Hyppää sisältöön

Koronan vaikutukset joukkoliikenteeseen

Päivitämme tätä tiedotetta, jos tilanne seudulla muuttuu. Päivitetty 13.8.2021 klo 07:59

Kaikki vuorot liikennöidään normaalisti.

Matkustajien on erittäin tärkeää noudattaa kasvomaski- ja hygieniasuosituksia.

Lahdessa 11.8. bussilla numero 8 matkustaneet ovat voineet altistua koronavirukselle kello klo 15.55–16.15 välillä tori-Päijät-Hämeen keskussairaala ja bussilla numero 4 noin klo 16.30–16.50 välillä Päijät-Hämeen keskussairaala -tori. 

Kyseisinä aikoina bussissa olleiden on syytä seurata vointiaan ja varata herkästi aika koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee. 

KÄYTÄ KASVOMASKIA

Lahden seudun liikenteen maskipakko on päättynyt 30.6.2021, mutta suosittelemme jatkamaan kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä. Maski on hyvä pukea päälle jo ennen bussiin nousemista.

Kasvomaskeja ei ole busseissa saatavilla. Lähtökohtaisesti jokainen hankkii tarvitsemansa maskit itse. Maskien jakamisesta taloudellisesti heikommassa asemassa oleville vastaa Lahdessa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä. Lisätietoja hyvinvointikuntayhtymän tiedotteesta.

Huolehdithan maskien asianmukaisesta hävittämisestä käytön jälkeen. Päijät-Hämeen alueella kertakäyttömaskit lajitellaan energiajätteeseen. Pysäkeillä ja niiden läheisyydessä on Lahdessa varauduttu tiheämpään roska-astioiden tyhjennykseen. Jos roska-astiaa ei ole käden ulottuvilla, maski kannattaa laittaa muovipussiin ja myöhemmin roskiin.

Lisätietoja suosituksesta ja kasvomaskin käytöstä THL:n tiedotteesta.

KÄTEISELLÄ VOI MAKSAA – MUTTA SITÄ EI SUOSITELLA

Voit maksaa bussimatkasi käteisellä kuljettajalle. Suosittelemme kuitenkin maksamaan bussimatkan vaihtoehtoisella tavalla: Waltti-matkakortilla, LSL:n mobiilisovelluksesta ostetulla mobiililipulla tai ennakkoon lippuautomaatista ostetulla paperisella kertalipulla. Jos käytät käteistä, varaathan mahdollisimman tasarahan. Pankkikortilla ei voi maksaa LSL:n busseissa.

ESTÄ TARTUNTOJEN LEVIÄMINEN

Joukkoliikenteeseen ei ole olemassa väljyysvaatimuksia, vaan tärkeintä on muu suojautuminen (kasvomaskien käyttö, ei matkusteta sairaana, hyvä käsihygienia jne.). Kalustoa siivotaan ja puhdistetaan tällä hetkellä useammin ja tarkemmin kuin normaalisti. Jokainen matkustaja voi myös omalta osaltaan vaikuttaa omaan ja muiden matkustajien turvallisuuteen.

Kun matkustat, noudata näitä ohjeita:

  • Matkusta vain terveenä. Pelkästään oireiden perusteella ei voi tietää, onko kyseessä tavallinen flunssa vai Covid-19-tartunta. Suojele muita matkustajia ja käytä esimerkiksi koronatestiin mennessäsi kulkutapaa, jossa altistat mahdollisimman vähän muita ihmisiä.
  • Käytä kasvomaskia.
  • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Olemme hankkimassa autoihin käsidesiä, mutta varminta on pestä kädet ennen pysäkille lähtöä ja kuljettaa mukana omaa pientä käsidesiä. Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan. Vältä turhaa pintojen koskettelua.
  • Pidä etäisyyttä muihin matkustajiin mahdollisuuksien mukaan.  Huomioithan myös kuljettajasi: Hoida maksutapahtuma nopeasti ja siirry paikallesi.
  • Vältä ruuhka-aikoja aamuisin klo 7-9 ja iltapäivisin klo 14-17. Jos liikennevälineessä on täyttä, jää odottamaan seuraavaa vuoroa, jos mahdollista.
  • Kävele tai pyöräile, jos se on mahdollista.

Seuraamme THL:n ja viranomaisten ohjeistuksia ja tiedotamme niistä tässä tiedotteessa ja muissa informaatiokanavissamme.