Waltti-matkakortti

Waltti on valtakunnallinen matkakortti, joka toimii kausi- tai arvolippuna. Arvolipulla voi maksaa yksittäisiä matkoja ja kausilipulla voi matkustaa kausilipun voimassaoloaikana rajattomasti valituilla vyöhykkeillä. Samalle kortille voi ladata molempia lipputuotteita ja käyttää arvoa tai kautta matkustustarpeen mukaan.

Waltissa lipun hinta perustuu matkustettaviin vyöhykkeisiin sekä asiakasryhmään. Minimiostos on kuitenkin aina kahden vyöhykkeen matka.

Waltti-kortti voi olla joko haltija- tai henkilökohtainen.

Henkilökohtaista korttia voi käyttää ainoastaan se henkilö, jonka nimissä kortti on ostettu. Henkilökohtaisen kortin pystyy sulkemaan, jos kortti katoaa, ja käyttämättömät matkat voi siirtää uudelle kortille.

Haltijakohtaista korttia voi käyttää kuka tahansa samaan tai alempaan ikäryhmään kuuluva henkilö. Haltijakohtaisella Waltti-kortilla voi olla vain arvoa. Haltijakohtaisen kortin käyttö vastaa käteisen rahan hallussapitoa ja käyttöä. Kadonnutta haltijakohtaista korttia ei voi sulkea eikä sillä olevia lippuja voi siirtää toiselle kortille.

Waltti-kortin arvoa voi käyttää kaikissa Suomen Waltti-kaupungeissa. Lue lisää Waltista ja tutustu Waltti-kortista usein kysyttyihin kysymyksiin.

Waltti-matkakortti maksaa 5 euroa (+ provisio) ja sen voi hankkia verkkokaupasta, Lahti-Pisteestä tai rajoitetuista asiakaspalvelupisteistä.

Waltti-kortin voi ladata netissämyyntipisteissä, busseissa sekä lippuautomaateilla.

 

AsiakaSryhmät

Lapsi 7-16 v.
Nuori 17-19 v.
Opiskelija (opiskelija-alennus)
Aikuinen
Seniori yli 65 v. (seniorilippu)

 

Kausilippu

Kausilipun voi ladata henkilökohtaiselle Waltti-kortille ja sillä voi matkustaa rajattomasti valituilla vyöhykkeillä kausilipun voimassaoloaikana. Kausilippu ei toimi muissa Waltti-kaupungeissa.

Kausilipun voi ladata 30, 90, 180 tai 365 vuorokaudeksi ja sen voimassaolo alkaa ensimmäisestä käyttökerrasta. Minimivoimassaoloaika on 30 vuorokautta.

Hinnat taulukossa per 30 päivän kausilippu. Kausilipun voi ladata vain hintataulukossa mainituille vyöhykeväleille.

12.8.2019 alkaen lapsen kausilipun hinta on 50 % aikuisten kausilipun hinnasta. Päätoimisille tutkinto-opiskelijoille ja 17-19-vuotiaille nuorille alennus on 30 % aikuisten kausilipun hinnasta. Lisätietoja opiskelija-alennuksen myöntämisperusteista ja Waltti-kortin hankinnasta Opiskelijat-sivulla.

Taulukko: Kausilippujen hinnat 12.8.2019 alkaen

Kausilipun kauden pituuden voi vaihtaa asiakaspalvelupisteessä tai itse Waltin verkkokaupassa. Busseissa ja erikseen nimetyillä latauspisteillä kortille voi ladata vain samanlaisen kauden kuin kortilla on aikaisemmin ollut.

 

Arvolippu

Waltti-kortin arvolipulla voi maksaa yksittäisiä matkoja. Kortille voi ladata arvoa 5-500 euroa eikä kortille ladatulla arvolla ole voimassaoloaikaa.

Arvolipun vaihtoaika on sama kuin kertalipulla.

Henkilö- ja haltijakohtaisella kortilla voi maksaa samaan tai alempaan ikäryhmään kuuluvan kanssamatkustajan matkan. Lue lisää toisen henkilön matkan maksamisesta.

Arvolla maksettaessa matkalipun hinta on käteisellä maksettavaa kertalippua ja mobiililippua edullisempi. Arvolipun asiakasryhmät ovat lapsi, nuori, opiskelija, aikuinen ja seniori.

Lasten arvoliput ovat samanhintaisia kuin lasten kertaliput. 65-vuotta täyttäneet seniorit saavat arvolipun lasten arvolipun hinnalla arkisin klo 9-14 ja viikonloppuisin koko päivän ajan. Lue lisää seniorilipusta.

12.8.2019 alkaen päätoimisille tutkinto-opiskelijoille ja 17-19 -vuotiaille nuorille arvolippu on 30 % aikuisten kertalippua edullisempi. Alennus on voimassa koko LSL:n liikennöintialueella.

Lisätietoja opiskelija-alennuksen myöntämisperusteista ja Waltti-kortin hankinnasta Opiskelijat-sivulla.

arvoliput2019

 

KORTIN LATAAMINEN NETISSÄ

Waltti-kortin voi ladata osoitteessa kauppa.waltti.fi. Waltti-kaupassa kortille voi ladata kausilipputuotteita ja arvoa.

Matkakortin voi ladata Waltti-kaupassa ilman rekisteröitymistä syöttämällä palveluun matkakortin korttinumeron ja valitsemalla oman liikennöintialueen. Waltti-kauppaan voi myös rekisteröidä oman käyttäjätilin, johon on mahdollista yhdistää useita kortteja, jolloin lisätyt kortit ovat aina heti käytettävissä ja suoraan ladattavissa. Myös edelliset ostokset näkyvät käyttäjätilissä.

Ohje matkakortin lataus ilman kirjautumista (korttinumerolla)

Ohje uuteen Waltti-kauppaan rekisteröityminen ja kortin lisääminen käyttäjätilille

Nettilataus siirtyy kortille ja näkyy Waltti-kaupassa kortin tiedoissa vasta kun kortti on aktivoitu bussissa kortinlukijalaitteella. Latauksen voi aktivoida myös asiakaspalvelupisteessä.

Nettilataus on hyvä tehdä pari päivää etukäteen, sillä nettilatauksen kirjautuminen ajoneuvolaitteille kestää vähintään kaksi tuntia. Illalla klo 22:00 jälkeen tehdyn latauksen tiedot eivät välttämättä ole päivittyneet heti aamusta, vaan ne päivittyvät vasta ensimmäisen linjakierron päätteeksi päätepysäkillä. Suosittelemme aktivoimaan nettilatauksen 30 päivän sisällä nettilatauksen ostosta.

Kortille ei voi ostaa uutta kautta, jos sillä on odottamassa aktivoimaton nettilataus. Waltti-kortille voi kuitenkin ladata uuden kauden, vaikka edellistä kautta olisikin vielä jäljellä – uusi kausi käynnistyy kun edellinen kausi on päättynyt.

Nettikaupan lisäksi Waltti-kortin lataus ja kortilla olevien asiakastietojen sekä oletusvyöhykkeiden muuttaminen onnistuu asiakaspalvelupisteessä.

 

Waltti-kortin käyttö

Waltti-kortti leimataan bussin kortinlukijaan aina bussiin noustaessa, myös vaihtoon oikeuttavilla matkoilla. Kortti tulee sijoittaa kortinlukijalaitteessa olevaan ympyrään. Äänimerkin ja merkkivalon jälkeen tapahtuma on suoritettu ja kortin voi poistaa lukijalta.

Kortinlukijan näyttö ilmoittaa:
- vyöhykkeet, matkan hinnan ja lipulle jäävän saldon käytettäessä arvolippua
- kausilipun viimeisen voimassaolopäivän
- vaihtomatkat
- nettilataus (odota hetki)

Jos haluat näytöllä olevan informaation säilyvän näytöllä pidempään, pidä korttia lukulaitteella kauemmin.

Kortinlukijan yläpalkin merkkivalojen merkitykset:
- Vihreä valo: Matka maksettu kaudella/arvolla.
- 3 vihreää ja 1 keltainen valo: Kausilippu voimassa 3 päivää / Arvoa jäljellä 3 oletusmatkaan
- 2 vihreää ja 2 keltaista valoa: Kausilippu voimassa 2 päivää / Arvoa jäljellä 2 oletusmatkaan
- 1 vihreä ja 3 keltaista valoa: Kausilippu voimassa 1 päivän / Arvoa jäljellä 1 oletusmatkaan
- Punainen valo: Kausilippu ei ole voimassa / Kortilla ei ole arvoa tai sitä on liian vähän oletusmatkan maksamiseen / Kortti on suljettu

kortin leimaus
Korttia leimatessa kortinlukijan näytön oikeassa yläreunassa näkyvät kortin oletusvyöhykkeet. Kuvassa 1-2 eli vyöhykkeet A-B. Vasemmassa alareunassa näkyy veloitettuarvo (2,50 €) ja oikeassa reunassa näkyy kortille jäänyt arvo (2,50 €). 1 vihreä ja 3 keltaista valoa = arvoa jäljellä 1 oletusmatkaan.

Suurimmassa osassa Lahden seudun liikenteen linja-autoista on asennettu vuoden 2019 jälkeen uudenlaiset kortinlukijat. Lukijan toimintaperiaate ei muutu, mutta se sisältää uusia ominaisuuksia. Uudella lukijalla voit leimata myös poikkeusmatkan itse.

etalukija kombi lahti witter

Ohje uuden lukijalaitteen käyttöön ja poikkeusmatkan leimaamiseen (pdf)

 

Toisen henkilön matkan maksaminen Waltti-kortilla

Haltijakohtaisella kortilla olevalla arvolla voi maksaa yhtä aikaa useamman samaan tai alempaan ikäryhmään kuuluvan henkilön matkan. Henkilökohtaisella kortilla olevalla arvolla voi myös maksaa useamman samaan tai alempaan ikäryhmään kuuluvan henkilön matkan silloin, kun kortin omistaja matkustaa itse saman matkan.

Veloitus perustuu kortinhaltijan asiakasryhmään. Esim. jos aikuinen maksaa nuoren/lapsen/seniorin matkan omalla kortillaan, veloitus kortilta tehdään aikuisen arvolippuhinnan mukaan.

Opiskelijan ja seniorin arvokortilla voi maksaa myös toisen henkilön matkan, mutta kortilta veloittuu silloin aina aikuisen lippuhinta, koska kortilla olevat etuudet ovat henkilökohtaisia. Opiskelija- ja seniorikortilla toisen matkaa maksaessa tulee ensin leimata oma matka ja sen jälkeen kanssamatkustajan matka.

 

Kortin tietojen muutos

Kortin tietojen muutoksesta peritään 7 €:n palvelumaksu. Tietoja voi muuttaa Lahti-Pisteellä tai rajoitetuissa asiakaspalvelupisteissä.

 

Waltti-kortinlukijasovellus

Voit tarkistaa Waltti-kortilla olevat lipputuotteet Waltti-kortinlukija-sovelluksen avulla. Sovellus on ilmainen ja se toimii NFC-toiminnan omaavissa Android-käyttöjärjestelmää käyttävissä puhelimissa ja tableteissa. Sovellus on ladattavissa Google Playssa.

Waltti-kortinlukija-sovellus näyttää kortilla voimassaolevat kaudet, jäljellä olevan arvon, viimeisen arvolipun sekä edelliset matkat matkakortilta, kun NFC-puhelimella koskettaa korttia. Sovelluksella voi myös lähettää itselleen sähköpostiin kuittitiedot viimeisimmästä arvolipusta. Sovellus lukee vain Waltti-matka- ja kertakortteja.

 

Kortin katoaminen

Henkilökohtaisen Waltti-kortin omistajat voivat käydä Lahti-Pisteellä sulkemassa kadonneen korttinsa. Kadonneen kortin tietojen ja tuotteiden siirtäminen uudelle kortille maksaa 7 euroa. Haltijakohtaista Waltti-korttia ei voida sulkea eikä lippuja voi siirtää toiselle kortille.

Kadonnutta matkakorttia voi tiedustella asiakaspalvelupisteestä.