Ilmaismatkat

Lastenvaunut *

Lasta lastenvaunuissa kuljettava matkustaja saa kulkea paikallisliikenteessä maksutta. Lapsen voi ottaa vaunuista pois matkan ajaksi menettämättä oikeutta matkustaa ilmaiseksi.

Lastenvaunut nostetaan bussiin aina keskiovesta, missä sijaitsevat myös paikat vaunuille. Tarvittaessa bussin kyljessä keskioven vieressä on nappi, jota painamalla kuljettajalle syttyy valo, josta kuljettaja huomaa avata keskioven.

Huomaathan, että lastenvaunupaikkoja on vain rajallisesti, joten et ehkä mahdu ensimmäiseen mahdolliseen bussiin vaunujen kanssa.

Pyörätuolit ja rollaattorit *

Pyörätuolilla tai rollaattorilla kulkeva matkustaja saa kulkea paikallisliikenteessä maksutta. Pyörätuolimatkustajan avustaja on oikeutettu ilmaiseen matkaan, mutta mikäli hän ei avusta pyörätuolilla matkustavaa bussiin ja bussista, ei hänen katsota olevan oikeutettu ilmaiseen matkaan.

Kuljettaja opastaa ja avustaa tarvittaessa laitteiden käytössä. Pyydä rohkeasti epäselvissä tilanteissa apua ja neuvoa, jotta matkanne sujuisi mukavasti. Kuljettaja voi tarvittaessa avustaa pyörätuolilla kulkevan matkustajan kyytiin ja kyydistä pois.

Bussin kyytiin voi nousta myös sähköpyörätuolilla, kunhan huomioi, että linja-auton pyörätuolirampin painoraja on noin 300 kiloa. Sähkömopoja ei kuljeteta LSL:n busseissa. Bussin kyytiin voi kuitenkin nousta sähköpyörätuolilla, kunhan huomioi, että linja-auton pyörätuolirampin painoraja on noin 300 kiloa.

Bussin kyytiin noustaan pyörätuolilla ja rollaattorilla keskiovesta. Bussin kyljessä keskioven vieressä on pyörätuolin kuvalla merkitty nappi, jota painamalla kuljettajalle syttyy valo, ja kuljettaja osaa tarvittaessa avata keskioven. Lue lisää esteettömyydestä.

* HUOM. Maksuttomuus lastenvaunujen, pyörätuolien sekä rollaattoreiden osalta ei koske linjoja 51-63, 87, 90-98 eikä Lahti-Vääksy-Sysmä, Heinola-Hartola-Sysmä ja Lahti-Hämeenlinna välisiä vuoroja. Pyörätuolin saattaja voi matkustaa maksutta edellä mainituilla vuoroilla.

Muut maksuttomaan matkaan oikeutetut

Maksutta Lahden seudun liikenteessä matkustavat myös:
- Näkövammaisen saattaja
- Vammaisen avustaja vammaiskortin A -merkinnällä
- Alle 7-vuotias lapsi
- Sotiemme veteraanit. Sotaveteraanit matkustavat ilmaiseksi Lahden seudun liikenteen veteraanikortilla. Kalenterivuoden voimassaolevan kortin voi noutaa myyntipisteistä (Lahti-Piste, Hollolan Piipahlus, Heinolan kaupunginkirjasto).

Matkatavarat

Paikallisliikenteessä saa kuljettaa ilmaiseksi matkatavaroita. Kuljettaja voi kuitenkin kieltäytyä ottamasta bussiin isokokoisia matkatavaroita, mikäli auto on kovin täynnä.

Lemmikkieläimet

Lemmikkieläimistä ei peritä maksua. Bussissa voi kuljettaa tavallisia ja vaarattomia lemmikkejä saattajan kanssa.

Kuljettaja voi kieltäytyä ottamasta bussiin lemmikkieläintä, mikäli auto on kovin täynnä, siellä on jo muita lemmikkieläimiä tai muut matkustajat vastustavat eläimen autoon ottamista.

Poliisikoiran, näkövammaisten opaskoiran, liikuntarajoitteisen avustajakoiran tai avustajakoiraksi koulutettavan koiran saa aina tuoda bussiin.

Lapsiryhmät

Lapsiryhmissä (esim. päiväkotiryhmät) matkustaa yhtä aikuista kohden kaksi lasta maksutta.

Huomioithan, ettei linjaliikenteessä voida taata istumapaikkoja kaikille lapsille ja suosittelemmekin lapsiryhmiä matkustamaan ruuhka-aikojen (klo 7-9 ja 15-17) ulkopuolella. Jos matkustat lapsiryhmän kanssa, ilmoitathan asiasta hyvissä ajoin asiakaspalveluun. Suurille lapsiryhmille suosittelemme turvallisuussyistä varaamaan tilausajokuljetuksen suoraan liikennöitsijöiltä.