Hyppää sisältöön

Toisen asteen opiskelija: Hae koulumatkatukea Kelasta ja lataa matkakortti netissä

Toisen asteen opiskelijoiden koulumatkatuen hakeminen on muuttunut. Elokuussa 2023 tai sen jälkeen alkaviin ja jatkuviin opintoihin tukea haetaan OmaKelassa verkkohakemuksella eikä koulumatkatukihakemuksia enää jätetä omaan oppilaitokseen.

Toisen asteen opiskelija voi hakea Kelan koulumatkatukea, jos yhdensuuntainen koulumatka on vähintään 7 kilometriä. Koulumatkatukea voit hakea heti, kun olet vastaanottanut opiskelupaikan tai opintosi jatkuvat tulevana lukuvuotena. Tukea kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen opintojen alkamista, jotta ehdit saamaan päätöksen ja lataamaan matkakortin ennen ensimmäistä koulupäivää. Matkakortin voit ladata aikaisintaan 14 vrk ennen opintojen alkamista. Lisätietoja koulumatkatuesta ja sen hakemisesta löydät Kelan sivuilta.

Tuen hakemiseen OmaKelassa ja kausilipun lataamiseen Waltti-kaupassa tarvitset henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Kun Kela on hyväksynyt hakemuksesi, voit ladata Kela-tuetun kausilipun matkakortillesi Waltti-kaupassa tai LSL:n palvelupisteessä. Kela-tuettuja lippuja ei ole saatavilla Waltti Mobiili -sovellukseen.

Kela-tuetun kauden pituus on 30 vrk tai 14 vrk riippuen kuukaudessa olevien opiskelupäivien määrästä.

Waltti-kortin hankkiminen

Kelan tukeman kausilipun voit ladata vain henkilökohtaiselle Waltti-matkakortille.

Jos sinulla on jo henkilökohtainen Waltti-kortti, esimerkiksi peruskoulun koulumatkoihin käyttämäsi matkakortti, voit muuttaa kortin asiakasryhmän opiskelijaksi Waltti-kaupassa. Uudet opiskelijat voivat hyväksyä asiakasryhmän vaihtamisen ensimmäisen kauden lataamisen yhteydessä heti, kun Kelan koulumatkatukihakemus on hyväksytty.

Jatkavien opiskelijoiden, joilla on jo aiemmin ollut koulumatkatuettu kausi matkakortilla ja asiakasryhmä on vanhentunut, on ennen uuden kauden lataamista päivitettävä matkakortin opiskelijastatus Opintopolun linkin avulla.

Jos sinulla ei vielä ole Waltti-korttia, voit ostaa uuden kortin Waltti-kaupasta tai palvelupisteestä. Uuden matkakortin tilaaminen Waltti-kaupasta edellyttää vahvaa tunnistautumista verkkopankkitunnuksin.

Opiskelijan kausilipun saat ladattua vasta sen jälkeen, kun tilaamasi kortti on saapunut sinulle postitse. Kela-tuettua lippua ei voi ladata matkakortille uuden matkakortin tilaamisen yhteydessä.

Maksuttomat koulumatkat

Jos sinulla on oikeus maksuttomiin koulumatkoihin, saat ladattua uuden kauden kortillesi Waltti-kaupassa ja palvelupisteessä 0 euron hintaan. Myös maksuttomien koulumatkojen lataaminen Waltti-kortille vaatii Kelan päätöksen ja tunnistautumisen Waltti-kaupassa. Maksuttomaan koulumatkaan oikeutetuilta opiskelijoilta Waltti-kaupassa latauksesta ei peritä palvelumaksua. R-kioskit veloittavat latauksesta palvelumaksun. Uusi matkakortti maksaa aina 5 euroa.

 

 

Hae tukea OmaKelassa