Hyppää sisältöön

Lippuhintojen korottamista harkitaan

Lahden seudun joukkoliikennelautakunnan tiistaina 13.9.2022 järjestettävässä kokouksessa aiheina ovat vuoden 2022 talousarvion muutosesitys, vuoden 2023 talousarvio ja vuosien 2023–2025 taloussuunnitelma, lippujen hinnoittelu ja asiakasryhmät vyöhykeuudistuksessa sekä Mankeli-kaupunkipyörät.

Kokouksessa päätetään tämän vuoden lisätalousarviosta. Liikennöintikustannukset ovat nousseet huomattavasti vuoden 2022 aikana ja tulevat ylittämään alkuperäisen talousarvion. Covid-19 pandemian vuoksi matkustajamäärät ja lipputulot ovat laskeneet vuoden 2022 ensimmäisellä kolmanneksella. Rajoitusten poistuttua matkamäärät ja lipputulot ovat osittain elpyneet touko–elokuussa, mutta tammi–elokuussa linja-automatkojen kokonaismäärä on ollut –19,6 prosenttia alle vuoden 2019 tason.

Joukkoliikennelautakunta pohtii vuoden 2023 talousarvion yhteydessä ensi vuonna toteutettavan vyöhykeuudistuksen lippujen hinnoittelua, asiakasryhmiä ja mahdollisia lippujenhintojen korotuksia. Korotuspaine johtuu liikennöintikustannusten merkittävästä kasvusta. Päätösehdotus sisältää 3 prosentin lippuhintojen korotuksen ja hiljaisen ajan alennuksesta luopumisen. Nykyinen seniorialennus pidetään voimassa. Arvion mukaan aikaisemmin päätetty vyöhykeuudistus laskee lipputuloja –4,5 prosenttia.

Lisäksi kokouksessa on aiheena vuonna 2021 käyttöönotetun Mankeli-kaupunkipyöräpalvelun mahdollinen palvelualueen laajentaminen ja pyörämäärän lisäys.

Joukkoliikennelautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan 13.9.2022.