Hyppää sisältöön

Lahden seudun liikenteen Waltti-lippu- ja maksujärjestelmästä tulee tunnistepohjainen

Lahden seudun joukkoliikenteen käytössä oleva Waltti-lippu- ja maksujärjestelmä on muuttumassa tunnistepohjaiseksi. Waltin nykyisestä, matkakorttikeskeisestä järjestelmästä tulee uudistuessaan älykäs online-taustajärjestelmä.Lahden seudun liikenteen Waltti-matkakortteja.

Uudistus ei vaadi toimia asiakkaalta

Asiakkailta lippujärjestelmän muutos ei vaadi erityisiä toimenpiteitä. Muutokset tapahtuvat enimmäkseen taustajärjestelmässä. Tunnisteena toimii alkuvaiheessa asiakkaan entinen Waltti-matkakortti, myöhemmin myös esimerkiksi pankkikortti tai muu asiakkaan mukana kulkeva tunniste.

Olemassa olevalla Waltti-matkakortilla voi jatkossakin matkustaa normaalisti ja matkakorttia pystyy lataamaan entiseen tapaan. Myös muut maksutavat – käteinen, mobiililippu ja automaattilippu – säilyvät ennallaan.

Uudistuksen asiakkaille tuomat edut näyttäytyvät selkeämmin lähitulevaisuudessa. Tunnistepohjaisessa lippujärjestelmässä lipputuotteiden ostamisesta tulee vaivattomampaa, ja esimerkiksi netistä ladatun lipun matkakortille aktivoituminen nopeutuu. Jatkossa asiakas voi matkustaessaan käyttää joustavasti eri tapoja tunnistautua. Lipputuotteet monipuolistuvat ja niiden ostaminen on vaivattomampaa, lisäksi kadonneen matkakortin jäljellä oleva saldo selviää helposti ja nopeasti.  Tunnistepohjaiseen lippujärjestelmään siirtymisen myötä päästään valmistelemaan myös lähimaksun käyttöönottoa, joka on tavoitteena saada käyttöön LSL-liikenteessä vuoden 2022 aikana.

Muutostilanteessa yksittäiset matkakortin toimintaongelmat voivat olla mahdollisia. Kuljettajia ohjeistetaan mahdollisten ongelmatilanteiden varalta, jotta asiakkaan matkustaminen on mahdollista häiriöistä huolimatta. Mikäli ongelmat matkakortin käytössä ovat toistuvia, on asiakkaan hyvä olla yhteydessä Lahden seudun liikenteen asiakaspalveluun.

Muutoksen aikataulu

Uusien tunnistepohjaisten Waltti matkakorttien myyminen aloitetaan elokuun lopussa sitä mukaan, kun palvelupisteiden henkilökunta on saatu koulutettua uuteen järjestelmään. Uusien matkakorttien ja kausituotteiden tiedot syötetään suoraan tunnistepohjaiseen järjestelmään, Waltin taustajärjestelmässä sijaitsevalle asiakkaan matka-/käyttäjätilille. Jatkossa tältä tililtä tarkistetaan jokaisen matkustustapahtuman yhteydessä myös lippujen kelpoisuus.

LSL:n asiakkaiden nykyiset, olemassa olevat Waltti-matkakortit siirretään syksyn 2021 aikana vaiheittain uuteen järjestelmään. Syksyn aikana myös R-kioskit ja Waltin nettikauppa siirtyvät myymään tunnistepohjaisia matkakortteja.

Lipputuotteista ensimmäisinä tunnistepohjaisuuteen siirtyvät kausiliput. Myöhemmin tunnistepohjaisuus laajenee myös matkakortille ladattaviin arvolippuihin.

Uudistuksella Lahden seudun liikenne haluaa tarjota asiakkailleen turvallisia, digitaalisia ja entistä parempia liikennepalveluita. Muutoksen taustalla vaikuttaa myös laki liikenteen palveluista. Se velvoittaa liikennepalveluita tarjoavan yrityksen käyttämään tunnistepohjaista lippu- ja maksujärjestelmää, jossa matkustusoikeudet ja -käyttötiedot tallennetaan taustajärjestelmään.