Hyppää sisältöön

Lahden seudun liikenteessä ennätysmäärä matkoja vuonna 2023

Lahden seudun liikenteessä kirjattiin viime vuonna noin 7,8 miljoonaa matkaa. Määrä on 21 prosenttia suurempi kuin vuonna 2022 ja 4 prosenttia suurempi kuin vuonna 2019, joka oli edellinen ennätysvuosi. Koronapandemia vaikutti merkittävästi matkamääriin vuosien 2020-2021 aikana. Matkamäärät alkoivat palautumaan normaalille tasolle vuoden 2022 aikana. Toukokuusta 2023 alkaen uusi kuukausikohtainen matkustajaennätys rikottiin joka kuussa.

”On hienoa nähdä, että matkustajat ovat pandemiavuosien jälkeen palanneet entistä helppokäyttöisempään ja selkeämpään joukkoliikenteeseen. Joukkoliikennettä on kehitetty pitkäjänteisesti läpi vaikeidenkin vuosien. Iso kiitos kuuluu matkustajien lisäksi myös kaikille asiakasrajapinnassa toimiville kuljettajista asiakaspalvelijoihin”, kiittelee joukkoliikennepäällikkö Rauno Särkkäaho.

Vuosittaiset matkamäärät kaaviona 2014-2023.

Miljoonan matkan linjat

Uusi linjasto on ollut käytössä vuodesta 2022 asti. Matkoista valtaosa eli 80 prosenttia on tehty linjoilla 1-10. Yli miljoonaan matkaan ylsivät linjat, joilla on tiheä 10-15 minuutin vuoroväli. Lahden seudun liikenteen vilkkaimmat linjat vuonna 2023 olivat järjestyksessä:

  • Linja 1 Karjusaari /Soltti – Liipola, 1,28 miljoonaa matkaa
  • Linja 4 Tiilikangas / Tiilijärvi – Viuha / Hiekkanummi, 1,21 miljoonaa matkaa
  • Linja 2 Mukkula – Myyntimiehenkatu, 654 000 matkaa
  • Linja 5 Hörölä – Metsäkangas, 612 000 matkaa
  • Linja 8 Jalkaranta – Joutjärvi / Tonttila, 579 000 matkaa

Kasvaneet matkustajamäärät ovat vaatineet joukkoliikennesuunnittelulta nopeita reaktiota muuttuneeseen kysyntään. Esimerkiksi vuoroja tai lisäautoja on lisätty osalle linjoista sinne missä kapasiteetti loppunut. Myös aikatauluja on muutettu kesken aikataulukauden.

Pidemmän aikavälin kehittämistä ohjaavat muun muassa uusi tavoitteellinen palvelutaso ja seudullisen joukkoliikenteen strategia, jotka tulevat tänä vuonna joukkoliikennelautakunnan päätettäviksi. ”Lisääntyvä matkustus luo tarvetta kehittää niin maksamista kuin palvelutasoa vastaamaan kasvaviin tarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa. Toimiva joukkoliikenne vaatii pitkäjänteistä työtä myös jatkossa, mutta tulevaisuus näyttää nyt valoisalta”, toteaa Rauno Särkkäaho.

Yleisarvosana joukkoliikenteelle on hyvä

Lahden seudun liikenteen busseissa toteutetaan asiakastyytyväisyyskysely kolmesti vuodessa. Vastauksia kerätään joka kierroksella noin 1500 matkustajalta. Edellinen kysely toteutettiin marraskuussa 2023.

Asiakkaat arvioivat Lahden seudun liikenteen yleisellä tasolla hyväksi keskiarvolla 4,02 (asteikolla 1-5). Tyytyväisimpiä matkustajat ovat olleet kuljettajan ajotapaan sekä lipputuotteisiin ja niiden ostamiseen. Molempien arvosana on ollut erinomainen 4,32. Heikoimmatkin arvosanat yltävät hyvään tai melko hyvään arvioon. Alle nelosen keskiarvon kyselyssä jäi joukkoliikenteen luotettavuus arvosanalla 3,89 sekä linja-autojen siisteys ja matkustusmukavuus arvosanalla 3,99.

Asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset kaaviona.