Hyppää sisältöön

Aktiiviset tiedotteet

Koronan vaikutukset joukkoliikenteeseen

Päivitämme tätä tiedotetta, jos tilanne seudulla muuttuu. Päivitetty 2.3.2021 klo 07:40

Päijät-Sote on pyytänyt Traficomia tekemään päätöksen matkustajamäärien rajoittamisesta alueella. Alueellisen koronayhteistyöryhmän päätöksen mukaan kuljetuspalvelun tarjoajat velvoitetaan rajoittamaan matkustajamäärää enintään puoleen liikennevälineen suurimmasta matkustajamäärästä. Päätös koskee liikennevälineitä, joita käytetään yli 10 henkilön samanaikaiseen kuljetukseen.

Toistaiseksi  kaikki vuorot liikennöidään normaalisti ja ilmoitamme tässä tiedotteessa, kun rajoituksen alkamisen tarkempi aikataulu ja toteutustapa selviää.

Matkustajien on erittäin tärkeää noudattaa kasvomaski- ja hygieniasuosituksia.

KÄYTÄ KASVOMASKIA

Kasvomaskien käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä. Erityisen tärkeää kasvomaskin käyttö on ruuhkaisimpina aikoina eli aamuisin klo 7-9 ja iltapäivisin klo 13-17.

Voit käyttää joko kertakäyttöistä suu-nenäsuojusta tai esimerkiksi kangasmaskia. Oleellista on suojata sekä oma nenä että oma suu. Maski on hyvä pukea päälle jo ennen bussiin nousemista. THL on ohjeistanut kaikkia yli 12-vuotiaita käyttämään kasvomaskia.

Toivomme, että mahdollisimman moni käyttäisi maskia. Ymmärrämme kuitenkin, että maskin käyttö ei ole kaikille mahdollista esimerkiksi lääketieteellisten syiden vuoksi. Siksi kyse on suosituksesta, ei velvoitteesta. Jos käytät itse maskia ja huomaat, ettei joku toinen käytä, toivomme, ettet huomauta asiasta.

Kasvomaskeja ei ole busseissa saatavilla. Lähtökohtaisesti jokainen hankkii tarvitsemansa maskit itse. Maskien jakamisesta taloudellisesti heikommassa asemassa oleville vastaa Lahdessa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä. Lisätietoja hyvinvointikuntayhtymän tiedotteesta.

Huolehdithan maskien asianmukaisesta hävittämisestä käytön jälkeen. Päijät-Hämeen alueella kertakäyttömaskit lajitellaan energiajätteeseen. Pysäkeillä ja niiden läheisyydessä on Lahdessa varauduttu tiheämpään roska-astioiden tyhjennykseen. Jos roska-astiaa ei ole käden ulottuvilla, maski kannattaa laittaa muovipussiin ja myöhemmin roskiin.

Lisätietoja suosituksesta ja kasvomaskin käytöstä THL:n tiedotteesta.

TALVILIIKENNE AJETAAN NORMAALISTI

Talviliikennekausi 2020-2021 ajetaan normaalisti.

KÄTEISELLÄ VOI MAKSAA – MUTTA SITÄ EI SUOSITELLA

Voit maksaa bussimatkasi käteisellä kuljettajalle. Suosittelemme kuitenkin maksamaan bussimatkan vaihtoehtoisella tavalla: Waltti-matkakortilla, LSL:n mobiilisovelluksesta ostetulla mobiililipulla tai ennakkoon lippuautomaatista ostetulla paperisella kertalipulla. Jos käytät käteistä, varaathan mahdollisimman tasarahan. Pankkikortilla ei voi maksaa LSL:n busseissa.

ESTÄ TARTUNTOJEN LEVIÄMINEN

Joukkoliikenteeseen ei ole olemassa väljyysvaatimuksia, vaan tärkeintä on muu suojautuminen (kasvomaskien käyttö, ei matkusteta sairaana, hyvä käsihygienia jne.). Kalustoa siivotaan ja puhdistetaan tällä hetkellä useammin ja tarkemmin kuin normaalisti. Jokainen matkustaja voi myös omalta osaltaan vaikuttaa omaan ja muiden matkustajien turvallisuuteen.

Kun matkustat, noudata näitä ohjeita:

– Matkusta vain terveenä.

– Käytä kasvomaskia aina kun mahdollista.

– Huolehdi hyvästä käsihygieniasta.

– Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan.

– Vältä turhaa pintojen koskettelua.

– Pidä etäisyyttä muihin matkustajiin mahdollisuuksien mukaan.

– Jos liikennevälineessä on täyttä, jää odottamaan seuraavaa vuoroa, jos mahdollista.

– Kävele tai pyöräile, jos se on mahdollista.

Seuraamme THL:n ja viranomaisten ohjeistuksia ja tiedotamme niistä tässä tiedotteessa ja muissa informaatiokanavissamme.