Hyppää sisältöön

Asikkalan ja Padasjoen liikenne 10.8.2020 alkaen

Asikkalan ja Padasjoen suunnan liikennettä on kilpailutettu uudelleen ja uuden sopimuksen mukainen liikenne alkaa 10.8.2020. Linjanumerot 40-45 ovat LSL:n hankkimaa liikennettä. Linjoja 40, 41, 43, 44 ja 45 liikennöi Lehtimäen Liikenne Oy ja linjaa 42 liikennöi Koiviston Auto Oy. Vuorot lähtevät Lahdessa Matkakeskuksen terminaalista (laiturit 2-5). Linjakohtaiset reitit löytyvät reittioppaasta lahti.digitransit.fi.

Muutoksen myötä Asikkalaan ja Padasjoelle lisättiin vuoroja arkipäiviin sekä paljon toivottu lauantailiikenne käynnistyi.

Huom! Linjan 42 Lahti-Vääksy-Padasjoki/Padasjoki-Vääksy-Lahti reitti muuttuu Lahdessa ma 17.8. alkaen. Kaikki vuorot ajetaan jatkossa reittiä Kauppakatu-Kirkkokatu-Vesijärvenkatu-Matkakeskus ja samaa reittiä Vääksyn ja Padasjoen suuntaan. Reittioppaaseen muutos päivittyy viikon 34 aikana.

LIPUT JA MAKSUTAVAT

Kaikilla linjojen 40-45 vuoroilla käy maksuvälineenä Waltti-matkakortti, LSL:n mobiililippu, käteinen ja Matkahuollon valtakunnalliset lipputuotteet. Padasjoen ja Asikkalan kunnat tarjoavat palveluseteliä, jolla voi hankkia bussimatkoja Matkahuollosta. Toistaiseksi LSL:n busseissa käy myös palvelusetelillä hankitut liput. Jatkossa säännöllisesti matkustavien kannattaa kuitenkin hankkia Waltti-kortti. Asikkalan sarjalippu ja palveluseteli (Matkahuolto / työmatkaliput) voimassa 1.6.2021 asti.

WALTTI-KORTIN HANKKIMINEN

Waltti-kortin voi hankkia nettikaupasta tai useista eri myyntipisteistä.

POP UP -MYYNTIPISTEET PADASJOELLA JA ASIKKALASSA

Padasjoella maanantaina 17.8. ja torstaina 27.8. klo 10-18. K-Market Ruokapata, Kauppatie 1.

Asikkalassa tiistaina 25.8. klo 13-18, Asikkalan kunnanvirasto, Rusthollintie 2.

Pop up -myyntipisteestä voi ostaa ja ladata Waltti-matkakortin. Pop up-pisteessä voit maksaa yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla tai käteisellä tasarahalla. Henkilökohtaista Waltti-matkakorttia hankkiessasi tarvitset mukaasi henkilöllisyystodistuksen.

Voit hankkia pop up-pisteestä Waltti-kortin myös toiselle henkilölle, mutta tulostathan mukaasi valtakirjan. Opiskelijalla tulee olla Waltti-korttia hankkiessaan tarvittavat opiskelutodistukset.

USEIN KYSYTTYÄ VÄÄKSYN SUUNNAN LIIKENTEESTÄ

MITÄ MARKKINAEHTOISET VUOROT OVAT?

Joukkoliikennettä voidaan järjestää eri tavoin. Markkinaehtoinen malli tarkoittaa sitä, että joukkoliikennepalvelut syntyvät alueelle vapaiden markkinoiden ehdoilla kuljetusyritysten tarjoamina. Yritykset suunnittelevat itsenäisesti käyttämänsä reitit ja aikataulut. Markkinaehtoiset vuorot eivät ole joukkoliikenneviranomaisen (LSL) tilaamaa liikennettä.

LSL tilaa Asikkalan ja Padasjoen suuntaan lisää liikennettä 10.8. alkaen ns. bruttomallilla, jossa lipputulot tulevat joukkoliikenneviranomaiselle ja kilpailuttamalla valitut liikennöitsijät saavat korvauksen tuottamistaan palveluista. Joukkoliikenneviranomaisen hankkiman liikenteen reitit ja aikataulut suunnitellaan yhteistyössä kuntien kanssa.

Joukkoliikenneviranomainen voi halutessaan päättää yksinoikeudensuojasta, jolloin alueella saa julkisen henkilöliikenteen palveluja tarjota ainoastaan joukkoliikenneviranomaisen valitsema liikenteenharjoittaja (mm. Lahti ja Hollola). Asikkalassa ja Padasjoella ei ole toistaiseksi yksinoikeudensuojaa ja siksi alueella ajaa sekä LSL:n vuoroja että markkinaehtoisia vuoroja.

MISTÄ TIEDÄN MITKÄ MAKSUTAVAT KÄYVÄT MILLÄKIN VUOROLLA?

LSL:n vuoroilla kelpaavat liput ja maksutavat liput ja hinnat -sivulta.

Markkinaehtoiset toimijat saavat itse päättää lippujensa hinnoista ja hyväksymistään maksutavoista, joten markkinaehtoisten vuorojen tiedot kannattaa varmistaa esimerkiksi yhtiöiden omilta nettisivuilta.

Lahden seudun liikenne on tehnyt erillisen sopimuksen siitä, että aikatauluvihkossa ja muissa LSL:n informaatiokanavissa näytetään myös niiden yhtiöiden vuorotiedot, joilla käy maksutapana Waltti-matkakortti.

MIKSI KAIKKI AIKATAULUT EIVÄT NÄY SAMASSA PAIKASSA?

Kaikkien sellaisten vuorojen, joilla käy maksutapana Waltti-matkakortti, aikataulutiedot löytyvät Lahden seudun liikenteen informaatiokanavista:

• Aikatauluvihkosta
• Nettisivuilta
• Reittioppaasta
• Pysäkkijulisteista

Muiden liikennöivien yhtiöiden aikataulut kannattaa tarkistaa suoraan yhtiöltä. LSL:n vuorotietoja ei löydy Matkahuollon hakupalvelusta, sillä Lahden seudun liikenteellä ei ole asiasta sopimusta Matkahuolto Oy:n kanssa.