Hyppää sisältöön

Lahden seudun joukkoliikennelautakunta 25.4.2023

Lahden seudun joukkoliikennelautakunta kokoontui tiistaina 25.4.2023.

Tarjouskilpailun käynnistäminen Asikkalan ja Padasjoen linja-autoliikenteestä

Lautakunta päätti käynnistää tarjouskilpailun Lahti-Asikkala-Padasjoki-välin linja-autoliikenteestä. Nykyiset liikennöintisopimukset päättyvät kesäkuussa 2024. Nyt käynnistettävällä tarjouskilpailulla on tarkoitus hankkia liikennettä kahdeksi vuodeksi.

Vastaus kumppanuuspöydän aloitteeseen nuorisokonsertin ilmaisista bussimatkoista.

Äänestyksen jälkeen joukkoliikennelautakunta päätti myöntää ilmaiset bussimatkat Lahden Kumppanuuspöytien 26.5.2023 järjestämään nuorisokonserttiin Kumppanuuspöydän tekemän aloitteen mukaisesti. Lautakunta perusteli aloitteen puoltamista sillä, että aloitteen tekijä ei ole voinut tietää samassa kokouksessa käsiteltävää tapahtumalipun käytön periaatetta, ja tämä päätös tehtiin nyt harkintavaltaa käyttäen, joka pohjautuu vanhaan lautakunnan päätökseen maksuttomien kuljetuksen käytöstä.

Bussilippu ja tapahtumalippu -yhdistelmä tarjolle tapahtumajärjestäjille

Joukkoliikennelautakunta päätti bussilippu ja tapahtumalippu -yhdistelmän hinnoittelusta. Päätöksen myötä yhdistelmän käyttöönotto on mahdollista kaikkien sellaisten tapahtumajärjestäjien kanssa, jotka käyttävät Waltti-lippujärjestelmään integroitua lipunmyyntijärjestelmää. Tällä hetkellä integraatio on olemassa Lippupisteen, Liveton ja Evention järjestelmiin.

Tapahtuman pääsylipulla voi matkustaa kaikilla LSL:n vuoroilla eikä erillistä bussilippua tarvita.​​​​​​ Tapahtumalippua on testattu Salpausselän kisoissa. Jos tapahtumajärjestäjä haluaa ottaa lippuyhdistelmän käyttöön, tulee tapahtumajärjestäjän sopia yksityiskohdista tarkemmin joukkoliikenneyksikön kanssa. Lisätietoa tapahtumajärjestäjille on Lahden seudun liikenteen Tapahtumalippu -sivulla.

Samassa pykälässä lautakunta päätti, että tapahtumille ei lähtökohtaisesti myönnetä jatkossa maksuttomia matkoja joukkoliikenteen budjetista.

Vastaus Lahden nuorisovaltuuston kannanottoon nuorten ja opiskelijoiden kertalipuista

Nuorisovaltuuston mielestä nuorten ja opiskelijoiden alennukset tulisi ulottaa kertalippuihin ja yksittäisiin mobiililippuihin. Joukkoliikennelautakunta ei näe toistaiseksi tarkoituksenmukaiseksi laajentaa jo selvitettyjä ja päätettyjä 1.3.2023 vyöhykeuudistuksessa toteutettuja alennuksia.

Painetuista aikatauluvihkoista luovutaan kesällä 2024

Joukkoliikennelautakunta päätti, että Lahden seudun liikenteen painetuista aikatauluvihkoista luovutaan kesäaikataulukaudesta 2024 alkaen. Asiakaskyselyn perusteella valtaosa joukkoliikenteen asiakkaista hakee aikataulu- ja reittitietoja digitaalisista palveluista.

Matkustajien olisi jatkossa mahdollista saada maksutta tuloste käyttämiensä linjojen aikatauluista asiakaspalvelusta tai kuntien palvelupisteistä. Aikataulut voisi olla mahdollista tulostaa myös LSL:n nettisivuille lisättävästä aikataulupalvelusta.

Suunnitelma talvikauden 2023-2024 joukkoliikenteen tarjonnasta

Lautakunta hyväksyi suunnitelman tulevan talvikauden liikennöinnistä. Talvikauden liikennöinti alkaa 9.8.2023.

Muutokset talvikaudelle 2023-2024

 • Linjalle 2 Myyntimiehenkatu-Mukkula tehdään pieniä aikataulumuutoksia
 • Linjalla 3 Renkomäki-Ruoriniemi klo 6.25 lähtöä aikaistetaan 5 minuuttia
 • Linjan 7 Metsä-Pietilä–Karisto ajo- ja lähtöaikoja muutetaan 5 minuuttia aikataulujen luotettavuuden parantamiseksi. Kohteen lisäautoa käytetään jatkossa iltapäivisinkin tupla-autona ruuhkaisimmilla lähdöillä.
 • Linjalle 8 Kiikkula – Joutjärvi lisätään yksi lähtö sunnuntai-iltaan
 • Linjoille 9M Metsämaa – Uusikylä ja 9K Kytölä – Uusikylä tehdään pieniä ajoaika- ja aikataulumuutoksia. Lisäksi linjalle 9M lisätään arkiaamuihin yksi lähtö Metsämaalta Uuteenkylään.
 • Linjalle 10 PHKS-Harjuviidantie lisätään reittivariaatio, joka käy Pajulahden urheiluopistolla. Pajulahteen ajetaan kolmesti päivässä. Lisäys toteutetaan yhden talvikauden kokeiluna, jonka jälkeen arvioidaan jatkoa.
 • Linjalle 12 Ala-Okeroinen–Herrasmanni lisätään yksi auto ja parannetaan palvelutasoa aamu- ja iltapäivän ruuhka-aikoina Ala-Okeroinen – Kauppatori -välillä erityisesti yritysalueiden tarpeisiin.
 • Linjoille 21A/B Salpakangas – Hollola kk – Salpakangas tehdään pieniä aikataulumuutoksia
 • Linjan 24 Salpakangas-Matkakeskus reittiä ja aikataulua muutetaan palvelemaan paremmin Salpakangas-Matkakeskus -yhteyttä. Linjan päätepysäkki siirretään Hollolassa Tiilikankaalle.
 • Linjoilla 40 – 41 Lahti-Vääksy karsitaan kuntien toiveesta ilta-aikojen tarjontaa vähäisen käyttäjämäärän vuoksi.
 • Linjalle 42 Lahti – Vääksy – Padasjoki tehdään pieniä aikataulumuutoksia.
 • Linja 43 Heinlammi-Kalliola lakkautetaan vähäisen käyttäjämäärän vuoksi.
 • Heinola-Lahti linjat 71, 72, 73 ja Orimattila-Lahti linja 61 yhdistetään yhdeksi Heinola-Lahti-Orimattila linjaksi aikatauluvarmuuden parantamiseksi. Linjatunnukset ovat jatkossa Heinolan suunnan liikenteessä käytetyt 71, 72 ja 73. Linjatunnukset 61 ja 69 lakkautetaan. Muutos ei vaikuta palvelutasoon ja muutokset lähtöaikoihin ovat vähäisiä.

Muut asiat

Huhtikuun kokouksessa tiedoksi merkittiin lisäksi Lahden seudun joukkoliikenneviranomaisen yhdistelmäraportti ja seurantaraportti vuodelta 2022, Lahden kaupungin edustajan nimeäminen Suomen Paikallisliikenneliitto ry:n toimintaan sekä Lahden kaupunkiympäristön palvelualueen selvitys sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta 2022.

Kokouksen pöytäkirja luettavissa Dynasty-verkkopalvelussa.