja kayttöehdot -sivulta

2. Henkilöllisyystodistuksen lisäksi tarvitset joko päätoimiselle opiskelijalle myönnetyn opiskelijakortin tai opiskelijan Waltti-matkakorttihakemuksen, jossa on oppilaitoksen varmennus.

- Hakemuksen voi ladata lomakkeet ja kayttöehdot -sivulta
- Oppilaitos varmentaa lomakkeessa opintojen päätoimisuuden: kriteerien täyttymistä ei tarkasteta myyntipisteessä muista todistuksista tai opintorekisteriotteista.

Todistukseksi kelpaavat valtakunnalliset opiskelijakortit:

- Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat: Sininen kortti tai sini-keltainen AMK-kortti
- Toisen asteen opiskelijat: sininen kortti, Sakki-kortti tai sini-keltainen AMIS-kortti
- Myös digitaalinen opiskelijakortti hyväksytään (esim. Frank)

OPISKELIJAN matkakortin hankinta ja käyttö

Opiskelijan Waltti-kortin voi hankkia ja päivittää Lahti-pisteessä tai rajoitetussa asiakaspalvelupisteessä. Opiskelijan Waltti-matkakorttia ei voi hankkia nettipalvelun kautta. Opiskelijan matkakortin hankinnan yhteydessä asiakkaan henkilöllisyys sekä opiskelijalipun ostamiseen oikeuttavat todistukset tarkistetaan asiakaspalvelupisteessä. Arvon lisälataaminen onnistuu kaikissa Waltti-myyntipisteissä ja nettikaupassa.

Opiskelija-alennus myönnetään aina määräajaksi, korkeintaan yhdeksi lukuvuodeksi kerrallaan.

- Opintojen jatkuessa asiakasryhmä on käytävä päivittämässä asiakaspalvelupisteessä aina lukuvuoden alussa. Varaa mukaasi tarvittavat todistukset.
- Jos opiskelu jatkuu koko lukuvuoden (syys- ja kevätlukukauden) tai päättyy kevätlukukauden lopussa, asiakasryhmä on voimassa syyskuun loppuun saakka. Jos opiskelu päättyy syyslukukauden lopussa, asiakasryhmä on voimassa tammikuun loppuun.
- Opiskelujen päätyttyä tulee asiakasryhmä käydä muuttamassa aikuiseksi/nuoreksi, jotta matkakortin käyttöä voi jatkaa normaalisti. Vanhentunut asiakasryhmä estää kortin lataamisen.

Opiskelijan matkakortti on aina henkilökohtainen, mutta sille ladatulla arvolla voi maksaa kanssamatkustajan matkan tai matkustaa muissa Suomen Waltti-kaupungeissa. Kortilta veloittuu poikkeusmatkoista aina aikuisen lippuhinta, koska opiskelija-alennus on henkilökohtainen Lahden kaupungin tarjoama etuus. Opiskelijakortilla toisen matkaa maksaessa tulee ensin leimata oma matka ja sen jälkeen kanssamatkustajan matka.

OPISKELIJA-Alennusta eivät SAA

- yliopistossa tohtorintutkintoa tai lisensiaatin tutkintoa opiskeleva (poikkeuksena lääke-, eläinlääke- ja hammaslääketietellisessä opiskeleva)
- oppisopimuskoulutuksessa olevat
- työvoimapoliittisessa koulutuksessa olevat
- yksityisopiskelijat
- oppivelvollisuutta suorittavat