Hyppää sisältöön

Koronan vaikutukset joukkoliikenteeseen

Päivitämme tätä tiedotetta, jos tilanne seudulla muuttuu. Päivitetty 10.5.2021 klo 07:57

Seuraavina aikoina Koiviston auton linjalla 57 Hollolassa välillä Pihlajakatu–Salpakangas matkustaneet ovat voineet altistua koronavirukselle: maanantaina 3.5. välillä PihlajatieSalpakangas klo 8.209.00 ja Salpakangas–Pihlajatie klo 15.0015.40, tiistaina 4.5. välillä PihlajatieSalpakangas klo 8.209.00 ja Salpakangas–Pihlajatie klo 14.0014.4ja 1515.40, keskiviikkona välillä PihlajatiSalpakangas klo 7.208.00Kyseisinä aikoina linjalla matkustaneita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee. 

Lahden seudun liikenteessä on toistaiseksi voimassa oleva maskipakko. Jokaisen yli 12-vuotiaan matkustajan tulee torstaista 25.3.2021 alkaen käyttää kasvomaskia Lahden seudun liikenteessä matkustaessaan, jos hänellä ei ole terveydellistä syytä olla käyttämättä kasvomaskia.

Lahden seudun liikenteeseen valmistellaan maskipakkoa – Lahden Seudun Liikenne (lsl.fi)

Kaikki vuorot liikennöidään normaalisti.

Matkustajien on erittäin tärkeää noudattaa kasvomaski- ja hygieniasuosituksia.

KÄYTÄ KASVOMASKIA

Lahden seudun liikenteessä on toistaiseksi voimassa oleva maskipakko. Maski on hyvä pukea päälle jo ennen bussiin nousemista. Kaikkien yli 12-vuotiaiden tulee käyttää linja-autossa kasvomaskia, ellei sille ole terveydellistä estettä.

Maskin käyttö ei ole kaikille mahdollista esimerkiksi lääketieteellisten syiden vuoksi. Jos huomaat, ettei joku käytä kasvomaskia, toivomme, ettet huomauta asiasta.

Kasvomaskeja ei ole busseissa saatavilla. Lähtökohtaisesti jokainen hankkii tarvitsemansa maskit itse. Maskien jakamisesta taloudellisesti heikommassa asemassa oleville vastaa Lahdessa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä. Lisätietoja hyvinvointikuntayhtymän tiedotteesta.

Huolehdithan maskien asianmukaisesta hävittämisestä käytön jälkeen. Päijät-Hämeen alueella kertakäyttömaskit lajitellaan energiajätteeseen. Pysäkeillä ja niiden läheisyydessä on Lahdessa varauduttu tiheämpään roska-astioiden tyhjennykseen. Jos roska-astiaa ei ole käden ulottuvilla, maski kannattaa laittaa muovipussiin ja myöhemmin roskiin.

Lisätietoja suosituksesta ja kasvomaskin käytöstä THL:n tiedotteesta.

KÄTEISELLÄ VOI MAKSAA – MUTTA SITÄ EI SUOSITELLA

Voit maksaa bussimatkasi käteisellä kuljettajalle. Suosittelemme kuitenkin maksamaan bussimatkan vaihtoehtoisella tavalla: Waltti-matkakortilla, LSL:n mobiilisovelluksesta ostetulla mobiililipulla tai ennakkoon lippuautomaatista ostetulla paperisella kertalipulla. Jos käytät käteistä, varaathan mahdollisimman tasarahan. Pankkikortilla ei voi maksaa LSL:n busseissa.

ESTÄ TARTUNTOJEN LEVIÄMINEN

Joukkoliikenteeseen ei ole olemassa väljyysvaatimuksia, vaan tärkeintä on muu suojautuminen (kasvomaskien käyttö, ei matkusteta sairaana, hyvä käsihygienia jne.). Kalustoa siivotaan ja puhdistetaan tällä hetkellä useammin ja tarkemmin kuin normaalisti. Jokainen matkustaja voi myös omalta osaltaan vaikuttaa omaan ja muiden matkustajien turvallisuuteen.

Kun matkustat, noudata näitä ohjeita:

  • Matkusta vain terveenä. Pelkästään oireiden perusteella ei voi tietää, onko kyseessä tavallinen flunssa vai Covid-19-tartunta. Suojele muita matkustajia ja käytä esimerkiksi koronatestiin mennessäsi kulkutapaa, jossa altistat mahdollisimman vähän muita ihmisiä.
  • Käytä kasvomaskia.
  • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Olemme hankkimassa autoihin käsidesiä, mutta varminta on pestä kädet ennen pysäkille lähtöä ja kuljettaa mukana omaa pientä käsidesiä. Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan. Vältä turhaa pintojen koskettelua.
  • Pidä etäisyyttä muihin matkustajiin mahdollisuuksien mukaan.  Huomioithan myös kuljettajasi: Hoida maksutapahtuma nopeasti ja siirry paikallesi.
  • Vältä ruuhka-aikoja aamuisin klo 7-9 ja iltapäivisin klo 14-17. Jos liikennevälineessä on täyttä, jää odottamaan seuraavaa vuoroa, jos mahdollista.
  • Kävele tai pyöräile, jos se on mahdollista.

Seuraamme THL:n ja viranomaisten ohjeistuksia ja tiedotamme niistä tässä tiedotteessa ja muissa informaatiokanavissamme.